Băncile comerciale își informează de circa zece zile clienții ce este și la ce folosește noua codificare a conturilor bancare, denumită generic IBAN. Banca Română pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale a procedat în acest sens folosind chiar extrasele de cont sau internetul. Potrivit Regulamentului BNR privind utilizarea codului IBAN (International Bank Account Number), în România, cu începere de la 1 septembrie 2004, clienții băncilor comerciale vor putea efectua plăți și încasări interbancare interne și internaționale folosind doar numere de cont în format IBAN. Astfel, cardurile de salarii nu vor fi afectate de noua codificare.
Punerea în aplicare a regulamentului de codificare presupune transformarea actualelor numere de cont ale clienților în numere de cont în format IBAN. Noul cod are un număr fix de maxim 34 de caractere alfanumerice în fiecare țară. În România, IBAN are o lungime fixă de 24 de caractere alfanumerice. Primele două caractere alfabetice identifică țara în care este deținut contul (RO pentru România ), următoarele două caractere numerice sînt cifre de control și ele asigură validarea întregului cod IBAN. Următoarele patru caractere alfabetice reprezintă codul de identificare a băncii și, ultima parte – din16 caractere alfanumerice, identifică unitatea teritorială și numărul de cont al clientului.
Codul IBAN identifică în mod unic, la nivelul spațiului economic european, contul unui client la o instituție, cont utilizat în relațiile interbancare. Obiectivele codificării sînt acelea de a facilita procesarea automată a plăților. Utilizarea IBAN reduce considerabil riscul de eroare în efectuarea transferurilor între conturi și permite o procesare automată a acestora.
Pentru buna desfășurare a operațiunilor bancare, băncile recomandă clienților și partenerilor de afaceri ai acestora să se informeze reciproc asupra numerelor de cont în format IBAN. De la 1 septembrie, băncile nu vor mai fi în măsură să proceseze instrucțiuni de plată care nu conțin coduri IBAN, dar alimentările salariale prin fișier nu sînt afectate. (Petru DONE)
Lasă un răspuns