• în timp ce Carmen Negoiță povestește judecătorilor despre modul în care au fost acordate credite la grupul „alcool”, Benoni Beca, liderul grupului, este internat în spital, la București
Fosta directoare a băncii Trandilvania, Carmen Negoiță, este audiată de trei termene consecutive în dosarul referitor la grupul „alcool”. Relatările amănunțite ale fostei directoare sînt cu cît mai necesare, cu cît în cazul grupului „alcool” nu a fost efectuată o expertiză contabilă, iar judecătorii trebuie să se convingă dacă acuzele aduse de procurori prin rechizitoriu se susțin. Pînă acum, magistrații au aflat detalii despre relațiile dintre bancă și mai bine de un sfert din firmele din grupul „alcool”. Audierea fostei directoare în privința creditelor luate de firmele din acest grup vor mai continua și la ședințele următoare, pentru că numărul lor este mult mai mare decît în grupul „lemn”. Pînă la ora prînzului, Carmen Negoiță a fost audiată cu privire la firmele Neomedian, Lunatra, Natrimar, Dorelemn, Ida și Maracuja. Acestea patru din urmă au fost reprezentate în relația cu banca de unul și același administrator, Niculina Șerban, din Onești. Fosta directoare a recunoscut că ea a fost cea care a pus-o în legătură cu Benoni Beca pe Niculina Șerban, „pentru că se tot plîngea că nu-i merge afacerea și avea nevoie de ceva profitabil. Știind că Benoni Beca căuta pe cineva care să-i facă distribuția produselor alcoolice în zona Onești, i-am propus acest lucru și ea a fost de acord”. Fosta directoare nu ascunde faptul că dacă n-ar fi fost vorba depre pofitul pe care ar fi urmat să-l obțină Niculina Șerban de pe urma acestei afaceri nu i-ar fi dat nici un leu credit, „pentru că ea mai avea o restanță de cîteva milioane de lei pe care o returna greu, nu avea patrimoniu și nici profit”, a mai menționat Carmen Negoiță. În aceste condiții, Niculina Șerban a obținut cinci credite a cîte 1,5 miliarde de lei și nu le-a mai putut returna. Carmen Negoiță este convinsă însă că nu ar fi fost probleme cu înapoierea împrumuturilor dacă cei din conducerea băncii centrale de la Cluj nu ar fi dirijat profitul obținut de Amapolla, firma lui Benoni Beca și către conturile unor societăți din grupul „alcool”. „Știam că toate creditele luate de firmele Niculinei Șerban erau folosite de firma Amapolla, care a și depus garanțiile pentru împrumuturi. Într-o discuție pe care am avut-o cu Benoni Beca, acesta mi-a relatat că avea un contract cu SNP Petrom, de comercializare prin rețeua lor de stații de benzină a băuturilor produse de Amapolla. Mi-a promis că primii bani pe care îi va obține din aceste încasări îi va dirija către acoperirea ratelor firmelor Niculinei Șerban. Cei de la Cluj au făcut însă viramente în conturile firmelor din grupul „alcool”, care fuzionaseră între timp cu Amapolla”, a adăugat Carmen Negoiță.
Benoni Beca, liderul grupului „alcool”, nu a putut însă asista la declarațiile făcute de Carmen Negoiță, pentru că este internat în spital, la București. Conform certificatului medical depus în instanță de către apărătorul lui, avocatul Mihai Cliveti, acesta este bolnav de hepatită virală. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns