• protestatarii de la Aerostar au acuzat indiferența Guvernului față de uzină • sindicaliștii vor ca firma să fie inclusă în nomenclatorul societăților din industria de apărare • ei au depus o listă de revendicări la Prefectură și la sediul PSD • sindicaliștii nu s-au putut întîlni cu liderii politici ai Bacăului
Peste 1.000 de sindicaliști de la Aerostar au participat ieri la un marș, urmat de un miting de protest în fața Prefecturii. Ei și-au manifestat astfel nemulțumirea față de încălcarea de către Guvern a unei Convenții privitoare la măsurile necesare în industria de apărare în perioada 2002-2004. Angajații uzinei au mai protestat împotriva încălcării unei alte convenții, încheiată la 11 iunie de Blocul Național Sindical (BNS) și Guvernul României, care prevede că Executivul nu poate promova acte normative fără consultarea sindicatelor. Sindicaliștii susțin că Guvernul a călcat strîmb atunci cînd a adoptat Ordonanța de Urgență 95/2002, care privează Aerostar de finanțări guvernamentale, pe motivul că firma este particulară. Angajații Aerostar au denunțat ieri ceea ce ei consideră a fi o „discriminare la care sînt supuse societățile private de către Guvern”. Protestatarii au solicitat introducerea Aerostar, cu capacitatea și personalul aferent, în nomenclatorul societăților din industria de apărare și respectarea tuturor convențiilor semnate de Guvern. Pentru rezolvarea acestor revendicări, cele trei sindicate participante, AVIAS, ITEF și 22 Decembrie, au solicitat sprijinul partidului de guvernămînt. Acțiuni similare s-au desfășurat ieri în toate orașele în care există societăți din industria de apărare.
Marș și distracție maximă
Atmosferă de carnaval brazilian în timpul marșului sindicaliștilor. Nu au lipsit decît vajnicele reprezentante ale renumitelor școli de samba. Surle, trîmbițe, fluiere, tobe, zîmbete – toate acestea au făcut ca drumul angajaților Aerostar, de la uzină pînă la Prefectură să nu fie deloc plictisitor. În plus, trebuie că sindicaliștii s-au distrat teribil că au reușit să blocheze minute în șir traficul pe E 85, în zona podului de fier din dreptul uzinei. Cozile de pe ambele sensuri de mers se întindeau pe aproximativ un kilometru, așa încît aparențele de carnaval au fost întregite și de claxoanele șoferilor mai neliniștiți.
Pe marginea drumului s-au adunat foarte puțini curioși, mare parte dintre ei nedumeriți de hărmălaia care le-a inundat cartierul. Un țigan tînăr, obișnuit probabil cu înmormîntările vesele specifice etniei, chiar întreba în stînga și-n dreapta „cine a murit?”. În fața firmei Bartolo, patronul Vasile Botomei savura momentul de parcă el însuși organizase evenimentul. Nici ploaia abătută în două rafale asupra orașului nu a reușit să reducă veselia care a domnit pe parcursul marșului. Lucrurile s-au schimbat însă în centrul orașului, atmosfera inflamîndu-se în fața Primăriei. Huiduieli în direcția instituției, fluierături, „Mafia, mafia!”, „Șobolani mafioți”, „Șobolanii să iasă afară!”, aruncate fără un destinatar numit, dar lesne de intuit.
Sindicaliștii acuză clientelismul politic practicat de Guvern
Mitingul de protest din fața Prefecturii s-a desfășurat după tipicul binecunoscut, cu numeroase reprize de huiduieli printre discursuri. Gheorghe Falcan, vicepreședintele AVIAS, a spus că „sîntem din ce în ce mai săraci. Guvernul ar trebui să fie al tuturor românilor, dar el este mumă pentru clientela politică și ciumă pentru cei mulți și proști, dar plătitori de impozite”. În discursul său, președintele AVIAS, Ioan Bujor, a precizat că „nu cerem pomană, ci să fie respectate legile care obligă Guvernul să întrețină capacitățile strategice din industria de apărare”. Victor Bălan, de la sindicatul ITEF, a ridiculizat viața politică, anunțînd că „în acest moment, premierul stă cu burta la soare; probabil că se reface după bătălia cu Emil Constantinescu, pe care a dus-o în încercarea de a rezolva o problemă importantă: cîte amante a avut fostul președinte”. Același sindicalist a avertizat că, dacă problemele din industria de apărare nu vor fi rezolvate, „cei 30.000 de angajați, dintre care unii produc bombe, vor amorsa o bombă la poarta Guvernului”. Vorbitorii s-au referit critic și la prestația parlamentarilor PSD de Bacău, care nu sînt interesați de situația băcăuanilor decît în campaniile electorale. „Coborîți din turnul de fildeș, pînă nu e prea tîrziu”, a mai cerut Gheorghe Ianău, arătînd spre Prefectură, ca instituție reprezentantă a Guvernului. La finalul mitingului, protestatarii au întors spatele către clădire, gest simbolic, în viziunea lor, reprezentînd atitudinea față de guvernanți.
Turnul de fildeș de la Bacău era…nepopulat
Cum prefectul Radu Cătălin Mardare este plecat într-o vizită în Franța, liderii de sindicat au sperat să se poată întîlni măcar cu subprefectul Gabriel Vlase. Pentru că acesta era ocupat cu alte probleme în afara sediului Prefecturii, ei s-au întreținut cam o jumătate de oră cu secretarul general Gheorghe Hură. El i-a asigurat pe protestatari de toată înțelegerea sa, mai ales că soția sa lucrează la Aerostar și știe că, de la începutul anului, salariile au fost diminuate. Deși își anunțase telefonic iminenta sosire la întîlnire, subprefectul Gabriel Vlase nu a mai apărut, dar lista cu revendicări îi va fi predată de Gheorghe Hură. Am reușit să-l contactăm telefonic pe subprefectul Gabriel Vlase, care era supărat nu pe mitingul celor de la Uzina de avioane, ci pe felul în care au procedat sindicaliștii. „Ei au făcut ieri (luni – n.r.) o conferință de presă în care au anunțat că fac miting. Eu am aflat din presă că vin să picheteze Prefectura. Pe mine nu m-a informat nimeni despre ce urmează să se întîmple. Ei au programul lor, eu pe al meu”, ne-a declarat subprefectul.
Delegația de sindicaliști s-a deplasat apoi la sediul PSD, unde au predat lista cu revendicări, în speranța că măcar așa parlamentarii partidului de guvernămînt din Bacău vor lua la cunoștință despre problemele muncitorilor de la Aerostar. La PSD, mesajul a fost preluat de secretarul Nicolai Ciocan. În afară de acesta, nici o persoană cu funcție în partid nu se afla în sediu. Holul imobilului era populat doar cu trei doamne și… un miros greu de țuică. (Florin POPESCU, Eduard ADAM)
Lasă un răspuns