• descoperirea a fost făcută de inspectorii OJPC Bacău, care au aplicat amenzi de 61 milioane de lei • zece kilograme de pulpe au fost oprite definitiv de la vînzare, iar alte 959 de kilograme au fost scoase temporar de la vînzare pentru abateri de informare a cumpărătorilor
Inspectorii de la Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC) din Bacău au verifcat patronii unităților de desfacere, comercializare și producție a cărnii de pasăre. Verificările au scos la iveală nereguli majore, care au fost sancționate ca atare de către organele de control. Abaterile au fost atît în ceea ce privește calitatea cărnii de pasăre comercializate, dar mai ales la modul de etichetare al produselor scoase la vînzare. La PF Măgdălina Romică au fost găsite pulpe de pasăre congelate, importate din Olanda, care prezentau miros impropriu. La societățile Sabiex Buhuși, Jais Impex SRL Buhuși, AF Tubălaru Eugen din Traian s-a descoperit că depozitarea cărnii de pui se făcea în vitrine neigienizate, nu se respecta graficul de temperatură, iar carnea era depozitată lîngă peștele congelat. De pe pachetele de pulpe de pui importate din Statele Unite și Olanda, scoase la vînzare de societățile Geno SRL Bacău, Cooperativa de Consum Tîrgu Trotuș, Bunetcon SRL Bacău, lipseau datele de identificare a produselor, mai precis nu scria nicăieri că sînt pulpe și ce fel de pulpe sînt. De pe etichetele pulpelor de pui preambalate Sadia, importate din Brazilia, lipsea denumirea importatorului. La pulpele de pui de calitatea întîi congelate și preambalate de Cosarom Pașcani nu se specificau pe etichetă sintagmele „A nu se recongela după decongelare” și „A se consuma de preferință înainte de”, specificații cerute de legislația în vigoare care îl apără pe cumpărător de produsele expirate.
Controlul s-a soldat cu amenzi acordate la 18 dintre cei 19 agenți economici controlați. Patronii prinși cu deficiențe au fost amendați, iar valoarea amenzilor este de 61 de milioane de lei. Au fost retrase definitiv din vitrinele frigorifice zece kilograme de pulpe de pui în valoare de 850.000 de lei. Alte 959 de kilograme de pulpe, în valoare de 44,5 milioane de lei, au fost oprite temporar de la vînzare pentru că etichetele informau incorect clientul. „Recomadăm persoanelor care merg la cumpărături să își achiziționeze întîi produsele mai greu alterabile și apoi pe celelalte. Carnea congelată trebuie cumpărată ultima, pentru ca distanța dintre frigiderul de la magazin și cel de acasă să fie cît mai scurtă. Puiul e bine să fie tranșat de la început și apoi băgat la congelator, iar atunci cînd se vrea a fi gătit trebuie întîi scos din congelator în frigider și apoi la temperatura aerului”, ne-a declarat Sorin Elisei, director la OJPC Bacău. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns