• la Spitalul din Onești bolnavii s-au plîns că primesc foarte rar carne • ei spun că rezistă cu mîncarea adusă de-acasă • la Spitalul din Comănești însă, pacienții spun că hrana este îndestulătoare • Dan Stoica, directorul Casei de Asigurări de Sănătate, spune că acum se mănîncă mai bine în spitale, dar că banii, chiar și puțini, pot fi gospodăriți mai atent
Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Săntate (CJAS) din Bacău au făcut ieri un control fulger la două spitale din județ. Ei au vrut să se convingă că șefii spitalelor nu mint atunci cînd spun că le dau de mîncare bolnavilor anumite produse. Ca să își poată face o imagine despre ce alimente se pot cumpăra cu banii alocați pentru mîncare de către spitale, șefii CJAS Bacău au apelat înainte să plece în control la o firmă de catering.
Verificările au început la Spitalul din Onești. Cu puțin înaintea prînzului, în bucătărie era mare agitație. Oalele și marmidele firbeau la foc mocnit, iar prin saloane pacienții așteaptă cuminți să vină masa. Meniul pentru bolnavii din spital este diferențiat, în funcție de afecțiuni. Din meniul comun, cel servit aproape tuturor bolnavilor, lipsește carnea. „Proteina este asigurată din alte produse: ouă, legume și altele”, încearcă să ne explice o asistentă. Tot ea ne spune că pacienților li s-a pregătit la dejun ciorbă de cartofi dreasă cu ou, macaroane cu telemea și mere. Cei mai norocoși în privința hranei sînt bolnavii de diabet și mamele care tocmai au născut, care trebuie să mănînce fără sare. Lor li se dădea, pe lîngă ciorbă, friptură de pui cu garnitură de paste. „Noi încercăm să asigurăm un meniu diversificat și în funcție de specificul anotimpului. Bolnavilor nu li se dă carne decît de două, trei ori pe săptămînă și la sărbători”, ne-a declarat doctorul chirurg Doru Andronic, proaspătul director al spitalului oneștean.
Pacienții se codesc să spună direct dacă mîncarea din spital e bună sau nu. „Mîncarea e bună, nu zic nu. Ca la spital. Uneori mai bună, alteori nu, mai strecoară și o bucată de carne, dar de cele mai multe ori carnea e puțină. Dar știți cum e, vin rudele de acasă cu mîncare la borcan și e bine”, ne spune o bătrînică internată la Ortopedie. Părerile pacienților sînt împărțite, celor mai săraci mîncarea din spital părîndu-li-se mană cerească, în timp ce persoanele de condiție mai bună strîmbă din nas.
Imediat ce ajung în secție, reprezentanții Casei de Asigurări iau la verificat meniurile de săptămîna aceasta și pe cele de săptămîna trecută. Pacienții sînt și ei întrebați dacă au primit ceea ce e trecut în foi.
Verificările continuă cu spitalul din orașul Comănești. Aici, hrana e mai îmbelșugată, iar carnea nu lipsește. Spitalul este mai mic, iar bucătăria asigură, în prezent, hrană pentru 150 de bolnavi. Poposim exact în momentul în care bolnavii servesc masa. Se vede că sînt mulțumiți de ceea ce au în farfurie. La primul fel e borș țărănesc, destul de consistent în legume și zarzavaturi. La felul doi, pacienții primesc mîncărică de fasole verde cu carne de pui. De pe masă lipsesc totuși desertul și fructele. „Mîncarea e bună. Eu am mai fost în spital cu probleme și atunci era zeamă lungă și o felie de pîine. Acum este mai variat și consistent”, explică o bolnavă.
Probleme mari la Spitalul Județean
Singurul spital unde există probleme cu mîncarea și pacienții sînt nemulțumiți este Spitalul Județean. Această unitate nu a fost controlată ieri de reprezentanții CJAS Bacău, dar pacienții s-au plîns de nenumărate ori din cauza hranei insuficiente și de proastă calitate a acesteia. La prînz, bolnavii din principala unitate a județului au mîncat ciorbă de zarzavat și macaroane cu carne. „Problema la Spitalul Județean o constituie transportul hranei către bolnavi. Trebuie să se găsească o soluție de transport a hranei, dată fiind împărțirea pavilionară a unității medicale”, a afirmat Dan Stoica, director relații contractuale la Casa de Asigurări.
Concluzia raidului de ieri a fost că în spitalele mici, hrana pacienților este mai variată și îndestulătoare față de cea din spitalele cu număr mare de internați. Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate au concluzionat că nivelul calității hranei în spitale a crescut simțitor. „Din alocația zilnică de hrană acordată bolnavilor se pot asigura meniuri variate în spitalele din județ, dar e loc și de mai bine. Sigur că ar fi de dorit ca valoarea alocației să crească, dar și din fondurile acordate acum, gospodărite cum trebuie, se poate asigura o hrană bună bolnavilor”, a precizat directorul Stoica. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns