• la DGMSS Bacău nu mai sînt carnete de muncă încă de anul trecut • la instituția băcăuană au fost depuse 3.000 de cereri pentru carnete și alte 4.000 de solicitări pentru suplimente
Băcăuanii care doresc să se angajeze nu au de unde să își procure carnetele de muncă care atestă vechimea în muncă a salariatului. Angajatorii nu au de unde procura nici măcar suplimentele pentru salariații cu vechime mare și pentru care foile cărții de muncă au fost epuizate. Cărțile de muncă se eliberează de către Direcția Generală de Muncă și Solidaritate Socială (DGMSS) din Bacău, dar instituția nu mai are în stoc carnete, încă de anul trecut. Agenții economici și persoanele fizice au bătut în fiecare zi și au contactat telefonic instituția băcăuană pentru a intra în posesia actului care să le legalizeze munca, dar în zadar. „Pînă în prezent nu avem de unde să aducem aceste carnete. Licitarea tipizatului la București a durat foarte mult, iar acum carnetele de muncă sînt la tipărit. Cel mai probabil acestea vor ajunge în posesia agenților economici în luna mai”, ne-a declarat Teodor Agachi, director general la DGMSS Bacău.
La institușia băcăuană au fost depuse 3.000 de cereri pentru carnetele de muncă, la care se adaugă alte 4.000 de solicitări de suplimente. Patronii băcăuani se tem că vor avea de suferit pentru că nu au de unde să își procure carnetele de muncă pentru salariați. În cazul în care aceștia nu completează în carnetul de muncă stagiul de cotizare al salariatului, riscă o amendă între trei și șase milioane de lei. Pentru a nu-i înspăimînta pe agenții economici, Direcția a găsit și o soluție. Fiecare patron este obligat să încheie salariatului un contract individual de muncă în formă scrisă, pe care îl depune la Camera de Muncă. El trebuie să solicite apoi de la DGMSS Bacău o adeverință în care se va preciza faptul că a solicitat carnetul de muncă. Astfel aceștia vor fi scutiți de plata amenzii. La această cerere mare de carnete de muncă s-a ajuns mai ales din cauza încălzirii vremii. „În primăvară încep angajările, mai ales în domeniile care au activitate sezonieră. Mulți patroni au început să angajeze personal nou”, a precizat Teodor Agachi. Pînă la sfîrșitul acestui an, toți angajații vor trebui să intre în posesia carnetelor de muncă, sarcina de păstrare revenindu-le lor. De la anul, se vor elibera adeverințe cu stagiul de cotizare, care vor fi păstate tot de salariat. (C.T.)
Lasă un răspuns