• în timp ce creditorii, care au de primit 12 milioane de dolari, vor să preia întreprinderea, fabrica de cauciuc rămîne făra energie electrică
Carom SA Onești, unicul producător de cauciuc sintetic din România, este revendicat de grupul de firme Tender SA București, în care un rol important îl are Gabriel Bivolaru, membru marcant al PSD.
Ieri, 2 iulie, Gabriel Bivolaru a fost la Onești, împreună cu Marian Iancu, director în cadrul Tender SA, pentru a discuta condițiile unei posibile preluări a Carom Onești. Carom avea o datorie de peste 11 milioane de dolari către SNP Petrom, după cum ne-a confirmat Marin Badea, administratorul special numit de Autoritatea pentru Privatizare (APAPS). Creanța, la care s-a mai adăugat un milion de dolari drept penalități, a fost preluată de Tender SA București, care a obținut chiar și o hotărîre judecătorească de executare silită, după cum ne-a declarat Marian Iancu, împuternicitul oficial al firmei din București. El a afirmat că sigurul interes al lui este de a recupera banii, dar, dacă va vedea că „din partea oneștenilor există reținere”, ar putea sa dispună chiar și închiderea fabricii. „Noi avem de primit 400 de miliarde de lei, în timp ce capitalul social al Carom este de 200 de miliarde”, susține Marian Iancu. Opinie care nu este împărtășită de Marin Badea. Reprezentantul APAPS recunoaște că firma pe care o conduce temporar este „plină de datorii”, dar susține că înainte de a solicita banii, creditorii trebuie să aștepte efectuarea unei reevaluări a societății.
Datoria față de Tender nu este singura care apasă greu pe umerii firmei din Onești. Carom mai are de plătit peste 45 de miliarde de lei către Electrica SA, care a dispus ca de astăzi, 3 iulie, să se sisteze furnizarea energiei electrice. Alte datorii importante mai sînt către BRD Societe Generale, Petrolexportimport, Termoelectrica, etc. Dacă la acești din urmă creditori Marin Badea a găsit oarece înțelegere, el încă nu știe cum va reuși să-i convingă pe reprezentanții Tender și Electrica să amîne închiderea fabricii. Astăzi, el va avea o discuție cu conducerea APAPS București, de la care așteaptă propuneri concrete pentru rezolvarea crizei de la Carom.
Noua conjunctură este surprinzătoare pentru cei care sînt interesați de privatizarea Carom. Dacă pînă acum singura persoană interesată oficial de preluarea firmei era Corneliu Iacobov, iată că a apărut un nou nume, total necunoscut oneștenilor, Marian Iancu. Aparent, se poate presupune că între cei doi există o înțelegere secretă. Ieri, Marian Iancu a ținut să ne declare că între el și Corneliu Iacobov „nu există nici o legatură”, cel puțin în ce privește Carom. Dacă este sau nu așa, se va vedea în următoarele cinci, șase luni, termen în care, conform reprezentantului APAPS, se va finaliza privatizarea Carom. (Cristian BIBIRE)
Lasă un răspuns