„Următoarele luni vor fi decisive pentru viitorul întreprinderii noastre”, susține Cristinel Paul Șotcan, directorul general al SC Carom SA Onești. Societatea oneșteană este unicul producător de cauciuc sintetic din România, statut care ar fi trebuit să-i permită să reziste, chiar și în actuala conjunctură economică. Numai că, în ultima perioadă, an de an, în conturile societății s-au adunat datorii imense atît către bugetul statlui cît și față de furnizori de materii prime și servicii. Pe de altă parte, Carom a început să primească din ce în ce mai greu bani pentru produsele livrate. Lipsa banilor, venită pe fondul unei scăderi drastice a cererii de cauciuc, a adîncit criza în care fabrica se zbate de cîțiva ani buni. „Ne va fi destul de greu să depășim aceste momente dificile, iar perioada imediat următoare este decisivă”, afirmă directorul Șotcan. El crede că va fi greu pentru că blocajul financiar încă persistă, dar susține că are soluția optimă la îndemînă. „Vreau să impunem un nou sistem de lucru atît cu beneficiarii noștri, cît și cu firmele care ne furnizează materii prime și servicii”, ne-a declarat directorul Carom. Conducerea Carom vrea să diminueze cît mai mult posibil sistemul plăților prin compensări. „Ne-am propus să lucrăm doar cu bani, și vreau să impunem acest sistem și firmelor cu care noi colaborăm”, afirmă directorul Șotcan. În acest fel, conducerea întreprinderii speră că va reuși să depășească criza financiară care a blocat achiziționarea materiilor prime.
Rămîne, în schimb, problema vînzării produselor. Conducerea societății și-a propus să ajungă la o producție de cauciuc sintetic de 3.000 tone lunar, „adică atît cît poate suporta piața internă”. În ultimii 6-7 ani, cererea de cauciuc sintetic a scăzut drastic. Unii din principalii beneficiari ai cauciucului oneștean erau producătorii de benzi transportoare. Numai că aceștia au fost nevoiți să-și restrîngă producția în primul rînd din cauza declinului industriei mineritului, căreia îi era destinată producția amintită.
Un alt mare beneficiar al cauciucului sintetic oneștean a fost industria constructoare de mașini, prin producătorii de anvelope. Invazia de anvelope second hand importate din Vestul Europei, precum și dificultatea cu care oneștenii își primeau banii de la
producătorii autohtoni, au făcut ca și în această zonă să se diminueze cererea de cauciuc. Carom Onești, este, totodată, și un nou producător de fenol și acetonă a căror fabricații au fost oprite în repetate rînduri. Cristinel Paul Șotcan se așteaptă la o relansare a acestor producții datorită anunțatei reporniri a unor instalații de către Fibrex Săvinești, societate căreia îi era destinată 90 % din producția de fenol. „Un nou mod de lucru cu beneficiarii noștri precum și privatizarea societății sînt premizele noastre pentru relansarea activității Carom”, a mai afirmat directorul Cristinel Paul Șotcan. (Cristian BIBIRE)
Lasă un răspuns