Porți spre lumină
Lucrurile făcute temeinic și credința în cele sfinte au fost învățăturile și convingerile de la care scriitorul și publicistul băcăuan Gheorghe I. Baltă nu s-a abătut nici o clipă. O confirmare în plus o avem parcurgînd filele noii ediții – a doua, a volumului sugestiv intitulat „Glas de clopot”, lansat în vara anului trecut și care a fost primit cu real interes nu doar de către slujitorii altarelor și credincioși, ci chiar și de cei dornici doar să cunoască zidirile creștine, mai vechi și mai noi, din Țara de Sus a Moldovei, ca mărturii în timp ale viețuirii și aspirațiilor noastre. Însuși autorul ni se mărturisește în „Cuvînt către cititor”: „În cei aproape 50 de ani de activitate (publicistică – n.n.), pe lîngă o mie și una de preocupări, am vizitat și o mulțime de lăcașuri de cult atât din Moldova, cât și din întreaga țară. Le-am apreciat atât ca monumente istorice și de arhitectură, precum și ca lăcașuri de cult și cultură. Mi-au rămas însă în minte unele ctitorii mai puțin cunoscute de oameni, mai puțin frecventate, precum și unele noi, construite în anii din urmă. Despre acestea încerc (…) să împărtășesc câteva impresii”. Îndemnîndu-ne să poposim la ele spre a le cunoaște și a ne închina, scriitorul ține să-și mărturisească crezul: „Să ne purtăm în fiecare loc ca și cum Hristos ar fi lângă noi!”
Poate că vă veți întreba: de ce o nouă ediție la o atît de mică distanță în timp? Pentru că autorul a simțit nevoia de a întregi ediția princeps cu noi reportaje de prezentare. Primul argument l-a constituit împlinirea construcției și sfințirea unui lăcaș de suflet pentru fiecare dintre băcăuani: biserica „Sfântul Dumitru”, reportaj cu care, firesc și inspirat, este deschisă această a doua ediție a cărții, dar și sugestiv intitulat: „O nouă poartă spre cer”, subintitulat „reportaj la porțile luminii”. Cităm, spre edificare: „S-au aprins luminile într-o nouă biserică. Luminile credinței. Luminile mântuirii. S-au aprins într-o zi de toamnă timpurie, într-o zi de octombrie ce semăna mai curând a zi de iarnă. S-au aprins într-o zi care va rămâne adânc încrustată în istoria Bacăului, în istoria acestui modern oraș ce se vrea european, aici, la malul Bistriței. S-au aprins într-o zi de mare sărbătoare și de încununare a unor eforturi titanice din perioada anilor 1995 – 2003. S-au aprins pentru prima dată în biserica «Sfântul Dumitru» vestind enoriașilor din parohia Narcisa și lumii întregi că o nouă poartă s-a deschis spre cer. Atunci, în acea zi de 18 octombrie, când s-au aprins pentru prima dată luminile s-a săvârșit sfințirea bisericii «Sfântul Dumitru», una dintre cele mai mari și frumoase biserici din țară (…). Cât despre Moldova, doar biserica de la Mitropolia din Iași pare a o întrece”. Volumul include, de asemenea, reportaje despre alte ctitorii băcăuane: „Precista – biserica «Adormirea Maicii Domnului»”; „Catedrala orașului – biserica «Sfântul Nicolae»”, cît și despre o străveche vatră de slujire creștină: „O făclie a culturii neamului – Mănăstirea Neamțu”.
Avem, așadar, prin rîvna scriitorului, șansa de a ne oferi clipe de adevărată revelație și desfătare creștinească prin lecturarea acestei cărți de excepție, despre care preotul profesor doctor Constantin Leonte se mărturisește, în prefața „Pelerinaj întru luminile mântuirii”: „Dedicată marilor noștri înaintași în credință, cultură și artă, se argumentează încă odată ideea că viața creștinului, primind în sine Duhul lui Hristos, înaintează și se înalță cu ajutorul Lui pe scara virtuților, până la unirea deplină cu Hristos, în iubire”. Și un îndemn: „Lecturați cartea cu atenție și meditație sufletească, în duhul lui Hristos cel înviat și slăvit!”.
Lansarea acestei a doua ediții a volumului „Glas de clopot” se va petrece duminică, 21 martie a.c., orele 10,00, în lăcașul binecuvîntat al bisericii „Sfântul Dumitru” de la Narcisa, cu binecuvîntarea preotului paroh și mentor al acestei mărețe ctitorii, preotul Ioan Pleșcău. (Mihai BUZNEA)
Lasă un răspuns