Semnalăm, în cele ce urmează, apariția unei lucrări de referință pentru profesori și elevi: „Didactica limbii și literaturii române pentru învățămîntul primar”. Cartea, scrisă de Estera Nicolescu, este rezultatul unei îndelungate experiențe la catedră, autoarea find profesor de limba și literatura română la Liceul Pedagogic și lector universitar asociat la Colegiul de Institutori din cadrul Universității Bacău. Totodată, volumul de față reprezintă rodul unei vaste documentări din literatura de specialitate.
Adresîndu-se, în primul rînd, elevilor și studenților care se specializează în profesia de cadru didactic, lucrarea este, în același timp, un important ghid metodic pentru toți învățătorii/institutori, indiferent de vîrsta sau experiența lor profesională.
Cele 17 capitole, riguros și competent structurate, acoperă integral obiectivele didacticii specialității, aducînd cele mai pertinente puncte de vedere teoretico-aplicative, cu referire la reforma curriculară în învățămîntul primar, învățarea citit-scrisului în clasa I, receptarea textelor literare și non-literare la clasele primnare, metodele și procedeele de eficientizare a lecțiilor de limba română. Deosebit de important – pentru situația actuală a multor școli din mediul rural – este și capitolul ce se referă la proiectarea și realizarea predării-învățării limbii și literaturii române la clasele simultane, evidențiindu-se particularitățile acestei forme de organizare a procesului de învățămînt. Remarcăm, de asemenea, atenția acordată de autoare și grupul de colaboratori – ei înșiși oameni cu multă experiență în învățămînt – evaluării cunoștințelor acumulate și progresului înregistrat de elevi, oferindu-se modele de evaluare predictivă, formativă și sumativă. Acestora li se adaugă un număr mare de proiecte de lecții și o programă pentru teatrul de păpuși, ca opțional la nivelul mai multor arii curriculare.
Celor interesați, cartea Esterei Nicolescu le propune programe și subiecte pentru examenele de definitivare/titularizare în învățămînt, pentru obținerea gradului didactic II, teme pentru lucrări metodico-științifice și programa analitică pentru perfecționarea periodică.
Adăugăm, celor afirmate, aprecierea Constanței Dumitriu, lector universitar doctorand: „Ca disciplină aplicativă, Didactica limbii și literaturii române pentru învățămîntul primar – este în primul rînd o lucrare/practică, un ghid pentru învățători în proiectarea și realizarea activității de predare-învățare (…). Sînt reluate, în sinteză, unele cunoștințe, definiții, clarificări necesare reactualizării și clarificării conceptuale a problemelor vizînd structura curriculum-ului, procesul comunicării, metodologia predării – învățării – evaluării, accentul fiind comutat pe interactivitatea elevilor”. (prof. Aurica Băbuțanu)
Lasă un răspuns