„Provocări liberale”
• Valeriu Stoica în dialog cu Dragoș Paul Aligică
Apărută recent la Editura „Humanitas”, lucrarea cu titlul de mai sus reprezintă o contribuție notabilă la cunoașterea vieții politice din România, în general, și a politicii liberale, în special, în perioada post – decembristă, cunoscută sub genericul „tranziția românească”.
Ca unul ce am cutezat, la rîndu-mi, o prezentare asemănătoare pe plan local în volumul „Deceniul liberal băcăuan (1990 – 2000), respectînd proporțiile apreciez lucrarea „Provocări Liberale”, de fapt o serie de ale d-lui Valeriu Stoica cu d-l Dragoș Paul Aligică, ca pe o carte scrisă cu acribie, cu pasiune și interes. Dialogul purtat între cei doi autori se intercondiționează și completează reciproc. Primul autor, domnul Valeriu Stoica, privește problema abordată din interior, ca unul ce a contribuit efectiv la derularea evenimentelor prezentate. Cel de-al doilea – domnul Dragoș Paul Aligică – este un interlocutor de nădejde, care privește starea de lucruri din afară, dar cu un spirit incisiv, provocîndu-și colegul de dialog în a-l determina să analizeze detaliat și cu răspundere situația prezentată. Structurată pe cele șase capitole, cartea reprezintă un model de analiză extrem de detaliată a situației politice posdecembriste, cu referiri nemijlocite la politica liberală, cu toate aspectele bune și sinuozitățile sale. Realizată sub forma dialogului amănunțit, îi este destul de dificil prezentatorului de față a se referi la multitudinea problemelor abordate. Pentru ușurarea lecturii, autorii au fost inspirați și, la sfîrșitul lucrării, punctează cele șase capitole cu evenimentele de bază la care se referă dialogul. Astfel, cititorul poate să urmărească cu relativă ușurință momentul sau momentele care-l interesează. Într-o grafică impecabilă, lucrarea cuprinzînd aproape 350 de pagini reprezintă, în același timp, un ghid politic asupra felului cum s-a procedat și ar fi trebuit să se procedeze privind evoluția României postdecembriste.
Cunoscători profunzi ai principiilor și dogmelor liberale, sînt făcute referiri pertinente la istoria liberalismului universal, clasic și modern, cu referiri speciale la liberalismul românesc, ilustrînd strategia Brătienistă de la sfîrșitul sec. al XIX-lea și perioada interbelică, pe care o consideră ca fiind o strategie a „vicleniei” în sens pozitiv prin găsirea oportună a căilor și mijloacelor evitării unor obstacole.
Fără exagerată superlativizare a CDR-ului (1996 – 2000) și recunoscînd greșelile săvîrșite, autorii dialogului fac referiri punctuale la acțiunile de Reformă din perioada guvernării, care au servit și servesc încă actualei guvernări PSD-iste, dar se recunoaște caracterul trenant, încetinit al acesteia. Autorii Dialogului „Provocări Liberale” militează pentru realizarea unor grupuri de putere pe principii liberale, cunoscut fiind că electoratul român, deocamdată, înclină spre o social – democrație, pe care deși nu o înțelege, o acceptă, încît necesitatea alianțelor de guvernare este și oportună și benefică pentru întreaga națiune. Autorii „Provocării Liberale” se întrec, în dialogul realizat, prin poziții deseori contradictorii ale unuia față de celălalt. Dragoș Paul Aligică s-a postat pe poziția unui scormonitor de idei și fapte, incitîndu-l pe Valeriu Stoica de a-și depăna gîndurile, orientările și strategia politică care au condus la alegerea lui Theodor Stolojan la conducerea PNL-ului, demonstrînd că PNL continuă să fie o organizație politică matură, capabilă să-și gestioneze conflictele interne, dar și să guverneze țara. Așadar, „Provocări Liberale” poate să însemne o carte de căpătîi a politicii liberale de ieri, de azi și de mîine. (Prof.dr.Jean CIUTĂ, Consilier Județean PNL)
Lasă un răspuns