• muzeografii și-au exprimat nemulțumirea la un simpozion organizat la Muzeul de Artă • Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean, instituția care a dispus transferul, crede că măsura va reprezenta „un pas înainte”
Muzeul de Artă și Etnografie din Bacău a găzduit ieri, de la ora 10.00, cea de-a VI-a ediție a „Valorilor culturale băcăuane”. La această manifestare culturală, încadrată în Zilele Bacăului, au participat alături de muzeografi, restauratori, conservatori, și reprezentați ai Bibliotecii Județene „C. Sturdza”. După ce Viorel Savin, directorul Bibliotecii Județene, a prezentat revista „Cartea” și volumul „Etnologul Dorinel Ichim”, au luat cuvîntul participanții care s-au referit la probleme legate de etnologie și cultură.
Atmosfera s-a încins în momentul în care Geta Barbu, muzeograf și șeful secție de Artă, a ridicat o întrebare în numele tuturor muzeografilor, vicepreședintelui Consiliului Județean, Dumitru Brăneanu, sosit la manifestare nițel mai tîrziu, ca reprezentat al autorității județene. „De ce a fost preluată casa „George Bacovia” de la Muzeul de Artă și dată în administrare Bibliotecii Județene?”, a întrebat nedumerită Geta Barbu, care asemeni colegelor sale, a aflat din presă despre hotărîrea Consiliului Județean. Calm, Dumitru Brăneanu a explicat că așezmîntul cultural este tot al Consiliului Județean. Supărările muzeografilor au fost cu atît mai mari cu cît, la nivel național toate casele memoriale sînt sub administrarea Complexelor Muzeale, sau a muzeelor, nicidecum a unor biblioteci. Vicepreședintele Brăneanu a spus că „hotărîrea a fost luată după îndelungi sfătuiri între membrii Comisiei de Cultură de la CJ, care sînt oameni responsabili, iar schimbarea administratorului va însemna un pas înainte spre repunerea în circuitul cultural a casei lui Bacovia”. Replica, șoptită ce-i drept, a unui muzeograf a constituit un posibil semnal de alarmă, evident pentru istorie, și nu pentru vremurile de acum: „este dureros pentru noi. Cît privește membrii Comisiei de cultură, au luat această hotărîre pentru că nu îi interesează”, a spus respectivul. Viorel Savin, cel care a întocmit cererea de transfer către Bibliotecă a Casei memoriale a încercat să împace spiritele, precizînd că acolo vor fi readuși scriitori de prestigiu și va putea deveni sediul inspirat pentru o cafenea literară. Dramaturgul băcăuan i-a asigurat pe cei care au muncit zeci de ani pentru conservarea și păstrarea obiectelor de patrimoniu de la „Bacovia” că, tot ce va urma, se va face „împreună cu cei de la Muzeul de Artă”.
Fostul administator, prin directorul Dorinel Ichim, a afirmat că „hotărîrea este a Consiliului Județean și trebuie respectată”, însă a recunoscut că „specialiști în patrimoniu sînt numai la Muzeul de Artă și Etnografie”.
Pierderea custodiei casei memoriale „George Bacovia” nu este prima lovitură pe care o suportă Muzeul de Artă. Pînă în anul 1990, în administrarea (pe atunci) Complexului Muzeal din Bacău, s-a aflat și casa memorială „George Enescu” de la Tescani, însă evenimentul a rămas uitat sau a fost trecut cu vederea. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns