• inspectorii care lucrau la serviciul de Control și Urmărire a Creanțelor au trecut la Direcția de Finanțe • de la anul, Casa de Asigurări va rămîne și fără serviciul care face încasările pentru fondul de sănătate
Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS) a rămas fără 13 inspectori care aveau ca sarcină de serviciu urmărirea și controlul agenților economici care nu-și plătesc asigurările de sănătate. Inspectorii care puteau să blocheze conturile datornicilor au plecat la Direcția de Finanțe Publice, astfel că reprezentanții CAS nu mai pot decît să colaboreze cu foștii lor subordonați. „Acesta este primul pas făcut înaintea organizării, de la anul, a Agenției Naționale de Colectare a Contribuțiilor la Asigurările de Stat. Celălalt pas a fost făcut zilele acestea, cînd 49 de dosare ale unor creditori cu datorii mai mari de un miliard de lei au fost cedate Agenției de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB). De la anul, va trece la Direcția de Finanțe și serviciul nostru de colectări”, ne-a declarat Ciprian Țimiraș, șeful serviciului Juridic al CAS. Despărțită de serviciul care îi urmărește pe datornici și de cel pe care face colectările de la bunii platnici, CAS va rămîne o instuție care se va ocupa strict de administrarea fondurilor alocate spitalelor, farmaciilor, medicilor de familie, laboratoarelor și stomatologilor. „De la anul, Casa se va ocupa numai de negocierea contractelor cu furnizorii de servicii medicale și de controlul calității acestor servicii. Evidența persoanelor asigurate sau care nu au această calitate o vom avea totuși de la Direcția de Finanțe, care trebuie să ne actualizeze aceste date lună de lună”, a mai spus juristul CAS.
Odată cu predarea dosarelor marilor datornici la AVAB și a desprinderii serviciilor de Urmărie și Colectare din structura CAS, instituția a scăpat de bătăile de cap cu executările silite, sechestrările de bunuri și vînzarea acestora la licitație. „Procedura de sechestru durează foarte mult și în unele situații se suspendă din cauza obținerii unui dosar de eșalonare a datoriilor. Altă dată, nu se poate valorifica nimic prin sechestru din cauza intrării în faliment a societății respective”, a adăugat Ciprian Țimiraș.
Societățile falimentare au produs pînă acum găuri de sute de miliarde de lei fondului de sănătate al județului Bacău. Numai de la cinci societăți falimentare puse sub sechestru, asigurările de sănătate ar trebui să recupereze 23,8 miliarde de lei. Cum numărul societăților băcăuane debitoare la Sănătate, care între timp au și falimentat, este de 250, „gaura” din bugetul sistemul sanitar băcăuan este și mult mai mare.
Nici procedurile de vînzare de bunuri sechestrate de la datornici nu au adus pînă acum bani mulți în conturile CAS. „Dintre cei 67 de debitori la care s-au luat măsuri de vînzare a bunurilor mobile și imobile, doar la doi am reușit recuperarea unei părți de restanțe. Este vorba de Casbeton Bacău și Comore Onești. La aceasta din urmă s-a reușit vînzarea, în octombrie, a unei vile din Slănic Moldova. Din datoria de 6,2 miliarde de lei s-au recuperat astfel numai 206 milioane de lei”, a mai spus juristul CAS. Toate datoriile la fondul de Sănătate, în afara celor de la persoane fizice sau a restanțierilor cu sume mai mici de 100.000 de lei, vor trece pînă la sfîrșitul anului tot la AVAB, astfel că debitorii nu se vor mai teme în curînd de controalele CAS. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns