• instituția care finanțează sistemul de asigurări a înființat o comisie care preia la biroul de Relații cu Publicul toate sesizările băcăuanilor nemulțumiți că nu și-au primit rețetele gratuite
În plină criză declanșată în farmaciile orașului ca urmare a epuizării fondurilor pentru medicamente compensate și gratuite în aceste unități, Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS) a încercat o variantă prin care îi poate depista deopotrivă pe farmaciștii care refuză să elibereze rețete, pe pacienții care încearcă să-și facă provizii pentru luni întregi, dar și pe medicii care prescriu medicamente foarte scumpe pentru diagnostice care nu sînt foarte grave. Varianta găsită de CAS este una foarte aproape de „vocea străzii”: zilnic, la biroul de Relații cu Publicul din această instituție se află cîte un medic sau un farmacist care dă piept cu asigurații nemulțumiți de faptul că trebuie să colinde zeci de farmacii ca să-și primească medicamentele. În cele șapte zile de cînd această inițiativă a fost pusă în practică, 103 bolnavi au solicitat ajutorul CAS pentru găsirea unei farmacii care să le elibereze produsele de pe rețetă. Din numărul total de solicitări, 53 au fost pentru copii, iar 50 pentru adulți, toate fiind rețete gratuite, întrucît farmaciile mai eliberează doar medicamente compensate.
„Din numărul total de solicitări de ajutor, numai patru au fost descoperite ca nejustificate. Era vorba de rețete cu diagnostice care nu reprezentau o urgență, deci nu aveau o importanță vitală. Una dintre aceste rețete era, de exemplu, contra căderii părului, iar un alt pacient venise cu patru rețete recomandate de medici diferiți pentru aceeași boală. Dacă primului i s-a explicat că pînă la detensionarea crizei din farmacii mai poate amîna să-și ia gratuit medicamente, celuilalt i s-a explicat că nu a procedat corect. Asigurații au drepturi, dar au și obligații. Era corect să ia o singură rețetă și nu patru, pentru că exista posibilitatea să-și facă rău luînd concomitent produse similare pentru aceaeși afecțiune”, ne-a declarat dr. Ileana Tudoran, medicul șef al CAS. Tot în cele șapte zile în care reprezentanții CAS au luat „pulsul” bolnavilor care aleargă prin farmacii s-a făcut și un top al unităților care au refuzat frecvent eliberarea rețetelor gratuite. „20 de refuzuri a înregistrat farmacia Sensiblue, 19 pacienți au declarat că nu li s-au eliberat rețetele de către farmacia nr.1, iar alți 9 s-au plîns că au fost refuzați la Asclepios. Urmează în top cu cîte 5, respectiv 3 refuzuri, farmaciile Globfarm și Salofarm. Toate acestea sînt farmacii din centru, care termină primele plafoanele, pentru că sînt primele luate cu asalt de către bolnavi care vin din toate colțurile județului. Au fost chiar și bolnavi din Onești și Comănești care se plîngeau că în Bacău nu și-au putut lua medicamentele, fără să se ducă în orașul de reședință, la care farmaciile au primit plafoane în funcție de numărul de asigurați din zonă. Și la Bacău, în acest moment, majoritatea farmaciilor de cartier nu și-au terminat plafoanele și eliberează în continuare medicamente compensate și gratuite”, a continuat doctorița Tudoran.
Alături de topul farmaciilor care au fost pîrîte de asigurați că nu mai onorează rețete gratuite, reprezentanții CAS au întocmit și un top al unităților în care băcăuanii au găsit o rezolvare. „Farmacia nr. 1 este și în topul celor care au refuzat, dar și în cel al unităților care au reprimit pacientul la intervenția noastră. Alte farmacii care au eliberat rețete pe care alte farmacii nu voiau să le onoreze sînt Elite Pharm, Celasfarm, Farmafil, Beladona și Iondor”, a continuat Ileana Tudoran. Numărul total al farmaciilor la care s-a apelat pentru rezolvarea bolnavilor care au bătut la ușa CAS ca să-și primească medicamentele s-a ridicat pînă acum la 29. Ajunși față în față cu rețetele abia prescrise de medici, reprezentanții CAS au putut descoperi foarte repede și medicii care prescriu fără justificare medicamente foarte scumpe. „În timp ce medicii de familie prescriu rețete a căror valoare suportată de Casa de Asigurări se ridică la 160.000 de lei în medie, doctorița Mirela Storoj se află în topul medicilor care recomandă cele mai scumpe produse. O rețetă eliberată de ea este în medie de 370.000 de lei, lucru care duce la epuizarea plafonului mult mai repede și la scăderea numărului de bolnavi care pot beneficia de tratament”, a mai ținut să precizeze dr. Tudoran. Conducerea CAS spune că actuala criză din farmacii nu va mai dura mult, întrucît luna este pe sfîrșite, iar pentru plafoanele alocate lunii viitoare există bani. Mai mult, peste aproximativ două săptămîni, județului Bacău îi va fi repartizată și rectificarea de buget pentru acest an. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns