• de la 1 ianuarie 2003 carnetele de muncă ale angajaților în perioada 2001 vor fi înlocuite cu adeverințe de cotizare • patronii au obligația de a trimite lunar declarațiile privind evidența salariaților • pentru că acestea sînt eronat întocmite, instituția băcăuană nu poate face pasul spre înlocuirea carnetelor
Începînd cu 1 ianuarie 2003, Casa Județeană de Pensii (CJP) din Bacău va înlocui carnetele de muncă ale angajaților care au intrat în cîmpul muncii în 2001. Noile adeverințe se vor elibera de CJP Bacău și nu vor mai fi ținute de nici o instituție, iar fiecare salariat va trebui să aibă grijă de propria-i adeverință. În situația în care acesta va fi plecat din țară, moare, sau în alte circumstanțe, acestea vor fi ținute de Casa de Pensii. Pentru a putea elibera noile adeverințe de cotizare, instituția băcăuană trebuie să primească de la agenții economici din județ declarațiile nominale lunare privind evidența salariaților, pe baza cărora se vor elibera viitoarele acte. În prezent, la instituția băcăuană se încheie baza de date pe anul 2001 privind declarațiile nominale depuse de patroni. „Începînd cu anul 2003, pentru angajații acestui an vor începe să se emită certificatele cu stagiul de cotizare”, ne-a declarat Mariana Dumitriu, director general la Casa de Pensii. Dar treaba nu decurge după așteptările instituției, cu toate că au fost luate măsuri din timp pentru a-i pregăti pe patroni cu noul sistem. Pentru ca activitatea de centralizare a tuturor declarațiilor să curgă normal și toate firmele să aducă evidența angajaților, instituția băcăuană a dispus ca pe timpul verii aceste declarații să fie primite chiar peste termenul fixat, adică ziua de 20 a fiecărei luni, fără ca întîrzierile să fie sancționate.
Totul ar fi decurs normal, dacă agenții economici nu ar fi tratat cu prea multă ușurință întocmirea acestora. Majoritatea declarațiilor depuse la CJP Bacău sînt pline de greșeli. „De obicei uită sau adaugă cîte o cifră la codul numeric personal al angajatului, al codului fiscal, sau pur și simplu greșesc numele angajatului. Aceste date nu se suprapun cu baza noastră de date din calculator. O unitate economică mare, care este împărțită în mai multe subunități, are un singur cod fiscal, sau așa ar trebui să aibă. Ea trebuie să depună declarațiile nominale pentru toți angajații și nu să vină fiecare unitate mai mică cu declarațiile și codul fiscal propriu, pentru că apar astfel debite fictive la noi, chiar dacă firma nu are”, a mai spus Mariana Dumitriu. În vederea trecerii normale de la carnetele de muncă la adeverințele de cotizare, agenții economici care au făcut erori în transmiterea declarațiilor nominale au fost înștiințați de CJP Bacău de acest lucru și le-a fost explicată eroarea. Se pare însă că pe o ureche le-a intrat și pe alta le-a ieșit. Așa este cazul Petrom Moinești sau Electrica Bacău. Casa de Pensii a înaintat în ultimul timp peste 200 de adrese oficiale societăților comerciale la care au depistat erori, în vederea remedierii acestora, dar nu s-a ajuns la nici un rezultat favorabil. Nici întîlnirile cu reprezentanții contabili ai firmelor nu au soluționat dilemele societăților. „Toate aceste erori duc la pierderea vechimii în muncă de către angajați sau contribuții la asigurările sociale de stat plătite în plus. Fără aceste adeverințe, salariaților respectivi nu li se consideră vechime în muncă perioadele de cotizare. Ei nu vor avea dreptul nici la celelalte drepturi ce decurg din cel de asigurat: concediu medical, de odihnă, șomaj în caz de disponibilizare sau restructurare de personal, indemnizații pentru creșterea copilului pînă la doi ani sau a copilului bolnav, de sarcină și leuzie, bilete de tratament sau alte facilități”, a mai precizat directorul general de la CJP Bacău. (C.T.)
Lasă un răspuns