• casa în care a trăit și a creat marele artist băcăuan Nicu Enea este la un pas să se prăbușească • fundația săpată lîngă gardul monumentului de patrimoniu afectează vizibil toată structura clădirii a cărei vechime atinge o sută de ani • ca un făcut, nu există nici un vinovat pentru situația creată
Casa memorială „Nicu Enea” din Bacău se află în pericol de a se nărui, sub nasul autorităților. Motivul principal al situației dezastruoase este groapa imensă, săpată lîngă gardul ce împrejmuiește monumentul de patrimoniu național. „S-a săpat acea fundație, din cîte știm, pentru blocuri ANL, dar s-a făcut foarte aproape de limită admisibilă. Cînd am preluat noi casa memorială, am făcut o evaluare tehnică și s-a constatat că monumentul s-a deteriorat destul de serios. Iar stricăciunile produse au legătură directă cu acea groapă”, ne-a declarat Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”. Varianta este confirmate și de custodele Casei „Nicu Enea”, care privește cu teamă la modul cum clădirea se deplasează zilnic. „De cînd s-a săpat această fundație, casa s-a lăsat într-o parte și procesul continuă pe zi ce trece”, ne-a spus custodele Nicoleta Dîrlău. Oricine, chiar și un nespecialist, poate constata cu ochiul liber că monumentul este într-o stare gravă. Printre crăpăturile din pereții interior se poate vedea afară.
Pe lîngă cauzele ce țin de slăbirea structurilor de rezistență a clădirii și de desprinderea vizibilă în bucăți a monumentului, deasupra casei plutește și iminența unei explozii. Țevile de gaze naturale, racordate la casă, se depărtează și ele în același ritm cu clădirea. „Ne este teamă de o eventuală explozie, deoarece se deplasează și țeava de gaze”, a mai zis custodele.
Practic, la Casa „Nicu Enea”, ploile și vînturile provoacă dezastre ce pot deveni iremediabile, dacă nu se intervine rapid. „Cînd este furtună mare sau plouă mai mult timp, la etaj, în dormitor și în atelier pătrunde apa de afară. Pereții se desprind simțitor. La parter, o parte din dușumeaua de ciment s-a lăsat într-o parte”, a adăugat custodele. Directorul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” este conștientă de situația existentă și speră ca la rectificarea de buget din luna august să poată obțină fonduri pentru consolidarea clădirii. „Au fost făcute demersuri și de către fostul director al Muzeului de Artă, Dorinel Ichim, continuate și de mine, pentru obținerea de fonduri. Sperăm ca la rectificarea bugetului Consiliului Județean din august să primim fonduri, pentru a ne apuca de consolidarea clădirii. Altfel va fi foarte greu”, a afirmat Lăcrămioara Stratulat.
Vinovații acestei situații create par greu de găsit. „Nu încerc să găsesc un vinovat pentru cele petrecut. Însă nu voi putea rezolva această situație dificilă, fără ajutor”, a menționat directoarea Stratulat.
Chiar dacă casa memorială „Nicu Enea” se află pe lista obiectivelor de patrimoniu național, la Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bacău (DJCCPCN), situația dramatică de la „Nicu Enea” nu era cunoscută prea bine, pînă ieri. „Aprobările pentru construcția acelei fundații, de lîngă casa memorială «Nicu Enea», s-au dat înainte de a se înființa Direcția Județeană pentru Cultură. Nu știu ce se petrece acolo, însă vom vedea luni”, ne-a declarat Constantin Donea, directorul DJCCPCN.
Așadar, cel puțin pînă în prezent, nu există vinovat pentru starea jalnică a Casei memoriale „Nicu Enea”. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns