• ce se întîmplă cînd un tînăr sau o tînără se căsătorește în altă credință decît cea în care s-a născut? • Contează sau nu biserica în care se oficiază cununia religioasă, una dintre cele șapte sfinte Taine ale Bisericii?
Pentru doi tineri care se iubesc, la prima vedere, căsătoria nu reprezintă o problemă. Important este ca ei să se înțeleagă și să se respecte reciproc. Tinerii vor să treacă și prin fața altarului și, de aici pot apărea probleme. Mai ales cînd tinerii au fost botezați înm culturi diferite. Biserica Ortodoxă și cea Romano-Catolică sînt singurele din România la care căsătoria este ridicată la nivelul de Taină a lui Dumnezeu. Chiar și așa, nu de puține ori au existat cupluri care s-au despărțit din cauza neînțelegerilor privitoare la „unde ne cununăm religios?. La ortodocși sau la catolici?”. Căsătoriile „mixte” sînt, adeseori, o problemă, dacă nu pentru cei doi însurăței, pentru cei mai vîrstnici din familie. „Nu există propriu-zis căsătorie mixtă. S-a propus la nivel ecumenic oficierea unei slujbe de căsătorie comună, ortodoxă și catolică, dar nu s-a ajuns la un acord în această privință. În contexul actual, se face slujbă religioasă prin înțelegerea ambilor preoți, ortodocs și catolic. Preoții trebuie să se înțeleagă între ei unde oficiază slujba. Dacă slujba se ține la o biserică romano-catolică, prezența preotului ortodox la ceremonie este o recunoaștere a tainei în ambele biserici”, ne-a declarat Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului.
Lucrurile nu sînt privite diferit nici în biserica romano-catolică. „Dacă slujba se oficiază într-o biserică romano-catolică, sacramentul cununiei va fi făcut de preotul catolic. Preotul ortodox va putea rosti o rugăciune și un cuvînt de folos. Iar dacă se oficiază într-o biserică ortodoxă, slujba va fi oficiată de către preotul ortodox, cel catolic putînd rosti și el o rugăciune și un cuvînt de zidire sufletească”, ne-a declarat monseniorul Ștefan Erdeș, decanul Romano-catolic de Bacău. În cazul cînd un romano-catolic dorește să se căsătorească în religia ortodoxă, acesta trebuie să facă o cerere specială în acest sens la episcop, pentru a primi dezlegare. Oricum ar fi, însă, „nu este voie ca ceremonialul căsătoriei să fie repetat la catolici și la ortodocși. Acest lucru nu este permis, deoarece înseamnă sacrilegiu, adică luare în derîdere a lucrurilor sfinte, pentru că în ambele Biserici cununia are valoare de taină a lui Dumnezeu”, a mai precizat decanul Erdeș.
Cît privește căsătoriile între tineri ortodocși cu cei din alte religii, acestea nu sînt permise, singura soluție, în cazul iubirii adevărate, fiind tot o dezlegare, pe care o dă episcopul. „Se citesc cîteva rugăciuni și se dă binecuvîntare, taina căsătoriei neputînd fi oficiată decît atunci cînd măcar un membru al familiei este ortodox”, a spus Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul. Avînd în urmă experiența unor ani buni de slujire pastorală în Franța, el a întîlnit și asemenea situații. „O dată a fost un caz între o tînără ortodoxă și un musulman. Fata, deosebită și credincioasă, a cerut să fie cununată religios la biserică. Conform canoanelor, nu puteam oficia slujba căsătoriei cu un tînăr de altă religie. După o analiză amănunțită și temeinică, le-am dat binecuvîntare. Nu am oficiat taina cununiei, ci i-am adus la biserică și le-am citit cîteva rugăciuni”, a povestit Prea Sfințitul Ioachim. De partea romano-catolică, în cei 40 de ani de preoție, monseniorul Ștefan Erdeș nu a avut prea multe situații de rezolvat în această direcție, cazuri de căsătorie între un catolic și protestanți fiind foarte rare. „Și atunci, persoana respectivă a trecut la romano-catolicism, după ce a făcut cîteva ore bune de cateheză și a rostit Crezul în fața Altarului”, a spus decanul Erdeș.
Una peste alta, atîta timp cît prin aceste căsătorii nu se urmărește decît materializarea dragostei dintre doi parteneri, ele pot fi admise, lăsînd loc fiecăruia să-și manifesta dragostea, libertatea și credința. „Nu trebuie să uităm că Dumnezeu este iubire. Deci, și în cazul acestui gen de căsătorii nu există o regulă strictă, universal valabilă. Fiecare familie este unică și necesită o soluție pe măsura dragostei și respectului existent între membrii ei”, a precizat Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns