• clădirea datează de la sfîrșitul secolului al XIX-lea și a aparținut prințului Ghika, fiind considerată unul dintre cele mai frumoase castele de vînătoare • acesta urma să fie transformat în motel • proprietarul nu exclude o mînă criminală
Peste două miliarde de lei pagube materiale și inestimabile pagube pentru patrimoniul național. Acesta este bilanțul unui violent incendiu care a mistuit luni noaptea acoperișul și mansarda Castelului Ghika din comuna Dofteana. Flăcările au izbucnit cu puțin înainte de miezul nopții și au cuprins în doar cîteva minute unul dintre cele mai vechi castele rămase în picioare în județul Bacău. Pentru ca focul să nu cuprindă și cele cîteva zeci de încăperi, precum și parcul întins pe cîteva hectare, pompierii militari au acționat cu șase autospeciale din Onești și Tîrgu Ocna. „Flăcările au pornit de la acoperișul clădirii. Intervenția a fost foarte dificilă, pentru că incendiul a fost la mare înălțime, peste 20 de metri, pe o suprafață mare, și pompierii au trebuit să folosească scările rulante. În plus, nu a existat o sursă de apă la îndemînă și mașinile au trebuit să facă mai multe drumuri pentru a se alimenta”, ne-a declarat Volodiea Tisescu, purtător de cuvînt al Grupului de Pompieri „Maior Constantin Ene” din Bacău. Flăcările au fost stinse abia în jurul orei 6,30 dimineața. Au ars acoperișul, în proporție de 80 la sută, și mansarda clădirii, iar pagubele sînt estimate la aproape două miliarde de lei.
Castelul a fost ridicat în anul 1905 și a fost reședință a familiei Ghika. După 1948, a fost transformat în sanatoriu TBC, iar acum doi ani, a fost dezafectat și trecut în patrimoniul Consiliului Local Dofteana, pentru că nu a fost revendicat de vreun urmaș al familiei Ghika. Acum aprope o lună, castelul a fost vîndut societății Mecano Electro Service Dărmănești. „L-am cumpărat cu 6,2 miliarde de lei, cu intenția de a-l reabilita și de a-l introduce într-un circuit turistic. Clădirea este înconjurată și de un parc, ceea ce, am considerat noi, ar fi o atracție pentru turiști. Am cheltuit pînă acum aproape patru miliarde de lei numai cu amenajările: am construit un gard de 1,5 kilometri și am refăcut parțial acoperișul. Pentru că s-a răcit, am pus lucrarea în conservare, în intenția de a relua, în primăvară. Acum a venit incendiul și pentru noi este un adevărat șoc”, ne-a declarat Adrian Cadar directorul firmei din Dărmănești care are castelul Ghika în proprietate.
Pompierii militari au stabilit drept cauză a incendiului focul deschis. Adrian Cadar nu exclude ca posibilă cauză o mînă criminală, mai ales că amenințări au existat. „În jurul castelului există și un iaz, și o livadă, unde oamenii din zonă obișnuiau să vină să ia ce le trebuie. Era un domeniu al tuturor și faptul că noi am pus gardul, a deranjat. Pînă acum, s-a furat tot ce se putea fura. Doar ușile au mai rămas. Am fost de mai multe ori amenințați de localnici, că nu e bine că punem gardul. Vom continua, totuși, refacerea castelului, dar în primăvară”, a spus Adrian Cadar. (Florin CRĂCIUN)
pe raster
Responsabilii de patrimoniul național, depășiți de situație
Responsabilii patrimoniului național la nivelul județului Bacău s-au arătat surprinși de atitudinea primarului din Dofteana față de acest incident. „Castelul de la Dofteana este unul dintre cele mai frumoase conace din județul Bacău. Personal, am fost surprins de detașarea primarului față de acest incident. A avut o atitudine surprinzătoare față de noi, atunci cînd l-am contactat telefonic. Mi s-a părut ciudat. I-am cerut detalii, pentru că el era cel îndreptățit să vorbească cu noi, însă mai că nu ne-a închis telefonul, trimițîndu-ne să vorbim cu noul proprietar. Oricum noi vom trimite un specialist în patrimoniu la fața locului, pentru a analiza starea monumentului și a discuta cu proprietarul despre măsurile de refacere a acestuia”, ne-a declarat Constantin Donea, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bacău. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns