– la eveniment au participat si reprezentanti ai comunitatilor din Arges, care, cu sute de ani in urma, au venit la Casin in transhumanta si au intemeiat primele asezari
Comuna Casin a sarbatorit, la sfirsitul saptaminii trecute, 600 de ani de atestare documentara. Manifestarile dedicate acestui eveniment au culminat, duminica, 8 august, cu sfintirea noului sediu al primariei si a monumentului inchinat eroilor originari din comuna cazuti in cele doua razboaie mondiale.
La eveniment, care a inceput cu o liturghie oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, au participat parlamentari si oameni politici, reprezentanti ai unor institutii bacauane, fii ai satelor din comuna Casin, dar si un grup de reprezentanti ai comunelor Dragoslavele si Rucar, din judetul Arges, condus de primarul comunei Dragoslavele, Mihai Gheorghe Tarba, zona din care, cu sute de ani in urma, au venit, in trashumanta, pastorii care au intemeiat satele comunei Casin, dar si altele aflate acum in comunele vecine.
O rafala scurta, dar violenta, de ploaie cu grindina, cazuta duminica dimineata, nu i-a speriat pe cei prezenti, care s-au adapostit pe unde au putut, dar care au revenit la locurile lor pentru a asista la activitatea programata. Vremea zbuciumata din ultimul timp a obligat, de altfel, organizatorii sarbatorii sa renunte si la spectacolul folcloric programat pentru duminica, dupa ce zeci de case din comuna au fost afectate de o rupere de nori si tot atitea familii au devenit sinistrate.
Centrul comunei a imbracat, duminica, haine de sarbatoare pentru aniversarea celor 600 de ani care s-au scurs de cind voievodul Moldovei, Alexandru cel Bun, e emis hrisovul prin care a daruit sase sate (Casin Oituz, Stanisoresti, Grozesiti, Laslauani si Stoenesti) lui Domocus si fratilor sai, Blaj si Iacob, fiii lui Ghelebi Miclous. „Am fost, acum citeva saptamini – a spus primarul comunei Casin, Cosmin Curelea -, la Dragoslavele si la Rucar, si m-am intors impresionat de ce am vazut. Ne-am reintilnit, acolo, dar acum si aici, la Casin, dupa sute de ani, cu reprezentantii acestor comunitati. Sintem bucurosi ca am avut ce arata oaspetilor nostri, noul centru civic, primaria noua, muzeul satului abia infiintat in caminul cultural, dar si alte obiective refacute, dipensarul, scoala, caminul cultural din Curita”. Principalele obiective administrative, culturale si simbolurile satelor apar si pe stema comunei, in care se pot vedea noua primarie, biserica veche de 300 de ani, in stil muntenesc, scoala si poarta traditionala (care inca mai exista in nu mai putin de 320 de gospodarii), dar si calul, prietenul de secole al casuneanului.
Programul aniversarii de la Casin a mai cuprins, in cele trei zile deicate evenimentului, simpozionul „Casin VI secole”, sarbatorirea familiilor care au implinit 50 de ani de la casatorie, si o intilnire cu fiii satului. Oaspetilor comunei le-au fost inminate diplome si placheta aniversara, dar si cite un exemplar al monografiei comunei Casin, reeditata, scrisa in 1938 de institutorul N. Paslaru. Arhiepiscopia Romanului si Bacaului a inminat Consiliul Local Casin, medalia de argint, iar consiliului Local Dragoslavele o distinctie de onoare.
Lasă un răspuns