• proaspătul golgeter va schimba FCM Bacău doar pentru o echipă din străinătate
„Explozia” din fotbalul românesc poartă numele lui Cătălin Cursaru. Nu este titularul postului de atacant al naționalei, însă în doi ani de zile a reușit cît alții în zece. Venit din divizia C, de la Chimia Brazi, Cursaru a dat „tunul”, devenind golgeterul campionatului și unul dintre cei mai căutați fotbaliști din campionatul intern. Steaua și Dinamo sînt cluburile înnebunite după serviciile lui, numai că fotbalistul va semna doar pentru o echipă de afară. Fotbalul l-a început la 12 ani, la Petrolul Ploiești, fiind dus de mînecă pe teren de către un prieten de-al său. Pînă în clasa a Vlll-a s-a abonat numai la premiul l, fiind, în același timp, comandant de detașament și locțiitorul comandantului de unitate. Perspectivele financiare ale fotbalului l-au atras, iar școala a rămas pe planul secund. Înnebunit după mașini încă de mic, visul i s-a realizat în urmă cu doi ani, cînd a urcat la volanul unui Renault Laguna, pe care apoi l-a schimbat cu un Audi TT. Mai are multe pasiuni, printre care pescuitul și chiar vînătoarea, însă timpul nu-i permite să se bucure de ele. Golul cu Dinamo, din foarfecă, îl consideră cel mai frumos, în timp ce la capitolul importanță sînt trecute cele două cu Gloria Bistrița, care au fost bomboana de pe titlul de golgeter. După ce își va încheia cariera de fotbalist, Cătălin Cursaru spune că se va stabili în Bacău.
Un coleg de clasă l-a dus la fotbal
Cînd avea 12 ani, și-a luat inima în dinți și a acceptat provocarea unui coleg de clasă, care îl bătea la cap de cîteva luni să se înscrie la fotbal. A făcut-o la juniorii Petrolului Ploiești și atunci a început drumul spre performanță a lui Cătălin Cursaru. „Mi-a plăcut de mic fotbalul. Nu ratam nici o ocazie de a încinge cîte o miuță, indiferent dacă era în curtea școlii sau în cartier”, spune Cursaru. Actualul golgeter al campionatului intern a pledat pentru fotbal nu pentru bani, ci din plăcere. „Era o plăcere pe atunci să joci fotbal. Nu m-am gîndit la banii pe care-i pot cîștiga decît mult mai tîrziu. Pe atunci domina plăcerea, nu erau bani, nu erau interese”, se confesează Cursaru. Nu a făcut mulți purici la Petrolul, pentru că la 17 ani a plecat la cealaltă echipă a Ploieștiului, Astra. A debutat ca fotbalist profesionist în divizia B, într-un meci cu Midia Năvodari, iar în următorul an Astra a promovat în divizia A. Din păcate, Cursaru a lipsit de la promovarea în premieră a echipei ploieștene, pentru că ochiul antrenorului nu a „bătut” pînă la el. A fost cedat la Chimica Brazi, echipă din eșalonul al treilea, unde a ieșit golgeterul diviziei B cu 27 de goluri.
Titlul de golgeter, în premieră pentru FCM Bacău
„Este cea mai mare achiziție pe care FCM Bacău a făcut-o în ultimii 10 ani”, spunea unul dintre colegii lui Cursaru. Vedeta diviziei C și unul dintre cei mai promițători fotbaliști din țară fusese racolat de Gheorghe Chivorchian, căruia nu i-a trebuit mult să obțină semnătura fotbalistului. De la semnătură și pînă la dreptul de joc mai era cale lungă. Astra și-a cerut drepturile pentru că era jucătorul ei, motiv pentru care Cursaru a stat pe tușă un întreg retur, timp în care cele două cluburi s-au duelat pe la comisiile federației pentru a-și dovedi, fiecare, dreptatea. Inevitabila înțelegere între cluburi i-a dat dreptul lui Cătălin Cursaru să înceapă curba ascendentă, după șase luni în care s-a antrenat cu FCM Bacău, însă a privit meciurile din tribună. Debutul a fost în forță. A punctat de două ori contra Stelei, în Ghencea, în prima etapă a ediției de campionat 2000-2001, meci pierdut din păcate de echipa băcăuană cu 3-4. Cota sa a crescut odată cu fiecare gol înscris de el, însă în acel campionat a avut de suferit, alături de colegii lui, o retrogradare pe care nimeni nu o întrezărea după primele etape ale turului. Cursaru a declarat atunci că este hotărît să nu părăseasacă echipa, chiar dacă va juca un an în B. Proba de loialitate nu a mai avut loc, pentru că FCM Bacău cumpăra locul în divizia A și își propunea o participare în cupele europene. Alături de alte valori pe care Dumitru Sechelariu și le-a adus în propria grădină, Cătălin Cursaru avea să explodeze în noul sezon. Fiind cel mai constant jucător al trupei lui Mircea Rednic în turul campionatului recent încheiat, Cursaru a devenit ținta marilor cluburi interne, aici contribuind din plin și golurile sale de generic, unul dintre ele fiind prezentat și pe canalul de televiziune CNN.
Ultima etapă a campionatului i-a adus lui Cursaru titlul de golgeter, cu 17 goluri, el devansîndu-i pe Claudiu Niculescu și Pancu. „Mi-a fost frică în meciul cu Gloria Bistrița că voi putea pierde titlul. Important pentru mine era să înscriu, pentru a fi sigur de reușită”, spunea Cursaru la sfîrșitul meciului în care a fost autorul celor două goluri cu care FCM Bacău cîștiga meciul.
Steaua și-l dorește de un an
Deși și-a trecut în cont o sumedenie de goluri de generic, cel cu Dinamo este, deocamdată, cel mai frumos al carierei. În ultimul minut al meciului, la scorul de 3-2 pentru FCM Bacău, Cursaru l-a învins pe Lobonț cu o foarfecă de zile mari de la 10 metri. Dacă reușita a fost considerată chiar de către autorul ei drept cea mai frumoasă, nu aceeași părere a avut-o și despre importanța golului. „A fost un gol important, pentru că, practic, am rezolvat în acel minut meciul cu Dinamo. Nu însă cel mai important. Eu le consider capitale pe cele două din meciul cu Gloria Bistrița, care mi-au adus titlul de golgeter”.
Două dintre cele 17 reușite ale sale din campionatul recent încheiat au avut o execuție aparte. Pur și simplu le-a furat portarilor mingea și apoi a înscris în poarta goală. Cătălin Cursaru a atras rapid privirile cluburilor din Capitală, care și-au dorit să-l transfere pe atacantul băcăuan. Dinamo și Steaua și l-au trecut pe lista de achiziții, numai că, spre finalul campionatului, „golgeterul” și-a reînnoit contractul cu gruparea băcăuană pentru încă doi ani. Chiar și așa, Steaua încă mai speră să se înțeleagă în cele din urmă cu Dumitru Sechelariu pentru a se putea folosi de valorosul fotbalist. Suma pe care FCM Bacău o cere este cam piperată, 1.500.000 de dolari. Prețul exagerat pentru campionatul intern se datorează însă și faptului că în eventualul unui transfer, FCM Bacău va împărți banii cu Astra, cele două cluburi fiind coproprietarele jucătorului. Nu e mai puțin adevărat că de Cursaru s-au interesat și cluburi din străinătate, însă ofertele i-au dezamăgit pe conducătorii de la FCM Bacău
Trei goluri pentru echipa națională
Evoluțiile l-au recomandat selecționerului de atunci, Gheorghe Hagi, care, cu prilejul amicalului România – Moldova, l-a chemat la lot. Mutarea s-a dovedit a fi inspirată, în meciul disputat chiar la Bacău, în septembrie, Cursaru a debutat cu două goluri la națională. Chiar dacă Hagi a fost debarcat, noul selecționer, Puiu Iordănescu, nu a renunțat la serviciile băcăuanului, care a mai punctat două meciuri sub „tricolor”, cu Grecia și Norvegia, în care a mai reușit un gol. Deși în majoritatea cazurilor nu a fost printre primii „11”, Cursaru nu este deloc supărat. „N-am de ce să fiu supărat. Sînt atîția atacanți valoroși care joacă în străinătate și își fac bine treaba. Eu mai am timp să aștept și sper ca într-o zi să devin titular al naționalei. Pînă atunci, sînt foarte mulțumit că fac parte din lotul lărgit al lui Iordănescu.” Despre colegii de la națională, Cursaru are numai cuvinte frumoase: „nu am fost introdus nici măcat un minut într-un amical și am fost încurajat de ceilalți fotbaliști.”
Materia preferată: geografia
De perioada copilăriei își amintește cu plăcare, mai ales că a fost un copil zbuciumat, care a făcut ceva năzbîtii la viața lui, alături de fratele său, Dragoș, mai mic cu doi ani. Cum fotbalul era sportul de preferință al celor doi frați, părinții au avut motive serioase pentru a-i urechi după partidele de fotbal pe care le disputau chiar în casa în care locuiau, în urma cărora se spărgeau multe geamuri. Mai mult, cînd părinții erau plecați de acasă, Cătălin și Dragoș își invitau prietenii și încingeau cîte o miuță în toată regula, iar în urma lor rămînea vraiște. Firește, ponoasele le trăgeu cei doi.
Cursaru își amintește de spaima pe care a tras-o într-o noapte. „Părinții erau plecați la bunici, așa că acasă am rămas doar eu și Dragoș. La un moment dat, am auzit bătăi în ușă. Ne-am speriat foarte tare, ne-am urcat pe geamuri, să vedem ce se întîmplă, însă nu am deslușit nimic. L-am sunat pe tata, care în cîteva minute a venit”. Cătălin și Dragoș au aflat atunci cine le perturbase liniștea: era doar o pisică.
Mai rar poți întîlni fotbaliști care să îmbine perfect sportul cu școala. Unul dintre aceștia este cu siguranță Cătălin Cursaru. Primele șapte clase le-a încheiat numai cu premiul l, abia după aceea acordînd mult mai multă importanță fotbalului. Comportamentul său și notele de excepție i-au adus pe umăr șnurul care îl recomanda drept comandat de detașament, dar și pe cel de locțiitor al comandantului de unitate. Geografia a fost, după sport, materia care l-a fascinat. „Mi-a plăcut mereu să văd zonele din țară și să aflu cît mai multe despre acestea”. De altfel, printre materiile pe care și le-a ales la Bacalaureat s-a numărat geografia. La polul opus, chimia și fizica l-am măcinat în permanență. Nu era atras de nici o culoare de ele. „Nu le înțelegeam și basta”.
Cu colegii s-a înțeles, în general, bine. Mai avea divergențe cu unii dintre ei, cu care se mai încingea la cîte o dispută bărbătească, o mai lua și pe „cocoașă”, însă de foarte puține ori. „Aveam majoritatea băieților de partea mea și rar se întîmpla să iau bătaie. Cu toate acestea, am mai furat-o și eu”.
La liceu au început problemele. Fotbalul îi răpea din plin timpul. Competițiile de juniori îl îndepărtau tot mai mult de școală, iar absențele i-au creat primele probleme. Deși scutirile erau dovada clară că nu chiulea, unii profesori nu priveu cu ochi buni atitudinea. Cele mai mari probleme i le-a făcut profesoara de chimie, o femeie care cîteodată era miere de albine, cîteodată zbir. Pînă la urmă s-a descurcat și a terminat liceul Economic, profilul Turism.
Ciocoiu îi va fi naș de cununie
De aproape un an de zile, Cătălin Cursaru este nedespărțit de Alina, pietena sa pe care a cunoscut-o prin intermediul unei cunoștințe comune. Deocamdată, cei doi nu se gîndesc să-și pună pirostriile. „Trebuie să realizaz multe pînă atunci din fotbal”, spune Cătălin, care după ce îi aruncă un zîmbet dulce Alinei nu poate ascunde că îi place absolut totul la ea, dar în primul îi apreciază sinceritatea. Nu s-au certat niciodată, pentru că relația merge perfect, după cum afirmă fotbalistul, dar și pentru că Alina îi acceptă meseria de fotbalist, cu toate că în perioada cantonamentelor îi duce dorul. Deși în majoritatea timpului locuiește cu părinții, Alina mai face din cînd în cînd și cîte o excepție de la regulă pentru a adormi lîngă iubitul său. Cristian Ciocoiu este pregătit din momentul în care cei doi au devenit prieteni foarte buni. Pregătit pentru clipa în care Cătălin va trece pe la starea civilă: s-a bătut deja în cuie, va fi nașul lui Cursaru.
Despre părinții săi, Cătălin Cursaru are numai cuvinte de laudă. Le mulțumește pentru educația de care a avut parte, dar, în primul rînd, pentru că au fost mereu alături de el din clipa în care a ales fotbalul. Chiar dacă nu s-a mai lipit de premii începînd cu clasa a Vlll-a, Angela și Viorel Cursaru nu l-au certat, înțelegîndu-i pasiunea. Tatăl său nu a ratat nici un meci pe cînd Cătălin era încă junior, indiferent de orașul în care se disputa, deși familia Cursaru nu a fost una căreia să nu-i lipsească nimic.
Șofatul și pescuitul sînt marile pasiuni
De curînd și-a cumpărat un Audi TT, de la Ciocoiu, după care tînjea de mult timp. Pasiunea sa, lesne de înțeles, este șofatul. S-a urcat la volanul Daciei tatălui său, imediat după ce a împlinit 18 ani, în care era în stare să doarmă noaptea. Și-a dorit neapărat o mașină adevărată și, după saltul pe care l-a făcut în fotbal, care i-a adus și o situație financiară ca atare, și-a cupărat un Renault Laguna. „Mașină bună”, spune el, însă a renunțat la ea după mai puțin de doi ani, făcîndu-i-o cadou tatălui său. Este convins că nu se va opri la TT-ul proaspăt achizițioanat. Deși nu are încă o locuință stabilă în Bacău, Cursaru și-ar dori ca după ce se retrage din fotbal să se stabilească în orașul la al cărei echipă a cunoscut primele realizări. Are de gînd să-și construiască o vilă în Bacău, însă nu știe deocamdată cîte camere și cîte etaje va avea. „E prematur să vorbesc despre asta. Deocamdată eu trebuie să să-mi văd de joc. Pe urmă vor veni rezultatele și pe plan financiar”.
O altă pasiune a lui Cursaru, pe care însă a neglijat-o în ultimul timp, este pescuitul. Este, de fapt, mort după aruncatul undiței în apă. Cu toate acestea, nu este pescar get-beget. Nu face crize de isterie atunci cînd ratează un pește, pentru că, după cum declară, îi place mai mult atmosfera de pe malul bălții, la iarbă verde, alături de prieteni. Nu a avut parte pînă acum de vreo captură gigant, pentru că nu este pescar precum fratele său, care „pleacă la pescuit cu noaptea în cap”.
Cît despre mîncarea de pește, nici să nu audă. Sînt totuși mici excepții, macroul și șalăul, pe care doar mama sa știe să-i prepare pe gustul său, deși spune că nu este mofturos la mîncare. În schimb, habar nu are să gătească și nici nu-i place s-o facă pe bucătarul.
Chivorchian îl vede titular în națională
Președintele Gheorghe Chivorchian are numai superlative la adresa lui Cursaru. „A făcut un salt fantastic, de la divizia C la națională în doar doi ani. Și-a pus în valoare calitățile, forța, viteza de deplasare și prezența în fața porții. Mai are și slăbiciuni, dar pe an ce a trecut s-a maturizat.” Chivorchian îi prevede un viitor mare golgeterului băcăuan, pe care îl vede la una dintre cele mai mari echipe ale Europei dar și titular al naționalei. „Orice fotbalist își dorește să evolueze în străinătate, dar pînă atunci trebuie să-mi fac treaba cît mai bine la FCM Bacău”, încheie Cursaru. (Cristian BLĂNUȚĂ)
Lasă un răspuns