Consilierii județeni și-au cumpărat nemurirea din bani publici
• speriați că alții le vor lua în curînd locul, ei s-au milogit ieri de PS Ioachim Băcăuanul să fie chemați la inaugurarea Catedralei • înalta față bisericească a fost nevoită să le promită aleșilor că vor fi pomeniți „ca ctitori” • prelatul i-a asigurat pe aleși că sînt urmași ai lui Ștefan cel Mare • după ce s-au împăunat pe zeci de miliarde de lei buget, consilierii s-au zgîrcit la 500.000 de lei
Pe aleșii județului nu moartea pare să-i sperie, ci trecerea lor în uitare. Ca să-și asigure nemurirea și să fie pomeniți de posteritate, consilierii județeni se folosesc de Catedrala „Înălțarea Domnului”, a cărei construcție a început în urmă cu aproximativ 12 ani. Deși primele demersuri și primii bani au fost alocați în mandatele trecute, cînd alta era configurația Consiliului Județean (CJ), aleșii de acum, aflați la final de mandat, sînt îngroziți că nu li se vor recunoaște „meritele” la momentul inaugurării Catedralei. Consilierii au uitat că zecile de miliarde alocate construcției sînt bani din bugetul județului, la care contribuie toți băcăuanii.
Scandaloasă a fost atitudinea consilierilor la ședința CJ, la care a fost prezentat stadiul lucrărilor și cheltuielilor la Catedrală. Inginerul Ioan Creangă, șeful de lucrări la șantier, i-a informat pe aleși că, pînă acum, s-au cheltuit peste 80 de miliarde de lei. Termenul de finalizare a lucrărilor structurii de rezistență este la finele anului viitor. Pînă la încheierea lucrărilor, CJ va cheltui peste 261 de miliarde de lei. Invitat la ședință, PS Ioachim Băcăuanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, le-a spus consilierilor că această catedrală este „o binecuvîntare” pentru oraș și locuitorii săi. Omul Bisericii a mai spus că viitoarea Catedrală va fi cea mai mare din România și este cea mai mare dintre bisericile ce se construiesc acum în Balcani. „Catedrala se înalță, în ciuda unei crize materiale care pare să se permanentizeze”, a spus PS Ioachim Băcăuanul. El le-a ridicat mingea la fileu aleșilor, cînd a afirmat că președintele, vicepreședintele și colaboratorii acestora „trebuie să se considere urmași ai voievodului ștefanian (Ștefan cel Mare – n.n.), ai mușatinilor”.
„Ștefanienii” vor nemurirea
Cum alegerile bat la ușă și din declarațiile oficiale reiese că CJ va avea peste două luni o cu totul altă configurație, șefii județului se gindesc asiduu la ce lasă în urmă. Neculai Lupu, președintele CJ, și-a exprimat speranța că „și următorul Consiliul Județean va avea ca obiectiv continuarea lucrărilor la Catedrală”. Constantin Apostol, consilier județean, a reamintit că primele demersuri pentru Catedrală s-au făcut la începutul anilor ’90, pe vremea cînd alesul de acum activa ca subprefect. Primele finanțări au venit atunci de la Ministerul Apărării, care a dat bani pentru subsolul obiectivului, drept adăpost antiatomic. Apostol a deplîns ritmul lent al finanțării, de aproximativ 1 milion de dolari pe an și a cerut accelerarea lucrărilor, pe baza unor donații ale agenților economici. Consilierul Răducan Ion a opinat că „firmele ar trebui să contribuie măcar ca pentru echipa de fotbal”.
Alesul Mihai Dragomir a ținut neapărat să le amintească celorlalți consilieri că el este consilier încă de pe vremea promovării investiției în Catedrală. „Mă bucur că am reușit să-i găsim amplasamentul încă de pe atunci. Dacă așteptam pînă acum, pățeam ca în București”, a spus Dragomir, referindu-se la opoziția primarului Capitalei la găsirea unui loc pentru Catedrala Mîntuirii Neamului. „Să nu-și asume meritele cei care vor pune tabla pe acoperiș. Să rămînă undeva niște documente că noi am contribuit la Catedrală, ca să fim invitați la inaugurare”, s-a smiorcăit consilierul Dragomir. În acest moment, a intervenit PS Ioachim Băcăuanul. El s-a simțit obligat să îi liniștească pe aleșii noștri. „Vă vom pomeni ca ctitori”, i-a asigurat pe consilieri fața bisericească.
„Mușatinii” au arici în buzunarul public, dacă nu au nimic de cîștigat
Dacă se împăunează cu cheltuielile de la bugetul public, nu înseamnă că aleșii județului nu sînt și zgîrciți, cînd e vorba de banii cuveniți altora. Plenul CJ a refuzat ieri să accepte mărirea cu 500.000 de lei a indemnizației de ședință pentru membrii Comisiei pentru Protecția Copilului. Traian Milon, președintele acestei comisii și secretar general al județului, le-a explicat consilierilor că mărirea indemnizației este impusă de triplarea volumului de muncă. Practic, a spus Milon, de la 88 de dosare pe ședință, s-a ajuns la aproape 270 de dosare pe ședință. În plus, noua legislație introduce și sarcini noi pentru membrii comisiei. „Mi se pare un mic abuz pe banii contribuabililor. Prea ușor ne aruncăm la bani cînd e vorba de interese personale. Unii membri participă la ședințe în timpului programului de lucru, pentru care oricum sînt plătiți”, s-a pronunțat consilierul Miluță Bortă. Degeaba au încercat Traian Milon și Neculai Lupu să-i convingă pe aleși că banii aceia sînt meritați de membrii comisiei, că n-au avut nici un succes. S-au trezit alți consilieri care au propus să nu se dea banii sau să se lase decizia pe seama viitorulului Consiliu. Pînă al urmă, Consiliul a respins mărirea indemnizației. La propunerea consilierului Ștefan Talambă, la ședința de luna viitoare (ultima a acestui Consiliu), aleșii vor stabili o indemnizație lunară fixă, indiferent de numărul de ședințe ale Comisiei.
Amintitul consilier Miluță Bortă a uitat repede că a vărsat lacrimi de crocodil pentru banii publici „risipiți” pe membrii comisiei. În aceeași ședință, el s-a arătat total dezinteresat de o sumă mult mai mare cheltuită de la buget. În timpul prezentării stadiului lucrărilor la Parcul Industrial HIT Hemeiuși, la care CJ contribuie cu zeci de miliarde de lei, Bortă a purtat o lungă conversație cu colega sa de bancă din sala de ședințe, Ana Marchiș. Pe Bortă nu părea să-l deranjeze că, la fel ca membrii comisiei cărora le-a refuzat alocarea banilor, și Marchiș (inspector general școlar adjunct) ia indemnizație de ședință, deși participă la manifestare în timpul prigramului de bugetar la Inspectorat. Ca Marchiș sînt și mulți alți consilieri care vin la ședință în timpul programului, dar, pentru aleșii județeni, paiul din ochii altora e mai mare decît bîrna din propriul ochi. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns