• 70 de metri lungime, 38 de metri lățime, și 62 de metri înălțime, adică echivalentul a două blocuri turn, sînt dimensiunile finale ale Catedralei „Înălțarea Domnului” din centrul Bacăului • cu asemenea „statură”, lăcașul de cult ortodox băcăuan va fi al treilea ca mărime din Europa, dacă nu mai luăm în calcul și fosta catedrală imperială „Sfînta Sofia” din Istanbul
Obișnuiți să vadă zilnic zidurile de beton care se înalță peste drum de biserica „Sfîntul Nicolae”, băcăuanii pășesc acum fără teamă pe lîngă construcția care, în cîțiva ani, va deveni cel mai impresionat lăcaș de rugăciune din România. Catedrala ortodoxă care se înalță în centrul muncipiul Bacău va fi unul dintre cele mai mari lăcașuri de cult de rit răsăritean din Europa, ea situîndu-se pe locul al IV-lea, după fosta catedrală ortodoxă „Sfînta Sofia” din Istanbul, catedrala nouă din Moscova, și cea din Parnas (Grecia). Construită într-un stil ce cuprinde elemente specifice arhitecturii bizantine, catedrala din Bacău reprezintă o adevărată piatră de încercare și pentru constructori, o asemenea lucrare fiind o premieră și, probabil, un eveniment unic pentru cei care muncesc zi de zi la înălțarea ei. Lucrările impresionante la catedrală au început la 10 metri sub pămînt, adică echivalentul unui bloc cu trei etaje. Acest subsol imens cuprinde două nivele: sală de expoziție, depozit de carte, adăpost de apărare locală antiaeriană, iar mai sus, un paraclis, după care, la cota „zero”, începe catedrala.
Catedrala are ziduri de beton ce ating în anumite tronsoane o grosime de un metru. Deja, la nivelul pridvorului, turnurile au fost înălțate la 32 de metri, din cei 35 metri cît vor fi la final, în timp ce pronaosul a ajuns la 27 de metri. Marea piatră de încercare pentru constructori, la acest punct al lucrărilor, o reprezintă arcele bolților. „Asemenea deschidere de arce cum sînt cele din interiorul catedralei nu s-au mai făcut în țară”, spun surse autorizate de la firma Conimpuls, cea care și-a asumat responsabilitatea întregii construcții. Conform datelor stabilite de arhitecții catedralei, cupola din naos va avea o deschidere de 24 de metri. Adică mai bine de jumătate din cea a Sfintei Sofia din Constantinopol, a cărei cupolă are 40 de metri.
Pentru cineva care pătrunde în pronaosul viitorului lăcaș de rugăciune, eșafodajul instalat pentru susținerea cupolelor pare o adevărată pădure de schele. Un fapt rar întîlnit, deoarece asemenea desfășurare de schele nu mai poate fi întîlnită decît la lucrări de dimensiunea unui baraj sau a unor poduri. „Numai eșafodajul pentru susținerea arcelor costă în jur de patru miliarde de lei”, ne-au mai declarat constructorii. Ei spun că la această lucrare nu au fost aduși decît muncitorii de elită. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns