Cu circa 10.000 de băcăuani șomeri (media primelor șase luni din acest an) și doar 16 la sută din ei indemnizați, în continuare, 60 la sută dintre bărbații șomeri au dificultăți în a-și găsi loc de muncă.
Cei mai mulți dintre șomerii înregistrați au vârste peste 50 de ani, în timp ce 52 la sută dintre ei au un nivel scăzut al studiilor. De la începutul anului, prin serviciile de mediere ale Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Bacău și-au găsit de muncă 4.000 de persoane.
O parte dintre angajatori vor beneficia în contul lor de unele subvenții de la stat pentru că au angajat anumite categorii de șomeri. 281 persoane au fost încadrate înainte să iasă din șomaj, 243 de angajați au luat prime de activare, 8 persoane au luat prime de încadrare pentru că lucrează la mai mult de 15 km distanță de casă, iar 11 au luat prime de relocare pentru că vor lucra mai departe de 50 km de casă. Pentru 184 de angajatori statul va acorda subvenții întrucât șomerii preluați au peste 45 de ani sau sunt unici întreținători ai familiei.
„În perioada ianuarie-mai 2019 au fost cuprinși la măsuri active un numar de 1.341 de tineri NEET`s, din care au fost angajați un numar de 648 de tineri”, mai detaliază Daniela Balan, purtător de cuvânt al AJOFM Bacău. Este vorba despre tinerii care se dovedesc greu de angajat, întrucât nu au loc de muncă și nici nu urmează vreo formă de educație, fiind greu de integrat pentru că nu au studii, dar sunt și, în mare parte, din mediul rural.
Din analiza locurilor de muncă comunicate de către angajatori, se constată că cele mai multe încadrări s-au înregistrat în comerț, construcții, industria confecțiilor, hoteluri și restaurante, domeniul prelucrărilor mecanice, transport și reparații auto. Firmele caută, în schimb, preponderent economist, juristconsult, medic, inginer electronist, informatician, operatori date, contabili, casieri, asistenți medicale, confecționeri, agenți de pază și ordine. O șansă în plus au șomerii dispuși să se recalifice, pentru ei AJOFM organizând periodic diferite cursuri de formare. 118 persoane din mediul rural și 41 de tineri dintr-un total de 342 de persoane au beneficiat de cursuri de formare profesională în primele șase luni din 2019.
Rata șomajului în luna iunie era de 5,10 la sută, în ușoară scădere față de începutul anului.
ko a zis
Sa fim seriosi! E de munca….garla! Chef de munca nu e! Daca mere indemnizatia de somaj…prost ar fi el, somerul, sa ia vreo matura/ coasa / bidinea/ mistrie… de coada?
Maria a zis
Nu s locuri de munca si daca găsești ceva nu iei mai mult de 1500 ron in mana chiar dacă ai facultate.
Si de obicei pt banii ăștia se lucrează cam 9 ore pe zi si 6 zile pe saptamana, ceea ce nu e ok deloc.
În afară de supermarketuri, piata de munca din Bc este inexistentă.
Nu i de mirare ca multi aleg sa plece afară.