Despre solurile degradate s-a spus și s-au scris multe în diverse împrejurări. Ceea ce nu prea se știe este faptul că ele pot fi reabilitate și rentabilizate prin cultivarea cătinei. Specialiștii firmelor Fructex și Vitalplant din Bacău au finalizat un studiu pe această temă și au început chiar aplicarea lui în practică.
Cunoscută sub numele științific de Hippophae rhamnoides, din familia Elaeagnaceae, cătina albă sau cătina de rîu are state vechi de serviciu în medicină și cosmetică. Fructele sale au o reputație bine stabilită în privința conținutului ridicat în vitamina C, uleiuri volatile, caroteni, acizi organici esențiali etc. Dar specia are mai multe varietăți, fiecare cu caracteristicile ei. „Cătina se găsește și în natură, dar există 32 de varietăți, deci nespecialiștii nu au de unde ști ce conține – spune șeful societății Fructex, Viorel Rați. Unele soiuri au mai multe uleiuri, altele au altceva util, deci nu este destul ca să culegi fructele și să încerci să le valorifici. Lucrurile se schimbă atunci cînd cultivi cătina, ca și alte plante utile. Atunci alegi acele varietăți care interesează”. Fructex a fost inclusă într-un program privind cercetarea speciei, cu finanțare RICOP, alături de firmele Proplanta din Cluj-Napoca, Krop și NIG din Danemarca, Toporiing, Finlanda și BIOK, Lituania.
Din cercetările făcute în Bacău rezultă că există șase varietăți utile. Fiecare dintre ele are o anumită caracteristică: una are conținut mult mai ridicat decît altele în vitamina C, alta – în uleiuri volatile etc. Fructex a realizat creșterea lor controlată, astfel încît poate furniza plante pentru cultivare pe sole distincte. Cătina are marele avantaj că se dezvoltă foarte bine pe soluri mlăștinoase, saline sau pe cele nisipoase. Cu alte cuvinte, suprafețele degradate pot fi reabilitate în acest fel, cu folos pentru proprietar. În plus, planta este rezistentă, nu are nevoie de tratamente. „Avem solicitări din diverse locuri din țară pentru arbuști – ne-a declarat directoarea Vitalplant, Elena Tarcău -, din Ardeal, din Constanța și din alte locuri. Totul este la început, dar există potențial în această activitate”. Ideea de bază este că fructele de cătină au căutare la export, dar eventualii beneficiari vor ceva anume, adică fie conținut ridicat în ulei volatil, fie în vitamină etc. Acesta ar fi avantajul culturii controlate. Totuși, investiția nu este de neglijat, întrucît înființarea unui hectar cu cătină depășește 30 de milioane de lei. Numai viitorul va dovedi dacă o astfel de inițiativă este viabilă. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns