În aceast week-end s-a scris o filă nouă în istoria orașului Bacău, unde a avut loc primul pelerinaj cu moaștele unui sfînt catolic în România. Deși a fost un eveniment demn de interes național, acesta s-a petrecut într-un mod neobișnuit de silențios. În toate analele ce au consemnat îndelungata existență a creștinismului pe meleaguri moldovene nu a fost înscris un asemenea eveniment, major pentru comunitatea romano-catolică din țara noastră.
Mii de credincioși romano-catolici s-au închinat timp de două zile la relicvele Sfintei Tereza din Lisieux, aduse într-un amplu pelerinaj românesc ce a cuprins orașe din toate zonele țării: Cluj, Miercurea Ciuc, Bacău și, la final, București. Este prima inițiativă de acest fel din istoria României, organizată de Biserica Romano-Catolică.
Încă de sîmbătă dimineață în centrul orașului nostru și-au făcut apariția autocare înțesite cu credincioși, sosite din toată Moldova special pentru acest eveniment. În jurul orelor 14.00, relicvarul aurit, ce conține părticele din trupul Sfintei Tereza, a sosit în fața bisericii ortodoxe „Sf. Nicolae”. De aici, a fost purtat pe umeri de șase seminariști și transportate în catedrala „Sfinții Petru și Paul”, unde au fost depuse spre închinare. În tot acest timp, mii de oameni s-au aflat în așteptare, de-a lungul străzii Mihai Viteazu.
Cu cîntări specifice, credincioșii care au însoțit moaștele pînă la biserică au început să venereze pe cea declarată în 1925 drept „patroană a misiunilor”. Suflarea catolică a trăit momente unice, fapt demonstrat de numărul mare de persoane prezente și de entuziasmul cu care așteptau să ajungă în fața relivcarului. De fapt, este pentru prima oară de la construcție cînd, în jurul locașul de cult a fost o forfotă și o agitație specifice unui eveniment de o asemenea anvergură. Sîmbătă și duminică, în ciuda dimensiunilor, biserica s-a dovedit neîncăpătoare pentru masa de oameni ce dorea să atingă plexicul ce acoperea relicvarul, nimic altceva decît o copie superbă în miniatură a bisericii din Lisieux, suflată în aur, în care sînt așezate părticele din trupul Sfintei Tereza.
Sub paza strașnică a jandarmilor, care au alcătuit un cordon pentru menținerea ordinii de la intrarea în catedrală pînă la relicvar, oamenii au putut venera, în acordurile cîntărilor religioase închinate Sfintei Tereza și a solemnelor slujbe religioase, pe cea care a fost proclamată, în anul 1998, de către Biserica Romano-Catolică, Învățător al Bisericii. Dacă restul orașului părea toropit de indiferența specifică zilelor de sfîrșit de săptămînă, de jur-împrejurul catedralei catolice se simțea adierea unui vînt de sărbătoare, susținut și de tinerii costumați în veștminte specifice, din cadrul Asociației „Sf. Iosif”, care au împărțit credincioșilor pliante ce cuprindeau, pe scurt, viața Sfintei Tereza din Lizieux. De fapt, la acest capitol, al informării, Decanatul Romano-Catolic din Bacău a fost la înălțime. Cei care au reușit să intre în incinta locașului au putut vedea afișate, pe coridoarele largi și aglomerate, panouri cu aspecte din scurtul periplu lumesc al Sfintei. Fotografii de epocă, alb-negru, încadrate cu scurte referiri textuale, au făcut cunoscute cine și ce a fost Sfînta Tereza a Pruncului Iisus. Interesant e faptul că informația era aranjată pe nivele. La intrarea în biserică erau prezentate imagini și texte cu familia sfintei și copilăria acesteia, iar cum urcai spre ultimele nivele, se înainta în viața celei care a afirmat că „după moartea mea voi facă se cadă o ploie de trandafiri”.
În cele două zile cît au fost prezente la Bacău relicvele Sfintei Tereza, Sfînta Liturghie a fost prezidată de Prea Sfințitul Petru Gherghel, Episcop de Iași. Aseară, între orele 20.00 – 21.00, a avut loc o procesiune cu moaștele pe un traseu ce a cuprins biserica „Sfinții Petru și Paul”, străzile Mihai Viteazu, Nicolae Bălcescu, Erou Gheorghe Rusu, 9 Mai, Ana Ipătescu, Mihai Viteazu și, din nou, biserica „Sfinții Petru și Paul”.
Acest prim pelerinaj catolic, organizat din inițiativa călugărilor ioaniți, se va încheia la București, însă, astăzi, în drum spre capitală, relicvarul va face o scurtă oprire și în comuna băcăuană Gheorghe Doja, unde sunt așteptate alte cîteve mii de credincioși romano-catolici spre închinare. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns