La prima vedere, cazurile lui Dan Șova (PSD) și Varujan Vosganian (PNL) seamănă ca două picături de apă, foștii miniștri sunt protejați egal de scutul colegilor senatori. Dar, de fapt, seamănă și se deosebesc în același timp, deși unul dintre ele este extrem de grav. Și nu e vorba despre Șova, oricât ar avea fața aia antipatică și stupidă…
Diferența principală este că Senatul a votat contra solicitării DNA în cazul lui Varujan Vosganian. Dintre cei 168 de senatori, au fost prezenti 132: 56 au votat pentru începerea urmăririi penale, 71 au votat contra, 5 voturi anulate. Deci nu mai avem posibilitatea dubiilor și contestațiilor la Curtea Constituțională, ca la Dan Șova, în cazul căruia majoritatea simplă a senatorilor a aprobat reținerea și arestarea. Dacă era sau nu nevoie de majoritatea absolută, ne va spune CCR, dar, pe fond, votul în cazul „Șova” diferă net de cel în cazul „Vosganian”.
Altă diferență este că, în cazul lui Dan Șova, nu este blocat dosarul de urmărire penală, ci nu este permisă arestarea fostului ministru. La Vosganian, pe de altă parte, Senatul a legat Justiția de mâini și de picioare. Pentru cine e atent, se observă că solicitările aparțin DNA (Șova) și DIICOT (Vosganian). Cele două parchete au metode foarte diferite de persuasiune și DNA are mijloace infinit mai multe de a convinge politicienii. La această situație a contribuit și arestarea Alinei Bica, fosta șefă a DIICOT, care a lăsat instituția într-un deficit de imagine. Diferența de abordare publică între cele două cazuri se explică și din decalajul de popularitate dintre DNA și DIICOT.
Așa se face că, în mod paradoxal, opinia publică nu s-a inflamat prea tare în cazul lui Varujan Vosganian, deși pagubele care i se impută sunt infinit mai mari decât lui Dan Șova. Dacă e vinovat, Vosganian a subminat masiv economia națională, cu zeci de milioane de euro, prin subvenționarea prețului gazului cumpărat de combinatele lui Ioan Niculae, în timp ce Șova, comparat cu liberalul, pare un găinar de duzină, cu gaura de „numai” zece milioane de care e bănuit.
Există o singură asemănare între cazurile Dan Șova și Varujan Vosganian: ambii sunt protejați de aceiași colegi din Senat, pentru că singura responsabilă de situația scandaloasă este majoritatea aflată la guvernare, care deține voturile în proporție absolută.
Ar mai fi câteva vorbe despre diferența de abordare dintre Traian Băsescu și Klaus Iohannis. În multitudinea de ieșiri televizate „la rupere” pe care le-a avut ca președinte, Băsescu n-a reușit să convingă Parlamentul să aprobe nici jumătate dintre urmăririle penale votate de când „tace” Klaus Iohannis. Cazul „Șova” se va rezolva la Curtea Constituțională, nu e nevoie de scandal, așa cum i se cere pe Facebook lui Iohannis. Adevărata provocare este cum va rezolva președintele rușinea cu Vosganian.
mike a zis
Mai „ziaristule”, niciun articol despre actiunile abuzive „ANAF” ?
viozen a zis
Domnule ziarist, am ajuns sa apreciem cazurile de coruptie in detrimentul celor care au adus un bine catorva zeci de mii de osmeni care si_au psstrat locurile de munca? Jenant articol…in 2007 presa toata era pe VV ca trimite osmenii acasa si sa faca ceva! Uite ca a facut! noi „poporul” nu meritam nimic!