Între cele 67 de luări de poziție în plen ale lui Viorel Hrebenciuc și lipsa completă de la tribuna Camerei Deputaților a lui Endre Bereczki, activitatea parlamentarilor de Bacău se poate cuantifica în puncte de vedere, inițiative legislative, interpelări și moțiuni. De departe cel mai activ în actuala legislatură, fie numai și din punct de vedere a statisticilor oficiale, este Viorel Hrebenciuc, a cărui părere s-a făcut cel mai des auzită. Parlamentarul băcăuan, cunoscut pentru ceea ce în America s-ar numi „lobby” Bacău, iar în România poartă încă denumirea simplă de intervenție, s-a implicat în rezolvarea unoir probleme majore ale județului. Un al doilea eșalon fruntaș îi conține pe senatorii Dan Constantinescu și Ilie Ilașcu, pe deputații Angela Bogea și Valeriu Gheorghe, care au luat poziție și în plen, dar sînt autori sau co-autori ai unor propuneri legislative. Interesant, deși nu a excelat prin nimic în Parlament, deputatul Vasile Miron este singurul parlamentar care ne reprezintă și care a avut o propunere concretă legată de județul nostru: înființarea unui sat în comuna Pîrjol.
Cei mai mulți aleși se încadrează, însă, într-un liniștitor pluton, al celor care pleacă la București duminică seara sau luni dimineața și așteaptă cu nerăbdare să vină ziua de joi, să revină în familie. Printre cei care ar trebui să ne reprezintă se numără și un Andre Bereczki, care nu a vorbit niciodată într-o ședință în plen, în cei trei ani de cînd bate drumul capitalei. Parlamentarii băcăuani din pluton se pot scuza că activitatea lor este în teritoriu sau în comisii, dar pînă acum nu am aflat despre nici un succes răsunător al vreunuia dintre ei, care să justifice efortul nostru material de a-i ține la București. În teritoriu, adică acasă la electoratul pe care îl reprezintă, deputatul Miron a intenționat de două ori să mai facă una-alta. El este autorul unei propuneri lansate la o întîlnire cu primarii de pe Valea Trotușului, unde a susținut că zona ar putea fi relansată cu un film artistic-istoric despre haiducii care au hălăduit în Vale. De asemenea, Miron s-a remarcat anul trecut, cînd a recunoscut că vrea să facă trafic de influență pe la prefectură, ca să fie schimbat pe criterii politice un inspector școlar. Doar ultima inițiativă i-a reușit, dar a fost sancționat de partid pentru scandalul public iscat după dezvăluirile din presă.
Pentru că, nu peste mult timp, vor veni din nou să ceară votul, vă lăsăm să analizați singuri cum s-au descurcat aleșii noștri.
Deputatul Viorel HREBENCIUC
– Este deputat PSD de Bacău
– Este președintele Comisiei Parlamentului României pentru Integrare Europeană și președintele Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale. Face parte din Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
– A avut nu mai puțin de 67 de luări de poziții în plen, pe diverse teme.
– Are la activ 15 propuneri legislative privind reglementarea regimului silvic, modul de funcționare a Curții de Conturi, Legea creditului agricol, modificarea legii locuinței etc.
– Este membru într-o comisie.
este foto cod NISTOR –
Deputatul Vasile Nistor
– Vasile Nistor este deputat de Bacău, ales pe listele Partidului Democrat.
– Este secretarul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului, pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI. Face parte din grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Ecuador și Regatul Belgiei.
– A luat cuvîntul de patru ori în plenul Camerei Deputaților, de două ori în februarie 2000, cînd a depus jurămintele la comisie și de credință, ca orice ales. Deputatul PD a mai vorbit pe 6 martie 2003, cînd s-au dezbătut rapoartele de activitate ale SRI, și pe 30 septembrie 2003, cînd a criticat unele acțiuni ale Guvernului.
– A semnat șapte propuneri legislative și opt moțiuni.
foto cod BOGEA:
Deputatul Angela Bogea
– Angela Bogea este deputat din partea PRM Bacău
– Face parte din Comisia juridică, de disciplină și imunități. Este membru în Comisia Interparlamentară București – Chișinău (partea română), Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Costa Rica și Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Finlanda.
– A luat cuvîntul de șapte ori în plenul Camerei, prima oară, pe 26 februarie 2000, cînd a depus jurămîntul de credință. A mai vorbit pe 19 și 26 noiembrie 2002, pe 25 martie și 14 aprilie 2003, pe 5 mai și 5 iunie 2003. La ultimele luări de cuvînt, deputatul Angela Bogea și-a exprimat opinia despre trei articole din Codul Muncii și Legea pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului.
– Face parte din 25 de comisii de mediere
– A semnat pentru inițierea a 34 de propuneri legislative, a avut o interpelare și a semnat opt moțiuni.
cod GHEORGHE –
Deputatul Valeriu Gheorghe
• Valeriu Gheorghe este deputat de Bacău al partidului național liberal
– Este membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice și în Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE. Face parte din Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Columbia și Grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Spaniei.
– Este semnatarul a opt moțiuni și a 17 întrebări și interpelări adresate Guvernului.
– A inițiat șase propuneri legislative. Una dintre acestea viza modificarea Legii nr.1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere. A mai participat la un proiect care urma să reglementeze conflictul de interese. Alte propuneri legislative au vizat acordarea despăgubirilor în caz de calamități naturale în agricultura, modificarea și completarea Legii Creditului Agricol pentru producție și sistemul public de pensii.
– A luat cuvîntul în plen de 23 de ori, în 22 de ședințe ale Camerei Deputaților. Majoritatea luărilor de poziții au vizat probleme legate direct sau indirect de domeniul agriculturii, silviculturii și industriei alimentare. De asemenea, Gheorghe și-a mai susținut în plenul Camerei propunerile legate de reconstituirea dreptului la proprietate asupra terenurilor.
– Este membru în 22 de comisii de mediere.
are foto, cod agathon
Deputatul Matei Agathon Dan
– A fost trimis în Parlament de PSD Bacău.
– Este membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții.
– A luat de două ori cuvîntul în plen, o dată, cu ocazia depunerii jurămîntului și a doua oară în 17 martie 2003, cînd a vorbit despre metoda de interpelare.
– Are două inițiative legislative.
este foto cod MEȘCA –
Deputatul Sever Meșca
– Sever Meșca a fost trimis în Camera Deputaților pe listele PRM Bacău, dar în februarie 2002, după neînțelegeri cu Corneliu Vadim Tudor, a sărit în barca PSD. Oficial, acum activează ca deputat independent.
– Din mai 2002 face parte din Comisia pentru politică externă a Camerei. Este membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, al Grupuri de prietenie cu parlamentele Japoniei și Italiei.
– A luat cuvîntul în plen de 14 ori în plenul camerei, a făcut șapte declarații politice și a semnat trei moțiuni.
– Este coautorul unei propuneri legislative referitoarea la emanciparea și integrarea romilor.
este foto cod MOLDOVAN –
Deputatul Carmen Ileana Moldovan
– Carmen Ileana Moldovan este deputat din partea PSD Bacău. – Este membră în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă și în Comisia Parlamentului României pentru Integrare Europeană. Face parte din grupurile parlamentar de prietenie cu Republica Cehă, UNESCO și Republica Filipine.
– A luat cuvîntul de două ori. Prima oară a recitat jurămîntul de credință și a doua oară a combătut o moțiune inițiată de PRM.
– A participat la inițierea a cinci proiecte legislative, dintre care, ultimul, referitor la sistemul de pensii.
– A mai făcut trei interpelări și este membru în 21 de comisii de mediere.
foto cod CLIVETI –
Deputatul Minodora Cliveti
– Minodora Cliveti a ajuns în Parlament pe listele PSD.
– Face parte din Comisia juridică, de disciplină și imunități. A fost unul dintre membrii Comisiei pentru elaborarea propunerii legislative privind revizuirea Constituției. Este membru în Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Face parte din grupurile parlamentare de prietenie cu Australia, India și Republica Panama.
– A luat cuvîntul de opt ori în plenul Camerei Deputaților, cifra incluzînd și depunerea jurămîntului.
– A participat la nouă propuneri legislative, ultima referindu-se la violența în familie. A fost printre cei care au ținut neapărat să instituie o nouă sărbătoare națională, „Ziua NATO”.
este foto cod MIRON –
Deputatul Vasile Miron
– Vasile Miron este deputat de Bacău, trimis în Parlament de PSD.
– Face parte din Comisia pentru învățămînt, știință, tineret și sport și din Comisia Interparlamentară București – Chișinău. Este și membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu Republica Slovenia și Regatul Maroc.
– A luat cuvîntul de trei ori în plenul Camerei, inclusiv atunci cînd și-a depus jurămîntul.
– A avut șapte propuneri legislative, dintre care două referitoare la înființarea satului Hemieni, comuna Pîrjol. A mai susținut proiecte legislative referitoare la sistemul educațional.
este foto cod SERSEA –
Deputatul Nicolae Sersea
• Nicolae Sersea a candidat și cîștigat postul de deputat pe listele PSD Bacău.
– Face parte din Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare, din grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Portugheză și Republica Albania.
– A avut două intervenții în plen și o dată atunci cînd a jurat credință patriei.
– A co-semnat două propuneri legislative. Una, referitoare la accelerarea privatizării, iar cealaltă, la procedura de vînzare a spațiilor comerciale ce aparțin consiliilor locale și județene.
– Este autorul a două interpelări.
are foto, cod bereczki
Endre Bereczki
– Este deputat PSD.
– Membru în comisia pentru Drepturile omului și minorități și în Comisia pentru tehnologiile informațiilor. Face parte din grupurile parlamentare de prietenie cu Finlanda și Canada.
– A avut două întrebări, referitoare la privatizarea sectoarelor de utilități și la măsurile luate pentru dezvoltarea comerțului electronic.
– A luat cuvîntul o singur dată în plen, cînd a depus jurămîntul.
Lasă un răspuns