Proiectul „Carpati Verzi 2012”, pentru care primariile Slanic Moldova si Reuth, din Germania, au semnat recent un acord de implementare la Slanic, va aduce in zona obiective in valoare de 30 de milioane de euro. Dupa cum v-am informat, deja, obiectivul acordului il constituie obtinerea independentei energetice a statiunii balneo-climaterice Slanic Moldova pina in anul 2012. Slanicul va fi un model general pentru comunitatile mici cu o populatie de pina la 8.000 de locuitori.
Proiectul cuprinde opt axe (subproiecte) si linii de dezvoltare, in colaborare cu parteneri germani identificati in functie de specificul lucrarilor si cu parteneri romani. El va fi aplicat in Slanic Moldova si regiunea limitrofa (de aproximativ 50 km). Se va construi o centrala modulara electrica geotermala combinata cu o instalatie de incalzire pe biomasa (cu lemne) in Slanic (in valoare de 4 milioane de euro), in colaborare cu un partener din landul Saxonia, si o unitate solara, tot in Slanic, pe acoperisul salii de sport (in valoare de 400.000 de euro), de la care livrarile de energie electrica se vor face direct catre o flotila de electrovehicule. De asemenea, se va construe si o instalatie de biogas, numita “Slanic Agro Gaz Romania” (in valoare de 12 milioane de euro), de productie romaneasca, dar cu sprijinul si asistenta partenerului german ( prin transfer de tehnologie) Agro Fuels Consult Edderitz, din landul Saxonia-Anhalt. Statiunea va avea, insa si un Wind Park Slanic Romania (centrale eoliene in valoare de 8 milioane de euro), construit de compania Doblen EST, din Saxonia.
Programul e-mobilitate din acest proiect (in valoare 0,25 milioane de euro) va pune in circulatie o flotila de e-automobile germane, produse de Automotive Interior World gmbh Regnitzlosau si de Plauen-Neuensalz, in colaborare cu parteneri din Romania. Pentru aceasta, este nevoie, insa, si de strazi mai bune, pentru care se vor aloca 3 milioane de euro si vor fi construite de compania Saxonia, in colaborare cu firme romanesti. Nemiii ne vor oferi si servicii de proiectare in constructii si protectia mediului (in valoare de 1,1 milioane de euro), prin Ingenieurburo Froelich & Sporbeck Munchen, Filiala Plauen / Vogtland, dar si management de proiect (in valoare 1,25 milioane de euro), prin companiile ERK si ECPC. Tot ei sutin ca centrala geotermmala, instalatiile solare, precum si cele de transport electric sunt cele mai adecvate pentru aceasta statiune balneara. Pentru executia lucrarilor vor fi utilizati ingineri romani si germani.
ducu a zis
alooo!! domnu primar! poate din maruntisu ramas iei si matale vreun autobuz ca rablele cu carer circulam ca pe timpul lui ceasca mai au putin si se rup in doua…