Fără a pune la îndoială utilitatea dietelor de slăbit, medicii nutriționiști atrag atenția femeilor care țin regimuri alimentare asupra unui prag de exagerare care nu trebuie depășit. După ani întregi de bombardamente publicitare despre tot felul de rețete miraculoase care garantează o scădere în greutate de șapte kilograme în șapte zile, s-a înțeles, în sfîrșit, că, pentru a fi în afară de orice pericol, trebuie să fie îndelungat și lent. Este singurul mod în care se pot obține rezultate durabile. Pe scurt, se recomandă alegerea unei alimentații cît mai echilibrate, care să respecte necesitățile zilnice ale organismului uman: 30% hidrați de carbon, 50% legume și fructe și 20% proteine. Pentru a fi ferite de orice risc, iată cîteva sfaturi:
Evitați dietele extreme: dietele care coboară sub 1.000 de calorii
pe zi pot produce, la scurtă vreme după ce au fost urmate, alterarea
metabolismului, disturbări cardio-circulatorii, crize de ficat și rinichi,
suspendarea periodică a ciclului menstrual și scăderea poftei de
viață. Calculați corect kilogramele: Nu este necesar să pierdeți mai
mult de 7% din greutate într-o singură lună. Ideal ar fi să reușiți să
slăbiți pînă la 1,5 kg săptămînal.
Linia se păstrează ușor: dacă ați reușit să slăbiți și vreți să vă
păstrați noua greutate obținută, evitați pe cît posibil grăsimile,
dulciurile sub orice formă, pîinea, pastele făinoase, zahărul, alcoolul
și condimentele, iar sarea trebuie folosită cît mai restrictiv. Nu uitați
de mișcare! Dacă nu aveți unde să faceți gimnastică, încercați să
uitați de existența mașinilor și a autobuzelor și să mergeți cît mai
mult pe jos. Resortul care pune în mișcare topirea grăsimii este
sportul.
Trucuri pentru păstrarea siluetei
• Supele consistente dau naștere unei senzații plăcute, de sațietate. Ochii văd o porție mare în farfurie și deja acest lucru potolește puțin foamea. Apoi, volumul apreciabil de lichid umple stomacul. Evitați, însă, supele-cremă, căci ele sînt adevarate bombe de grăsime, doldora de calorii. Recomandate sînt supele ușoare, cum ar fi cele de praz ori de diverse legume, cu adaos de paste sau orez și cîteva feliuțe de slăninuță prăjită. Vedeta supelor de slăbit este, fără îndoială, cea de varză, renumită pentru stimularea metabolismului, eliminarea toxinelor din organism și ameliorarea celulitei.
• Înainte de masă beți cîte un pahar de suc de legume. Pe lîngă faptul că sînt bogate în vitamine și minerale, sucurile naturale reglează digestia și sînt un ajutor de neprețuit pentru sistemul imunitar.
• Consumați cu regularitate tărîțe, semințe de in, fulgi de ovăz sau de orice alte cereale. Aceste substanțe de balast aduc organismul în formă maximă. Pot fi mîncate în cantități mari, fără primejdia de a asimila un număr nepermis de calorii. Consumați-le dimineața, la micul dejun, eventual amestecate în puțină brînză de vaci slabă, în iaurt, suc de portocale sau lapte degresat.
• Un desert neprețuit – fructele zemoase. Pe lîngă conținutul ridicat de apă, fructele zemoase au și o parte însemnată de substanțe de balast, care potolesc foamea, activează funcțiile intestinului și aprovizioneaza corpul cu o cantitate importantă de vitamine și oligoelemente.
• Ultima noutate în materie de „frînare” a apetitului – băuturi combinate din lapte, fructe și struguri și multe cuburi de gheață. Un piure din pulpă de fructe se amestecă cu lapte degresat sau iaurt de la gheață.
• Beți cel puțin un pahar de lapte înainte de fiecare masă. Pe lîngă faptul că furnizează corpului numeroase substanțe nutritive, laptele produce, totodată, o senzație de perfectă sațietate. Cel mai bine ar fi să beți unul sau două pahare de lapte degresat înainte de masă. După aceea, nu veți mai mînca decît jumătate din ce aveți în farfurie.
• Ardeii iuți potolesc foamea. O omletă condimentată cu boia, un sos roșu iute, lîngă cartofii copți – ajută la slăbit. Capsicina conținută în ardei potolește foamea, întărește sistemul nervos, stimulează metabolismul, activează energia digestivă și arde grăsimile.
• O metodă de slăbit ce și-a demonstrat eficacitatea de-a lungul anilor: introduceți o zi de orez pe săptămînă. Veți obține nu numai un efect de reducere a greutății, dar și unul de dezintoxicare a organismului.
• Beți cel puțin trei litri de lichide pe zi. Lichidele furnizează energie, încetinesc procesul de îmbătrînire a celulelor și, în plus, ajută la blocarea apetitului. Beți mai ales apă plată, sucuri diluate și ceaiuri. • Ori de cîte ori puteți, renunțați la desert. Întrucît grăsimile se digeră lent și rămîn mult timp în stomac, feriți-vă să consumați dulciuri minimum două ore după masă, pentru a nu declanșa impulsul periculos al formării de depozite adipoase.
• Nu mai mîncați nimic consistent dupa ora 19.00. Alimentele consumate seara tîrziu se digeră lent, lăsînd în urmă tot felul de reziduuri, iar grăsimile rămase sînt imediat absorbite în depozite. • Evitați să combinați grăsimile cu alcoolul. Atît pentru digerarea grăsimilor, cît și a alcoolului, corpul are nevoie de multe enzime. Dacă ambele sînt prezente la aceeași masă, organismul prelucrează cu prioritate alcoolul și lasă grăsimile deoparte. Aceasta este dirijată direct spre depozite.
• Evitați dietele radicale – orice regim hipocaloric reduce metabolismul (arderile din corp) cu 15-30%. Corpul se alarmează și pune instantaneu în funcțiune “programul de avarie”, ceea ce înseamnă că, din acel moment, toate alimentele pe care le primește vor fi valorificate de două ori mai bine. De aceea, îndată ce veți reveni la vechiul sistem de nutriție, greutatea dumneavoastră corporală va începe să crească din nou.
• Atenție la sare! Cristalele albe fixează apa, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale și la un surplus de apă reținută în țesuturi. Consecințele unui consum exagerat de sare: corpul se umflă, iar metabolismul se dereglează. În loc de a săra prea mult, puteți îmbunătăți gustul mîncărurilor adăugînd condimente sau frunze proaspete. (E.S.)
Lasă un răspuns