• ca să fie evaluați, doctorii din tot județul trebuie să prezinte la Colegiul Medicilor cu diplome obținute la fiecare curs de specializare • altfel, ei riscă să nu-și mai primească autorizația de liberă practică • cum nu există o bază de date despre medici, fiecare trebuie să vină la Bacău cu sacoșa de diplome
Pe capul medicilor din județul nostru s-a abătut o nouă problemă. Ei trebuie să se prezinte la Colegiul Medicilor cu diplomele care să ateste că au urmat cursuri de specializare. Toate diplomele au trecute pe ele un punctaj, iar, la final, medicii trebuie să adune 200 de puncte. În caz contrar, ei nu pot să își reînoiască autorizația de liberă practică. „Evaluarea se face odată la cinci ani și este valabilă pentru toți medicii în activitate. Un doctor trebuie să adune în acești ani 200 de puncte. Punctajul este obținut în urma orelor de educație medicală continuă la care au participat. Cursurile de specialitate sînt obligatorii pentru medici și nu degeaba se spune că în această meserie trebuie să înveți toată viața”, ne-a declarat medicul Elena Stîngă, președinta Colegiului Medicilor din Bacău.
Diplomele, cu punctajul obținut pentru fiecare curs, demonstrează că medicii nu au renunțat la pregătire și sînt în permanent contact cu noutățile din domeniu. Marea problemă este că, la nivel de județ, nu există o evidență informatizată a cursurilor urmate de fiecare doctor. Practic, ca să poată fi evaluați, medicii trebuie să se prezinte la Colegiul Medicilor cu sacoșa de acte. E vorba de timp pierdut, de bani și de frecuș. În plus, și reprezentanții Colegiului Medicilor sînt obligați la un volum imens de muncă.
În județul nostru sînt peste 1.000 de medici care trebuie evaluați. Colegiul Medicilor a început o acțiune de adunare a acestor date și realizare a unei baze unice pe calculator. „Acum sînt chemați toți medicii din județ la Colegiu să aducă o declarație pe propria răspundere cu numărul de puncte pe care l-au adunat, iar pînă la sfîrșitul lunii mai trebuie să punem la punct baza de date pentru a ști în orice moment ce credit are un anumit medic”, a mai spus Elena Stîngă. Așa că medicii, indiferent de locul unde își desfășoară activitatea, vor trebui însă să vină cu sacoșa încărcată de diplome pentru a fi verificați, iar datele să fie înregistrate în viitoarea bază de date.
Nu toți medicii au trecut pe diplome punctajul de la cursuri
O altă problemă a medicilor este lipsa punctajului obținut de pe diplome. Foarte mulți dintre medicii băcăuani au diplome pe care nu este trecut numărul de puncte obținut la cursurile la care au participat, deoarece și cadrele universitare care au susținut orele de educație medicală nu au luat în serios acest sistem de pontare. „Realizarea bazei de date este obligatorie și de aceea am prelungit termenul pînă în mai. Nu știm însă deocamdată ce vom face cu medicii care nu vor întruni cele 200 de puncte. La sfîrșitul lunii februarie, vicepreședintele Colegiului, care se ocupă de problemele profesionale, este chemat la București pentru a obține amănunte despre ce sa va întîmpla cu medicii fără punctajul stabilit”, a precizat președinta Colegiului Medicilor din Bacău.
Unii medici recunosc că ar prefera să nu umble cu teancul de diplome după ei, alții însă, în special cei de la țară, sînt gata s-o facă și pe asta, numai să meargă lucrurile bine. „Nu-i nici o problemă dacă mergem cu geanta de diplome după noi. Important este ca programul de lucru cu pacienții să nu fie afectat. Oricum, și după ce se va face baza de date informatizată, tot va trebui să mergem cu noile certificate pentru a ni se trece acolo punctajul nou obținut”, ne-a declarat Ovidiu Bibire, medic de familie în comuna Corbasca.
La fiecare cinci ani, medicii își lasă baltă pacienții
Doctorii mai spun că o problemă majoră o reprezintă și timpul care trebuie alocat cursurilor de specializare. Pentru a participa la orele de educație medicală, un doctor trebuie să își părăsească pacienții și locul de muncă o perioadă. Soluția o reprezintă înlocuirea lui cu un alt coleg. Nu e vorba de un ciclu care se încheie la un moment dat. După expirarea celor cinci ani, medicii trebuie să adune alte 200 de puncte din diplomele de participare la cursuri de educație medicală, și tot așa. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns