• Agitația în zona Comănești a început, încă de dimineață. Sătenii, la recomandarea aleșilor locali, s-au apucat să își măture în fața curților. Cîteva mașini cu ciment se îndreptau spre primăriile din zonă. Pe la 10.00, pe drumul dintre Comănești și Agăș, din sută în sută de metri au „răsărit” și polițiștii, deși pînă la vizita lui Ion Iliescu mai erau vreo cîteva ceasuri bune.
• Și patronii Motelului „Ciobănuș”, de lîngă Comănești, au avut miercuri de treabă. Dimineața, pe la 8.30, deși în curte se mătura și se stropeau straturi, patronul, îmbrăcat în costum negru, ne-a spus că „e închis”. Și a adăugat apoi, cu ușoară mîndrie: „ne pregătim de vizita președintelui”. Omul a devenit brusc secretos cînd l-am întrebat ce bunătăți a pregătit pentru Ion Iliescu: „nimic deosebit, mîncare tradițională”. Am auzit că la mijloc ar fi fost vorba despre ceva sărmăluțe.
• Președintele Ion Iliescu și cei care l-au însoțit au trecut ca fulgerul prin Comănești, deși orașul a fost serios afecatat de inundațiile de acum o lună. Probabil culoarea primarului, alta decît pesedistă, i-o fi determinat pe organizatori să treacă în goana girofarului prin oraș. În schimb, primarul Dorinel Miron a fost invitat la Bacău, să participe la întîlnirea cu președintele, de la Prefectură.
• Pe șoseaua de centură a drumului Bacău – Onești pot fi văzute zilnic prostituatele ieșite la „muncă”. Miercuri dimineață, însă, fetele dispăruseră din peisaj. Locul lor fusese luat, din metru-n metru, de polițiști.
• Cînd Iliescu a ajuns în Agăș, prin mulțimea adunată în jurul lui și-a făcut loc și o bătrînică. Elena Iosif Șandor pătrunde pînă aproape de președinte, mai mult împinsă de la spate de o doamnă de lîngă ea. Întrebată ce-i va spune președintelui, bătrînica mărturisește naiv: „Nu știu, maică, doamna asta m-o luat aici”, și arată cu degetul spre Corina Crețu, unul dintre consilierii lui Iliescu.
• Curtea Spitalului din Moinești a fost „curățată” atent de SPP-iști. Cînd Ion Iliescu a coborît din mașină, doi puști sar gardul spitalului. Apoi, președintele intră în incintă. „L-ai văzut, bă?”, întreabă unul dintre puști. „Nu, bă”, răspunde dezamăgit celălalt. Și se hotărăsc să iasă în aceeași manieră în care au intrat.
• Cînd a intrat în curtea spitalului, Ion Iliescu a primit un coș cu trandafiri roșii, pe care l-a pasat discret unui SPP-ist. Moment de încurcătură: SPP-istul l-a plimbat de la o mașină la alta, neștiind ce să facă cu el.
• Dornici să iasă bine la examen, cei de la spital au curățat curtea și au trasat cu vopsea locurile de parcare. Cei care au călcat peste linii au plecat acasă cu o amintire bleu pe tălpile papucilor.
• Maria Ciurcanu, din Agăș, nu a mai intrat în casă de la inundații. Locuința ei este plină de mîl. Ea ne-a spus că nici măcar de curte nu se poate apropia, din cauza mirosului îngrozitor. Miercuri, însă, în timp ce femeia stătea în drum și-l aștepta pe Iliescu, la cîțiva metri de casa femeii, cîțiva jandarmi stăteau întinși la soare, pălăvrăgind, iar din mașină răsunau manele. Pentru cine nu ne crede, avem și numărul mașinii.
• Alexandru Iliescu, un bătrîn din Goioasa, i-a povestit președintelui că a fost prieten cu tatăl său și că a fost în război. Două babe, aflate în spatele grupului, iritate de povestea pe care o mai auziseră probabil și cu alte ocazii, se întrebau țîfnoase: „Da’ ce treabă are războiul cu viitura?!”
• Cîțiva metri mai jos, pe capota unei mașini negre, cîțiva membri ai trupelor speciale își luau prînzul, în așteptarea președintelui. Pachetele întinse pe capotă semănau izbitor. Nu știm care a fost conținutul lor, dar sigur desertul au fost mere.
• În satul Sarca, Iliescu și restul delegației au vizitat casele afectate. Au ajuns, la un moment dat, pe un platou. Doi țărani, impresionați de alai, își depănau amintirile despre locație, acum distrusă: „Ce era aicea de fain…, ca-n Dallas!”
• Tot la Sarca, Viorel Hrebenciuc, mereu în preajma președintelui, i-a spus unui demnitar din delegație: „Să nu-l ducem pe la Botezatu, că ăsta are gura mare”. Botezatu e numele unei familii sinistrate.
• Iliescu s-a oprit în drum, să facă declarații presei. Un tren personal, format din trei vagoane, trece pe calea ferată, aflată paralel cu șoseaua. Convoiul o ia la un moment dat din loc spre Comănești. Limuzinele ajung din urmă trenul. Probabil și președintele țării, la fel ca și ceilalți, l-a remarcat pe conductorul de tren, ieșit jumătate afară din locomotivă. Acesta se uita în oglinda retrovizoare și încerca să-și scoată un coș. Locomotiva mergea, probabil, singură.
• SPP-știi din jurul lui Ion Iliescu nu au lăsat pe nimeni să stea prea aproape. Printre cei ținuți la respect, preț de cîteva clipe, a fost și Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean. SPP-istul nu s-a arătat prea dornic să-l lase pe Benea să se strecoare, demnitarul îl atenționează cu cine are de-a face, iar conflictul se stinge. Cei doi își mai aruncă însă, cu coada ochiului, săgeți.
• La Luncani, doi bătrînei aplaudă cînd trece convoiul. În față sînt mașinile rezervate presei. Femeia aruncă cu flori, crezînd că-i mașina lui Ion Iliescu. Cînd își dă seama că nu-i așa, se oprește și din aplaudat.
• Primarul din Agăș a spus la început presei că nu de la tăierea pădurilor s-au produs inundațiile. Cîteva clipe mai tîrziu, mai mari de la Ministerul Mediului au decretat: „despăduririle excesive au fost o cauză importantă a inundațiilor”. Explicația primarului dinainte suna cam așa: „Inundațiile au fost o palmă de la Dumnezeu”.
• Pe o casă dărîmată din Gura Agăș, unde se știa că va poposi președintel, proprietarii au făcut exces de zel. Ei au pus un afiș, pe care au scris cu litere de-o șchioapă: „Bine ați venit!”. De pe acoperișul unei șuri scăpate ca prin minune de puhoi, chipul din 2000 al lui Ion Iliescu, decolorat de soare și ploi. E clar că nu întîmplător a fost aleasă familia respectivă de organizatori. (Oana ALBU, Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns