Autoritățile locale și județene au găsit soluția juridică de a uni Spitalul Municipal Bacău – aflat în stadiu de șantier de 10 ani – cu Spitalul Județean de Urgență Bacău. Se va crea astfel un holding spitalicesc ce se va numi „Sfânta Maria”. Argumentul este că pe stema municipiului ar fi reprezentată Sfânta Maria.
Viitorul Spitalului Municipal va fi stabilit de aleșii locali și județeni, în urma unui studiu ce va stabili necesarul serviciilor de sănătate. Practic, specialiștii vor studia unde se tratează locuitorii județului și de ce boli suferă. În funcție de necesar, se vor face demersuri pentru ca Spitalul Municipal să fie complementar cu Spitalul Județean de Urgență Bacău.
Viitorul Sănătății în Bacău se va stabili prin vot, în urma unui studiu
Consilierii locali şi consilierii judeţeni au aprobat în sedinţa reunită a celor două foruri locale, vineri, 19 mai, acordul de cooperare dintre Judeţul Bacău şi Municipiul Bacău în vederea găsirii celor mai bune soluţii pentru asigurarea complementarităţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău şi a Spitalului Municipal Bacău, aflat în stadiu de construcţie.
Acordul de cooperare a fost semnat de primarul Cosmin Necula şi preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Sorin Braşoveanu. Soluţia ar fi funcţionarea în comun a celor două spitale şi redenumirea complexului spitalicesc în viitorul Spital de Urgenţă „Sfânta Maria” Bacău.
De asemenea, primarul Cosmin Necula a semnat cu profesorul Cristian Vlădescu, directorul Şcolii Naţionale de Sănătate Publică (foto sus, primul din stânga), un contract de consultanță între cele două instituții, de rezultatele căruia ar urma să depindă viitorul celor două unități spitalicești.
Florian-Dorel Bodog, ministrul Sănătății, aflat în Bacău la semnarea acordului, a declarat: „Eu cred că orice cooperare între două instituţii sanitare aduce beneficii pentru pacienţi. Este important să aveţi o astfel de colaborare şi cred că nu trebuie să vă opriţi la o cooperare, ci trebuie să funcţionaţi împreună, să faceţi achiziţii în comun”, a precizat ministrul Florian-Dorel Bodog.
„Decizia vă aparţine, cum veţi dori să fie organizat acest spital, funcţional, juridic, veţi decide. Noi vă vom propune un plan bazat pe criterii obiective, care pot fi verificate de oricine doreşte, precum: demografie, mortalitate, morbiditate, număr de intervenţii, specific de patologie, ş.a.m.d.(…) Aşa cum este spitalul reunit, cu 1318 de paturi, ca număr de paturi este echivalentul, dacă nu mai mare, decât spitalele regionale actuale. Ca număr de paturi este extrem de mare şi are potenţial prin această complementaritate”, le-a spus aleșilor prof. Cristian Vlădescu, managerului general al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar.
Spitalul Municipal Bacău este în construcţie, stadiul de execuţie a obiectivului fiind de 75%, restul de executat constând în lucrări de instalaţii, finisaje la interior, montaj echipamente/ dotări specifice, lucrări de amenajare parcare şi drum de acces clădire.
xxxx a zis
Sa inteleg ca se doreste blocul rezervat spitalului?
adrian a zis
doar PSD-ul poate avea o astfel de problema: numele spitalului care e doua! cata falsitate, cata demagogie! sunt curios, isi boteaza careva copilul inainte de a-l face?