Legislația în vigoare stabilește norme stricte în ceea ce privește circulația atelajelor și a bicicletelor pe drumurile publice.
Conform articolului 56 din Hotărîrea de Guvern 890/1998, căruțelor le este interzis să circule pe autostrăzi și pe drumurile naționale „E:, deschise traficului internațional. Pe celelalte drumuri naționale, căruțele au voie să meargă doar atunci cînd în afara părții carosabile există spațiu pentru circulația acestora sau drumuri laterale
Conducătorilor de atelaje li se interzice să circule pe drumurile publice cu vehicolul neechipat cu felinar și elemente reflectorizante montate la loc vizibil, în partea din spate, iar noaptea ori ziua, cînd plouă torențial, ninge abundent sau este ceață densă, ori în alte condiții meteorologice ce reduc vizibilitatea, fără felinar aprins, instalat lateral în partea stînga a vehiculului
Totodată, conducătorilor vehiculelor cu tracțiune animală, ai tractoarelor și utilajelor agricole, precum și ai turmelor de animale le este interzisă traversarea autostrăzilor și a drumurilor naționale deschise traficului internațional prin alte locuri decît cele special amenajate și semnalizate.
La articolul 61se precizează: „Circulația bicicletelor și a motoretelor pe autostrăzi și pe drumurile naționale E (deschise traficului internațional) este interzisă. Este permisă circulația cu bicicleta pe celelalte drumuri publice cu trafic intens numai persoanelor care au împlinit vîrsta de 14 ani. Este interzisă conducerea pe drumurile publice a bicicletelor cu motor de către persoane care nu au împlinit vîrsta de 16 ani.”
Legislația în vigoare stabilește amenzi cuprinse între 700.000 și un milion de lei pentru căruțașii care circulă pe drumurile naționale, și între 200.000 și 500.000 de lei pentru bicicliști.
Lasă un răspuns