• iată cîteva reguli referitoare la examen despre care e bine să știți de pe acum, pentru că atunci veți fi prea stresați să vă mai gîndiți la toate
Examenul de Bacalaureat 2003 ridică o serie de confuzii și probleme atît pentru viitorii candidați, cît și pentru profesorii evaluatori. Modificările în desfășurarea examenului afectează atît modul de desfășurare în sine, cît și structura subiectelor. Pentru că cei mai mulți dintre noi nu cunosc cu exactitate noile instrucțiuni sau pentru că unii refuză din comoditate să citească broșura editată de Ministerul Educației, cred că este necesar să punctez cîteva prevederi esențiale ale „Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat”. Este cu atît mai important pentru noi să cunoștem aceste lucruri din timp avînd în vedere că în preajma examenului vom fi prea stresați să ne mai preocupe aceste lucruri. Primul lucru care nu trebuie ignorat este buletinul de identitate sau pașaportul, fără de care nu este permis accesul în săli. Candidații nu pot intra în sală cu orice fel de lcărți (manuale, dicționare, tabele cu formule, notițe etc), de aceea nu riscați să fiți eliminați din examen pentru simplul motiv că ați vrut să mai repetați ceva înainte de începerea probelor. Nu este nici eficient, pentru că nu veți reuși să rețineți nimic în acele momente și mai mult, este prea riscant.
La probele scrise, punctajul acordat fiecărui subiect va fi transmis candidaților odată cu subiectul, iar baremul de evaluare va fi afișat la avizierul unității de învățămînt după încheierea probei scrise. În cazul disciplinelor la care subiectele sînt integral de „tip grilă”, pentru că de acestea sînt legate cele mai multe noutăți, trebuie știut că în sală vor fi distribuite mai multe variante ale aceluiași subiect, între care diferă doar ordinea răspunsurilor la probleme. Cred că acest lucru vă convinge de faptul că nu se va putea colabora între candidați, mai ales că în sala de examen nu vor exista doi candidați învecinați cu aceeași variantă. În cazul în care un elev venit la examen se simte rău, are dreptul să solicite părăsirea temporară a sălii, dar va fi însoțit de supraveghetor pînă la înapoierea în sala de examen. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, nici o secundă în plus. De acest lucru trebuie să țină cont atît candidatul cît și supraveghetorul. Subliniez acest lucru, deoarece se cunosc cazuri în care candidațiilor li s-a cerut să părăsească sălile înainte de sfîrșitul celor trei ore regulamentare. Chiar dacă vi se cere acest lucru, nu sînteți obligați să plecați mai devreme. Se cunosc antecedentele comisiilor de anul trecut în legătură cu corectarea greșelilor, de aceea pentru evitarea neplăcerilor trebuie ținut cont de indicațiile Ministerului Educației și Cercetării.
Candidații care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rînd din pasajul greșit cu o linie orizontală. În cazul subiectelor de „tip grilă” nu se admit ștersături sau modificări pe foaia de răspunsuri. Dacă candidatul dorește să transcrie răspunsurile, va primi încă o foaie, fară a depăși însă cele trei ore. La expirarea timpului, ultimii trei candidați rămîn în sală pînă la predarea ultimei lucrări.
Pentru disciplinele de „tip grilă” în momentul în care ultimul candidat a predat lucrarea, toți candidații (care așteaptă afară în acest timp) sînt invitați în sala de examen, iar evaluarea lucrărilor se face imediat, în prezența candidaților. La probele orale, răspunsurile candidatului sînt evaluate cu „admis” sau „respins”, în funcție de punctajul orientativ de evaluare. Atenție, atitudinile necorespunzătoare pot conduce la eliminarea din sală (nu riscați să comentați indiferent de împrejurare, pentru că intrați singuri în încurcături!).
Acestea ar fi cele mai importante chestiuni cu care noi, viitorii absolvenți de liceu ar trebui să ne deprindem din timp. Au fost făcute o mulțime de schimbări în desfășurarea bacului și este în folosul nostru să știm să ne apărăm atunci cînd este nevoie. (Roxana POPA)
Lasă un răspuns