Recent, BNR a identificat o serie de tentative de fraudă care implică utilizarea ilegală a numelui, logo-ului și a altor elemente de identificare vizuală ale instituției, precum și a imaginii și vocii guvernatorului, prin tehnici de inteligență artificială pentru crearea de materiale video-audio deepfake. Aceste acțiuni frauduloase sunt menite să inducă în eroare publicul și să aducă beneficii financiare ilegitime persoanelor care se află în spatele înșelăciunilor.
Cum operează escrocii?
Tacticile utilizate în aceste escrocherii variază foarte mult, însă există câteva elemente definitorii:
Manipulări deepfake: Ne referim aici la acele înregistrări video sau audio trucate, realizate cu ajutorul tehnologiilor de inteligență artificială (AI), unde guvernatorul BNR pare să promoveze scheme de investiții fictive, promițând câștiguri mari și rapide. Aceste materiale false sunt deosebit de convingătoare și pot induce ușor în eroare publicul neavizat.
Spoofing: Atacurile de tip spoofing presupun falsificarea apelurilor telefonice, astfel încât acestea să pară că vin de la numerele oficiale ale BNR. Scopul escrocilor este acela de a obține informații personale sau financiare sub pretextul unor operațiuni bancare oficiale.
Imitarea identității vizuale a BNR: Utilizarea neautorizată a denumirii, logo-ului și altor elemente distinctive ale BNR în comunicări false, precum e-mailuri sau documente ce par a fi oficiale, în încercarea de a legitima solicitările frauduloase.
Incidente raportate de cetățeni
Cetățenii au raportat primirea de apeluri de la numere care apar pe site-ul BNR, în care li se prezintă diverse pretexte inventate – de la oferte de împrumuturi până la alerte de activități frauduloase pe conturile lor – solicitându-li-se informații personale, bani sau instalarea de software dăunător. În unele cazuri, victimele au fost contactate și prin e-mail de persoane care pretindeau a fi angajați ai BNR, folosind documente ce purtau în mod fraudulos sigla sau alte simboluri ale BNR.
Recomandări pentru public
În cadrul comunicatului oficial, BNR îndeamnă publicul să fie extrem de precaut în următoarele situații:
Vizionarea materialelor Deepfake: Dacă întâlniți online materiale video sau audio în care oficiali BNR par să ofere recomandări de investiții sau promit câștiguri rapide, tratați-le cu scepticism și verificați autenticitatea acestora prin canalele oficiale BNR.
Apelurile și e-mailurile suspecte: Orice comunicare care solicită date personale sau financiare sub pretextul unor operațiuni oficiale ale BNR ar trebui tratată cu suspiciune. BNR subliniază faptul că nu solicită niciodată astfel de informații prin canale neoficiale.
Verificarea surselor de investiții: Înainte de a lua orice decizie de investiție bazată pe recomandări care pretind a fi asociate cu BNR, verificați cu maximă atenție sursa și legitimitatea acestor recomandări.
Măsuri suplimentare de protecție împotriva escrocheriilor
- Nu divulgați informații personale sau financiare în urma unor emailuri nesolicitate și verificați întotdeauna autenticitatea surselor.
- Raportați imediat autorităților competente și BNR orice tentativă de escrocherie, pentru a preveni apariția unor victime suplimentare.
- Informați-vă continuu despre tipurile de fraude existente și modalitățile prin care puteți verifica informațiile și vă puteți proteja eficient împotriva escrocheriilor.
În cadrul aceluiași comunicat, BNR reamintește faptul că nu funcționează ca o bancă comercială și nu oferă servicii bancare directe publicului, cum ar fi deschiderea de conturi, emiterea de carduri sau acordarea de credite online (***). Orice comunicare care sugerează altceva este falsă și ar trebui tratată ca atare.
Prin urmare, considerăm că este foarte important să analizați cu atenție sporită autenticitatea solicitărilor venite din partea unor indivizi care, folosindu-se de diverse pretexte adesea neadevărate, vă cer detalii sensibile legate de cardurile sau conturile dvs. bancare, să efectuați transferuri monetare sau să instalați aplicații pe dispozitivele personale, aplicații care ar putea fi dăunătoare. De asemenea, evitați să urmați sfaturile de investiții venite de la cei care pretind a fi angajați sau reprezentanți ai BNR.
În cazul în care primiți sau întâlniți oricare dintre cererile sau sugestiile menționate anterior, subliniem încă o dată faptul că acestea reprezintă încercări de escrocherie. Vă îndemnăm să nu răspundeți la ele și să nu vă lăsați influențați de conținutul lor, adoptând o atitudine de maximă precauție pentru a evita să cădeți în capcana acestor fraude și a preveni orice posibile pierderi financiare.
În plus față de recomandările anterioare, vă sfătuim să nu divulgați niciodată informații personale sau financiare despre dvs., cum ar fi numărul contului dumneavoastră bancar, detalii de pe actul dumneavoastră de identitate sau orice alte date cu caracter personal și să nu transferați niciodată bani fără a ști cu exactitate cine îi va primi. De asemenea, nu luați decizii de investiții financiare fără a verifica și a fi siguri de sursa/legitimitatea recomandărilor respective.
Lasă un răspuns