Omul care a mai pus un bat in roata procesului pentru inchiderea Programului de reorganizare judiciara a societatii Rafo Onesti, proces aflat inca pe rolul Tribunalului din Brasov, Nicolaie Horga, a cerut instantei admiterea unei cereri de opozitii la hotaririle a doua adunari generale ale actionarilor de la Rafo. Luni, 11 ianuarie, aceasta a fost adusa la cunostinta investitorilor pe piata de capital de directorul general al Rafo, Miroslav Dermendjiev, Rafo fiind listata la Bursa de Valori Bucuresti, iar evenimentele de orice fel din viata ei trebuie raportate pietei, pentru transaparenta.
Nicolae Horga s-a folosit de drepturl pe care il confera Legea societatilor comerciale si a formulat cerere in constatarea nulitatii absolute a hotaririi Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor din 21 iulie 2009. O cerere similara, dar referitoare numai primul punct al hotaririi AGA, a formulat si societatea Conpet, partener de afaceri al Rafo, pentru ca transporta, pe conducte, titei din Portul Constanta la Onesti. In cazul Conpet, cererea s-a judecat la Tribunalul din Bacau, iar instanta a constatat nulitatea absoluta a punctului I din hotarirea AGA, dar Rafo a formulat apel, care inca nu a intrat pe rolul Curtii de Apel Bacau. In schimb, cererea lui Nicolaie Horga se va judeca de acum incolo la Tribunalul din Bacau, in prima decada a lunii februarie. In acelasi dosar, Horga are si formularea unei actiuni in constatarea nulitatii absolute la hotarirea AGA de la Rafo din 11 noiembrie 2009.
Spectrul intrarii in faliment
Tergiversarea proceselor din justitie in care se afla Rafo este cea mai mare piedica in calea redresarii societatii, prin aplicarea programului de modernizare declansat la inceputul anului trecut. Pentru acest program, actionarii mai au nevoie de 330 de milioane de euro, pe care i-au solicitat de la bancile comerciale. Acestea sint de acord cu imprumutul, dar numai in conditiile in care Programul de reorganizare judiciara se va inchide. De asemenea, se aspteapta si o garantare a statului roman in cazul acestui credit, in fapt numai pentru circa 80% din el, promis de actuala formula politica aflata la guvernare. Daca justitia se misca greoi, rafinaria risca sa piarda oportunitatile de finantare, iar actionarii au declarat ca se gindesc sa apeleze la Legea falimentului, pentru a-si proteja macar investitiile facute pina acum. Astfel, ei au si anuntat ca vor opri activitatea in rafinarie, iar un prim lot de 800 de salariati vor intra in disponibilizari. Rafinaria mai are, acum, 1.200 de salariati.
Se cauta solutii
Ingrijorati de soarta locurilor de munca si de perspectiva intrarii in faliment a societatii in care lucreaza cei circa 1.200 de oameni, liderii sindicatului Rafinorul, directorul general Miroslav Dermendjiev si deputatul de Onesti Valerian Vreme au avut – asa cum am precizat si in ziarul de ieri -, pe 11 ianurie, o runda de consultari la Cotroceni. Ei s-au intilnit cu un consilier prezindetial, caruia i-au prezentat situatia rafinariei dupa ce pe 7 ianuarie Tribunalul din Brasov a dat un nou termen in procesul privind inchiderea Programului de reorganizare judiciara. „Am gasit intelegere la Cotroceni – ne-a declarat, luni, liderul sindicatului, Ion Marian – si a ramas stabilit sa revenim cu un memoriu complet asupra situatiei in cdare se afla acum rafinaria. O vom face prompt, chiar miine, pentru ca inchiderea rafinariei ar avea consecinte catastrofale din punct de vedere economic si social in toata zona Onesti”.
zana si cu zanu a zis
intelegere am tot avut si inca avem destula de la toata lumea. si memorii facute, o gramada. frectii… fii mai inventiv d-le marian, ori lasa-ne! crezi ca mai merge cu abureli din astea, astfel de vremuri au trecut demult. ne si miram ca mai exista cineva care sa se uite la aceleasi gogosi pe care le insiri de ani de zile fara folos. se vede de la o posta ca esti in mare criza de inspiratie (daca ai avut vreodata cu adevarat) si recunoaste, nu mai folosesti nimanui. incearca sa fii putin demn si retrage-te, acest gest va fi apreciat de toata lumea, fii convins.