Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România (FOND), Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Black Sea Trust for Regional Cooperation, organizează, în perioada 6 – 8 octombrie 2011, cea de-a IV-a ediţie a Forumului organizaţiilor neguvernamentale din Regiunea Mării Negre.
La sesiunea de deschidere a Forumului vor participa Doru Costea, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, şi Staffan Nilsson, preşedintele Comitetului Economic şi Social European.
Forumul reuneşte reprezentanţi din Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Rusia, Turcia, Ucraina, din alte state membre UE interesate de evoluţiile regionale. Cei peste 150 de participanţi din România şi din străinătate sunt reprezentanţi ai societăţii civile, mediului diplomatic acreditat la Bucureşti şi exponenţi ai mass-media.
Reuniunea continuă tradiţia celor trei ediţii anterioare şi are ca obiective facilitarea dialogului şi a coordonării între organizaţiile neguvernamentale din întreaga regiune, şi întărirea capacităţii acestora de a contribui eficient la elaborarea strategiilor de dezvoltare şi a politicilor regionale, inclusiv a celor aparţinând Uniunii Europene.
Pe lângă schimbul de experienţă al ONG-urilor, ediţia de anul acesta îşi propune stimularea interacţiunii dintre donatori şi cei care creează proiectele. Astfel, evenimentul include un spaţiu dedicat dialogului dintre actorii guvernamentali, instituţiile internaţionale şi organizaţiile neguvernamentale, în vederea identificării de soluţii comune pentru problemele locale şi regionale, crearea de parteneriate, împărtăşirea de evaluări şi experienţe regionale, precum şi prezentarea programelor donatorilor. O atenţie deosebită va fi acordată exemplelor de bune practici şi iniţiativelor de cooperare în regiune.
În cadrul acestei ediţii, participanţii vor dezbate situaţia actuală din regiune, perspectivele cooperării regionale la toate nivelurile, locul regiunii Mării Negre în contextul revizuirii Politicii Europene de Vecinătate. Va fi evaluat rolul pe care societatea civilă îl poate avea în cadrul proceselor de democratizare şi, mai extins, în modernizarea societăţilor.
Sesiunile tematice vor acoperi subiecte de interes şi de actualitate, printre care evoluţiile regionale; procesele de tranziţie, ţinând cont şi de evenimentele din vecinătatea sudică a Uniunii; politicile de mediu, economice, educaţionale etc.
MAE sprijină dezvoltarea societăţii civile din regiunea Mării Negre, în contextul în care aportul acesteia în procesele de transformare a societăţilor este considerabil. La nivelul societăţii civile există un nivel remarcabil de expertiză, care poate şi trebuie să fie utilizată pentru dezvoltarea şi punerea în practică a unor politici eficiente. Cooperarea de succes la nivelul societăţii civile este un model pentru întărirea cooperării regionale la toate nivelurile.
Lasă un răspuns