Noaptea de 1 spre 2 februarie 2012 a fost cea mai friguroasa noapte a celei de-a doua luni a anului din ultimii 25 de ani. Cu o minima de minus 24 de grade, inregistrata in Bacau, luna februarie 2012 pare sa devina cea mai friguroasa din ultimul sfert de secol, deoarece, conform inregistrarilor meteo, a doua luna din an a fost, in general mai calduroasa.
O temperatura mai scazuta s-a inregistrat doar in 1986, cind pe 28 februarie a fost masurata in Bacau o temperatura de minus 25 de grade Celsius.
Cea mai friguroasa luna februarie pare sa fie cea din anul 1985, cind, incepind cu data de 11, vremea s-a racit in Bacau si au urmat doua saptamini cu temperaturi constant sub minus 15 grade, extrema inregistrindu-se pe 19 si 22 februarie: minus 20 de grade Celsius.
Cea mai mare diferenta de temperatura intre zi si noapte s-a inregistrat in 1993, cind maxima lunii a fost de plus 17,2 grade pe data de 5, iar minima a fost de minus 20,2 de grade, pe 17. (Razvan BIBIRE)
Cele mei friguroase zile de februarie
-25,0 grade – 28 feb 1986
-22,5 grade – 01 feb 1987
-22,8 grade – 02 feb 1988
-22,4 grade – 08 feb 2005
-20,2 grade – 19 feb 1985
-20,2 grade – 17 feb 1993
Cele mai calduroase zile de februarie
21,8 grade – 26 feb 1990
21,0 grade – 27 feb 1995
19,9 grade – 28 feb 1994
19.9 grade – 25 feb 2008
17,2 grade – 05 feb 1993
17,0 grade – 26 feb 1989
Numar de „clienti” record la „hotelul” Spitalul Judetean de Urgenta Bacau
Noaptea dinspre miercuri spre joi, 1/2 februarie 2012, cind in municipiul Bacau au fost -24 grade Celsius, a dus la inregistrarea unui numar record de oameni ai strazii care au si-au gasit adapost la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau.
Astfel, nu mai putin de 16 persoane – cazuri sociale – s-au prezentat in Unitatea de Primiri Urgente pentru a se adaposti pe timp de noapte, de ger, stiind ca pot beneficia de servicii gratuite pentru ei, nu si pentru unitatea medicala, precum spalari, deparazitari etc.
Oamenii strazii au posibilitatea de a se feri de ger pe timp de noapte la Centrul de Cazare Temporara a Persoanelor fara Adapost din cadrul Serviciului Public de Asistenta Sociala Bacau.
Multi dintre ei refuza insa sa mearga acolo, in ciuda faptului ca ar primi si hrana calda, din cauza conditiilor de „cazare”, respectiv automenaj, evitarea consumului de tutun si alcool etc. „Din cele 16 cazuri pe care le-am avut noaptea dinspre miercuri spre joi, trei au au spus ca nu vor, pur si simplu, sa mearga la adapost”, a spus Mirela Romanet, purtator de cuvint SJU Bacau. (M.R.)
In Bazar, singurii clienti sint… vrabiile
Activitatea comerciantilor din Bazar a fost inghetata de frig. In cursul zilei de joi, 2 februarie, oamenii, spre deosebire de vinzatorii de la piata, erau la datorie, clientii insa, au lipsit cu desavirsire. Acolo unde detinatorul „afacerii” are o familie numeroasa, la taraba s-a stat in schimburi: maxim cite o ora de membru de familie.
„Nu vine aproape nimeni, abia daca vindem cit sa facem rost de bani sa ne luam ceai cald. De altfel, la douaspe (ora12.00, n.r.), ma duc acasa ca e prea frig, imi ia locul cind un baiet, cind celalalt, facem cu schimbul ca altfel nu rezistam”, ne-a vorbit cu naduf proprietara unei tarabe. Vrabiile erau joi la amiaza, in Bazar, singurele care, pentru a se adaposti de frig, isi faceau de „treaba” prin tarabele vinzatorilor. (M.Rotaru)
Masuri de urgenta din cauza gerului
Codul galben de ninsori si viscol valabil pentru judetul Bacau in intervalul 3 februarie ora 10.00 – 5 februarie ora 20.00 pune in alerta autoritatile judetului Bacau. Pentru ca in intervalul amintit vintul va bate in rafale cu 50 – 60 km/h, iar in zona de munte va atinge pina la 90 km/h, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau a trimis aceasta avertizare catre toate localitatile bacauane.
„Primarii bacauani au fost avertizati sa puna in aplicare masurile de urgenta ce se impun pe timp de ger. Ei au fost indrumati sa monitorizeze drumurile, oamenii fara adapost, bolnavii sau persoanele cu probleme sociale si sa asigure spatii de cazare in caz de nevoie.
Cei fara adapost vor fi condusi in unitatile de invatamint care le pot asigura un minim de confort termic si hrana calda. O parte dintre primari au raportat deja o situatie a persoanelor cu probleme, acestea fiind atent monitorizate si ajutate la nevoie”, a spus mr. George Enache, ofiter de relatii publice in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bacau. (R.I.)
Angajatorii trebuie sa ii protejeze pe salariatii cu activitate in aer liber
In cursul zilei de joi, s-a atins pentru prima data si temperatura negativa extrema (-20 grade Celsius) care ii obliga pe angajatori la asigurarea conditiilor propice de munca pentru salariatii cu activitate in exterior.
„Conform legii, angajatorii trebuie sa asigure intre 0,5 si un litru de ceai fierbinte de salariat, pauza pentru refacerea capacitatii termoreglare, spatii fixe sau mobile incalzite corespunzator si echipament individual de protectie”, a spus Dan Buftea, purtator de cuvint Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau. Potrivit acestuia, inca de saptamina trecuta echipele ITM Bacau au demarat o campanie de informare in rindul angajatorilor cu privire la masurile pe care trebuie sa le ia in conditii de temperaturi extreme. (M. Rotaru)
Pauze de termoreglare
Inspectorii ITM Bacau au trecut si pe la Politia Locala Bacau, unde au constatat faptul ca agentii din teren primesc ceai la cerere.
„Conform OUG 99/2000, art.5, lit.a, prevede ca in cazul temperaturilor extreme angajatii sa primeasca intre 0,5 l si 1 l de bautura calda (ceai). In cazul nostru, agentii din teren primesc ceai. Bauturi calde se acorda inclusiv la solicitarea angajatilor, iar colegii cu masini duc ceai in locatiile respective.
Patrulele de siguranta publica au dreptul inclusiv la pauze de termoreglare, acestia avind posibilitatea sa intre in scoli si institutii pentru a se incalzi pret de 30 minute”, a spus Florin Podoleanu, purtator de cuvint la Politia Locala Bacau. De bauturi calde beneficiaza si politistii aflati in teren.
„In momentul in care temperatura exterioara scade sub 20 grade Celsius, politistii aflati in patrulare primesc ceai cald”, a mentionat inspectorul Narcisa Butnaru, purtator de cuvint la Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Bacau. In schimb, aceeasi masura nu se aplica si in cazul jandarmilor, pentru ca acestia nu au in prezent misiuni in oras, iar echipele de interventie au posibilitatea de a se incalzi la sediu.
„In ceea ce-i priveste pe jandarmii montani din Slanic Moldova sau Tg. Ocna, acestia executa misiuni de patrulare pe arii restrinse si pot apela oricind la pauze de termoreglare”, a precizat mr. Sebastian Cretu, ofiter de relatii publice la Inspectoratul de Jandarmi Judetean (IJJ) Bacau. (R. Ionescu)
in realitate in 85 a fost mult mai frig a zis
temperaturile era secrete,
dezinformarea in floare,
ca si azi de altfel,
ca nu cumva vreun vierme sa-si ceara drepturile pentru conditii extreme.