• spune Ștefan Vuza, noul patron al combinatului din Onești
Noul patron al Chimcomplex, Ștefan Vuza, are 33 de ani. S-a născut la Iași, și a absolvit Liceul Militar de Aviație din Craiova, Școala de Ofițeri din Pitești și Facultatea de Relații Economice Internaționale din București. Este licențiat și în Drept, a urmat cursuri post-universitare pe probleme de științe politice la SNSPA București, are un master în psihologie și unul în Tranzacții economice internaționale. Ștefan Vuza a făcut primele afaceri la 24 de ani, cînd, împreună cu niște cunoscuți, a înființat SC Serviciile Comerciale Române (SCR) SRL Piatra Neamț, firmă profilată pe comerț. Jumătate de an mai tîrziu, societatea a depășit primul milion de lei cifră de afaceri. Ștefan Vuza, prin firma sa, SCR, sau direct, este acum acționar majoritar la Contactoare Buzău, Sinterom Cluj, UZUC Ploiești, AI SA Invest Piatra Neamț, A1 Impex Cluj Napoca, A2 Impex Ploiești, Iasitex Iași și, de săptămîna trecută, la Chimcomplex Borzești. Are în subordine peste 5.500 de angajați. Ștefan Vuza ne-a dezvăluit primele sale intenții în ceea ce privește ultima sa achiziție, Chimcomplex.
– Credeți că se impune o schimbare de personal la Chimcomplex?
– În toate fabricile pe care le-am preluat, am dat un credit în alb celor care au lucrat acolo. Cine va demonstra că rezistă, va rămîne, unde va fi cazul, vom aduce oameni noi. Oricum, fiecare salariat va primi un dosar și va fi invitata să exprime zece idei pentru ca locul lui de muncă să se îmbunătățească. Nu vom da pe nimeni deoparte. Peste tot am procedat la acest credit în alb. Oricine poate greși o dată. La a doua greșeală de același gen, însă, este destituit. Indiferent că este vorba despre director general sau despre alt salariat.
– Este în acest moment personalul de la Chimcomplex dimensionat corespunzător?
– Dacă luăm în calcul ceea ce se produce astăzi, personalul este peste necesar. Dar, dacă luăm în calcul proiectele pe care le avem în vedere, personalul este insuficient. Prin contractul de privatizare, ne-am angajat să preluăm și să menținem cei 1.150 de salariați din acest moment. Rămîne să decidem care va fi structura lor, ce grupe de valori vor apărea. Oricum, este clar: dacă la Chimcomplex se va produce ce se produce astăzi, este nevoie de jumătate din personalul de astăzi.
– Care va fi prima măsură pe care o veți lua la Chimcomplex?
– Este ca la o casă nouă: mai întîi trebuie să o cunoști. Echipa noastră managerială va începe auditarea combinatului. 14 oameni vor prelua cîte un sector și-l vor urmări. Abia apoi vom putea decide ce măsuri se impun. Nu cred că, timp de două luni, vor exista măsuri la vedere. Ce vă pot spune acum este că se impune urgent scăderea costurilor cu energia, cu transportul. Vom peria toate costurile, să vedem de ce au pierdere un miliard de lei pe zi. Operațiunea asta este pe tipicul unui vapor care ia apă: scapi de costurile exagerate, pentru a putea pluti.
– Ați avut contacte cu sindicatul din Chimcomplex? Cum vi s-a părut?
– Sindicatele au fost cooperante în perioada de negocieri. Au realizat că ceea ce a fost pînă acum nu se mai poate repeta. Există acum o datorie de 1.400 de miliarde de lei. Nu mai este o soluție să acoperi incompetența, supradimensionarea. Datoriile sînt aproape echivalente cu veniturile.
– Cînd veți începe administrarea efectivă a combinatului?
– Intrăm în administrarea efectivă, undeva, între 1 și 15 septembrie. Mai întîi trebuie să se facă o conversie în acțiuni a creanței de 500 de miliarde de lei a combinatului, gestionate de AVAB și de Termoelectrica. Cînd se vor converti, vom achita pachetul și vom intra în companie. Dacă nu se va face această tranzacție, nu vom cumpăra Chimcomplex.
– Vorbeați despre niște proiecte pe care le aveți în vedere.
– Da, vom investi aproximativ 22 de milioane de euro într-o stație de cogenerare. Obligatoriu trebuie făcută stația, nu avem de ales. Proiectul a fost studiat de patru consorții bancare și va fi demarat cît de curînd. Va dura aproximativ un an, dar vom obține cel mai ieftin abur, cu 40 % mai ieftin. Vom investi apoi într-o nouă fabrică, ce trebuie să aibă ca materie primă clorul rezultat ca produs secundar din fabricarea sodei. Nu trebuie să ne limităm doar să stocăm clorul, trebuie să îl și prelucrăm. Mai există și alte proiecte: în cîteva zile vom realiza un studiu din care să ne lămurim dacă este necesară înlocuirea rețelei de calculatoare și a soft-ului din combinat. Investiția în stația de cogenerare este cea mai mare și va fi plătită jumătate cu bani cash și jumătate în leasing. Oricum, în acest an, în Chimcomplex voi investi două milioane de euro.
– Aveți o ordine de priorități?
– Cum spuneam, primul lucru va fi să „periem” costurile. Vom face apoi o analiză de marketing a familiei de produse. Vom vedea care rezistă și care nu. Vom renunța la produsele energofage sau la cele greu vandabile. În aproximativ șase-nouă luni vom ști ce va fi abandonat și care produse le vom face în continuare.
– Care vi se pare cea mai grea problemă a Chimcomplex?
– Mentalitatea. Schimbarea mentalității este cea mai dificilă problemă. Sindicatul din Chimcomplex a luat legătura, anterior semnării contractului de privatizare, cu sindicatele din societățile pe care le conduc. Au văzut, au discutat, au verificat ce fel de patron sînt. S-a mers punctual: s-au convins că nu am vîndut active, că am făcut investiții reale, că am respectat contractul colectiv de muncă. Este drept că au fost și restructurări, și salarii mai mari, și altele care au scăzut. Trebuie să fiu, însă, lăsat un an să mă așez. Apoi, răspund. Acum, în restul societăților pe care le dețin, salariile cresc trimestrial cu 120% față de rata inflației. Dar trebuie să fiu lăsat să fac treabă. (Interviu realizat de Nicoleta BICHESCU)
pe raster:
– Vă cunoașteți cu ceilalți doi mari patroni de pe platformă, Corneliu Iacobov și Ovidiu Tender?
– Cu Tender și Iacobov mă cunosc personal, dar firmele noastre nu se cunosc. Afaceri imediate probabil vom face cu Carom, pentru stația de cogenerare. Vom da abur și la Carom.
– Sînteți membru de partid?
– Nu, nu sînt. Și nici nu am fost vreodată.
Lasă un răspuns