Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania – CECCAR a incheiat cu Oficiul National al Registrului Comertului un Protocol pentru depunerea situatiilor financiare ale societatilor comerciale si la filialele CECCAR. Protocolul va fi aplicat cu incepere de astazi, 15 februarie, si ar putea usura, pe aceasta operatiune, Oficiul Registrului Comertului (ORC) din Bacau de preluarea situatiilor financiare de la circa 7.000 dintre cele 16.000 de firme care depun asemenea documente. De asemenea, prin protocol, CECCAR va prelua controlul semnarii situatiilor financiare, permisa, prin lege, numai membrilor ei. Filiala Bacau a CECCAR a organizat, la sfirsitul saptaminii trecute, un seminar de instruire profesionala cu membrii sai, la care au participat aproape 250 de profesionisti contabili si care s-au intilnit cu Ghiorghita Patrichi, directorul ORC Bacau, Constantin Pastrav, directorul executiv al filialei CECCAR, Marcel Bulinschi, presedintele Comisiei de desciplina, si Mihai Schiopu, auditorul de calitate al filialei.
Filiala CECCAR Bacau a initiat, deja, un dialog cu ORC, in scopul monitorizarii persoanelor care semneaza situatii financiare, dreptul acesta revenind doar directorului economic, contabilului sef al unor societati comerciale, altor persoane special imputernicite si persoanelor fizice si juridice autorizate care sint membre ale CECCAR. In acceptiunea CECCAR, atunci cind este vorba de directorul economic sau contabilul sef al unei firme, aceasta trebuie sa aiba compartiment financiar distinct, condus de o persoana cu studii economice superioare, cu contract de munca pe o perioada nedeterminata si timp de opt ore pe zi. „In practica – a precizat Constantin Pastrav – gasim pe aceste functii persoane cu contract de munca part-time, de doua ore. Am avut cazuri in care un asemenea personaj avea, cu complicitatea institutiilor muncii, si cite opt contracte de cite doua ore pe zi”. Un bilant al unei firme este semnat, practic, de doua persoane: administratorul acesteia si un expert contabil. Nu se admite, insa, ca administratorul sa semneze si in locul expertului. Cu atit mai mult un contabil cu studii medii nu poate face acest lucru. Persoanele imputernicite sa puna semnatura pe situatii financiare sint conducatori din sistemul de organizare a compartimentelor contabile ale societatilor mari.
Depunerea bilanturilor, direct la CECCAR
Practic, expertii contabili pot depune, de astazi, situatiile financiare si la Filiala CECCAR Bacau, unde a fost deschis un registru special in acest sens. Dosarele sint primite cu toate documentele care trebuie depuse si la Regitrul Comertului, scanate si semnate fie electronic, fie normal. Dupa ora 16,00 a fiecarei zile de lucru, situatiile financiare vor fi trimise la ORC, iar a doua zi de la aceasta ionstitutie se va primi, la fililala CECCAR, confirmarea primirii lor. Filiala a promis, de asemenea, sa ajute expertii in scanarea documentelor necesare la dosar. Daca situatiile financiare au fost deja depuse la Registrul Comertului, la filiala CECCAR trebuie adus doar numarul de inregistrare. „Marele avantaj pentru expertii contabili – spunea Ghiorghita Patrichi – este ca pot sa mai treaca numai pe la CECCAR cu dosarul. Filiala il trimite la noi pe internet, iar noi vom fi degrevati, astfel, de preluarea directa a circa 7.000 de dosare. Se stie ca, de obicei, depunerile de situatii anuale se fac pe ultima suta de metri, adica foarte aproape de termenul final de 31 mai, iar de aici asaltarea ghiseelor noastre in ultimele saptamini”. CECCAR va avea, astfel, controlul semnatarilor situatiilor financiare, pentru ca le primeste numai de la membrii ei.
Birocrarizare sau eficienta?
„Am remarcat deschiderea pe care Oficiul National al Registrului Comertului o are fata de corpul nostru profesional, si prin acest protocol incheiat, dar si prin preluarea unor atributii in sarcina directorului Oficiului Registrului Comertului de la judecatorul delegat – a opinat Constantin Pastrav. Acum, legatura Registrului cu CECCAR se face si telefonic, operativ si, evident, este facilitata si de internet. Rezolvam situatii care se nasc in autorizarea societatilor, in monitorizarea firmelor, dar si a celor care vor sa penetreze in profesie pe cai nu tocmai curate”. Protocolul dintre CECCAR si ORC este un lucru nou si, evident, a trezit si destule semne de intrebare. Unii dintre expertii contabili si contabilii autorizati l-au si criticat pentru „amplificarea birocratizarii activitatii de contabilitate”. „Cred ca a fost vorba mai ales de o neintelegere a avantajului real al acestui protocol – a mai opinat Ghiorghita Patrichi. Dar cred ca lucrurile se vor limpezi si vor intra pe fagasul normal”. Intrebarile puse de membrii filialei Bacau a CECCAR si propunerile lor cu privire la protocol au fost retinute de executivul acesteia si vor fi transmise la intilnirea care va fi organizata, saptamina, la Consiliul National al CECCAR. „Protocolul este, insa, o arma eficienta in combaterea pietei negre de contabilitate si a celor care profeseaza in afara corpului nostru profesional” – a precizat Constantin Pastrav.
donina a zis
Nu e asa; piata neagra a contabilitatii nu consta in semnatura si parafa de pe situatiile financiare care se aplica de 2 ori pe an (la situatiile de la iunie si decembrie) ci in cele 12 luni / an in care evidentele contabile sunt tinute, intocmite (sau mai ales neintocmite) de salariati din institutiile financiare; stiu si lucrez in domeniu, dl Pastrav stie, si chiar daca exista acest protocol… si tocmai pentru ca am auzit de sedinta de sambata… fiind intamplator azi la ONRC Bacau am vazut ca se preiau bilanturi si am intrebat despre OBLIGATIVITATEA depunerii lor la CECCAR Bacau. Bineinteles raspunsul a fost: nu exista asa ceva
Anonim a zis
Pe diverse sit-uri (ceccar bihor, seccar) apar protocolul, masurile si anexele. In cadrul masurilor pagina 4 este scanata de 3 ori asa ca lipsesc paginilie 5 si 6. Chiar asa, prosteala pe fata, nu sunt capabili sa faca o informare completa sau au ceva de ascuns.