Analiza situatiei din piata serviciilor profesionale realizate de expertii contabili si contabilii autorizati a fost una dintre temele Confeintei nationala a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), care a avut loc la sfirsitul saptaminii trecute. La conferinta au participat 17 reprezentanti ai Filialei CECCAR Bacau.
Tema pusa in discutie a fost motivata de unele masuri luate, de la inceputul acestui an, de Ministerul Finantelor, cu privire la piata serviciilor de contabilitate, care a propus doua initiative legislative in acest sens. Prima se refera la modificarea Legii contabilitatii, iar a doua este proiectul unei ordonante de urgenta a Guvernului, prin care se permite si absolventilor de studii economice superioare sa tina contabilitatea firmelor cu o cifra de afaceri sub 35.000 de euro. “Conferinta nationala – spune presedintele filialei Bacau a CECCAR, Marcel Bulinschi – a analizat activitatea asociatiei profesionale din care facem parte derulata in anul 2010. Si anul trecut, analiza pietei seviciilor profesionale si stabilirea de masuri pentru evitarea dezordinii pe aceasta piata au fost in atentia CECCAR, pentru ca si anul trecut au continuat sa se manifeste fenomene care altereaza piata”. Principalul fenomen care ii ingrijoreaza pe profesionistii contabili este munca la negru in domeniul lor de activitate, prestata de persoane inca necontrolate si chiar necontrolabile. Expertii contabili si contabilii autorizati cred ca cel mai greu, din acest punct de vedere, va fi cu acei membri ai corpului lor profesional care semneaza situatii financiare intocmite de functionari publici sau de alte persoane care nu au dreptul legal de a profesa.
Conferinta nationala a CECCAR a analizat si alte masuri, care s-au referit la clarificarea pozitiei diferitelor categorii de membri ai corpului in piata serviciilor contabile. “Noi – a precizat Marcel Bulinschi – credem ca pe aceasta piata este loc pentru toata lumea, dar sa se respecte legea. Mai consideram ca incredintarea intocmirii situatiilor contabile direct absolventilor, fie ei si de studii superioare economice, presupune si un risc pentru managerul si proprietarul unei afaceri, dar, in acelasi timp, si piata se va degaja astfel de mult balast si vor iesi la lumina multe dintre activitatile facute pe ascuns”.
Conferinta nationala a CECCAR a hotarit, de asemenea, lamurirea situatiei membrilor inactivi ai asociatiei profesionale. In filialele CECCAR este dusa, de altfel, o campanie continua de integrare a acestora in asociatie. (Petru DONE)
Lasă un răspuns