Curtea Europeană a Drepturilor Omului /CEDO/ a condamnat marţi România pentru că n-a ţinut sub control problema recurentă a câinilor vagabonzi din capitală, acordând drept de plângere unei septuagenare care a fost atacată de o haită de câini, relatează AFP.
În octombrie 2000, Georgeta Stoicescu, în vârstă de 71 de ani, a fost atacată, muşcată şi aruncată la pământ de o haită formată din circa şapte câini în faţa casei sale din Bucureşti. Ea a fost rănită la cap şi a suferit o fractură de femur, rămânând cu dificultăţi de mers până când a decedat, în urmă cu şapte ani.
În acea vreme, numărul mare de câini vagabonzi în oraşele din România reprezenta deja o problemă de sănătate şi de siguranţă publică, şi numai în Bucureşti erau circa 200.000.
Pe 19 iunie 2001, Tribunalul Bucureşti estima că Administraţia pentru supravegherea animalelor /ASA/, o instituţie publică, n-a luat toate măsurile pentru a proteja populaţia şi că atacul a cărui victimă a fost dna Stoicescu i-a pus în pericol viaţa şi sănătatea, provocându-i suferinţe fizice şi mentale.
Tribunalul a ordonat Primăriei Bucureştiului să-i acorde victimei o sumă echivalând cu 400 de euro, dar Primăria a făcut recurs.
Într-o hotărâre emisă marţi la Strasbourg, CEDO a estimat că ”măsurile insuficiente luate pentru a trata problema câinilor vagabonzi, combinate cu lipsa acordării unor mijloace adecvate pentru pagubele suferite, au încălcat dreptul reclamantei privind respectarea vieţii private”.
Judecătorii CEDO au decis suma de 9.000 de euro drept prejudicii morale pentru soţul victimei, care a continuat acţiunea reclamantei după decesul acesteia.
Problema câinilor vagabonzi nu este încă rezolvată, deoarece, potrivit unei statistici a Prefecturii Bucureşti, menţionată în hotărâre, 9.178 de persoane, dintre care 1.678 de copii, au fost muşcate de câini vagabonzi în cursul primelor şase luni ale anului 2009. De asemenea, 38 % din câinii prinşi în acea vreme erau infectaţi cu leptospiroză.
Aceaşi sursă estima în aprilie 2010 numărul câinilor vagabonzi ca fiind între 40.000 şi 100.000. AGERPRES
Lasă un răspuns