• reprezentanții Centrului Ceh din București a prezentat oamenilor de afaceri din Bacău oferte de colaborare cu firme din Cehia
Referentul pentru România al Administrației Centrelor Cehe din Praga, Monica Korandova, și Mădălina Țurcanu, referent economic al Centrului Ceh din București, s-au întîlnit ieri, 24 iunie, cu oamenii de afaceri din județul Bacău. Întîlnirea a fost organizată cu sprijinul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Bacău. „Centrul Ceh din București – a spus Mădălina Țurcanu – a avut, pînă în prezent, cu precădere preocupări pentru dezvoltarea relațiilor culturale și din domeniul turismului dintre România și Cehia. Dorim, însă, a ne implica și în dezvoltarea relațiilor economice dintre oamenii de afaceri din cele două țări, motiv pentru care am ajuns și în Bacău”. Mădălina Țurcanu a precizat că pot fi oferite informații complete derspre firmele cehe, despre portofoliul lor de oferte, informații din mediile de afaceri din Cehia și despre condițiile în care pot fi făcute afaceri în această țară. Oamenilor de afaceri băcăuani le-a și fost pusă la dispoziție o mapă cu date referitoare la economia Cehiei, despre comerțul bilateral al celor două țări, un program al tîrgurilor și expozițiilor promoționale care au loc în Cehia în acest an, lista firmelor cehe care sînt reprezentate în România, a importatorilor oficiali de anvelope din țara noastră și condițiile de afaceri din Republica Cehă.
Cifra de afaceri a relațiilor bilaterale dintre România și Cehia, în domeniul economic, a fost anul trecut de peste 11 miliarde de coroane cehe, în creștere cu 42,7% față de anul 2000. Exportul ceh este, însă, de patru ori mai mare decît cel românesc în Cehia, dar – au apreciat reprezentantele Centrului Ceh – exportul românesc în Cehia este deja în creștere. Cehii aduc în România automobile, centrale termice, oțel, produse din lemn, cauciuc, textile, carne etc., multe fiind altădată produse și ale industriei românești, iar românii trimit în Cehia automobile, mobilă, încălțăminte și îmbrăcăminte, produse din metal și produse chimice. „Oamenii de afaceri cehi au început să-și schimbe părerea desre climatul de afaceri din România – a spus Mădălina Țurcanu. O dovadă este și dublarea participărilor la TIB, în această toamnă”.
Lista cu ofertele firmelor cehe pentru oamenii de afaceri băcăuani, prezentată ieri, a cuprins, însă, numai oferte pentru România. Singura cerere de produse a fost din partea firmei Nova Sobotka, din localitatea cu același nume, care caută, la noi, producători de varză murată. Bucătăria cehă tradițională nu se dezminte și ne implică, acum, și pe noi printre furnizori.
O asemenea oportunitate nu poate fi trecută cu vederea, dar firmele din Bacău, de talia Agricolei Internațional, Subex, Metal Invest Comănești sau Barleta Bacău trag cu ochiul la posibilitatea de a exporta preparate din carne în Cehia, ca și alte produse industriale sau chiar fier vechi, dar și de a prelua anvelope, servicii în turismul local, hîrtie și cartoane sau colaborare în construcția de vile și hoteluri în stațiunea Slănic Moldova. Centrul Ceh din București are în intenție continuarea demersurilor pentru dezvoltarea relațiilor economice dintre oamenii de afaceri din România și Cehia, inclusiv cu organizarea unor turnee de prezentare a unor firme private. (Petru DONE)
Lasă un răspuns