• în județul Bacău sînt vacante 1.268 de posturi netitularizabile, dintre care 40 la sută din în orașe • doar 30 de concurenți depuseseră fișe pentru detașare • repartizarea va avea loc sîmbătă, iar luni începe înscrierea la suplinitorii calificați
Dascălii băcăuani pot opta pentru 1.268 de posturi la următoare trei etape de mișcare a personalului didactic, cele de detașare și suplinire, pentru calificați și necalificați. Cele mai multe dintre catedrele vacante, peste 60 la sută, sînt, așa cum era de așteptat, în școlile din mediul rural, în zone uitate de lume sau localități spre care nu există la ore rezonabile mijloace de transport în comun, astfel că de ani de zile nu sînt ocupate de nimeni. Din totalul celor peste 1.200 de posturil netitularizabile care sînt declarate vacante de Comisia de Mobilitate a personalului didactic, există totuși și catedre la școlie din orașe. În municipiul Bacău, profesorii pot opta pentru detașare sau suplinire pentru 212 locuri, după care urmează orașul Onești, cu 127 posturi netitularizabile, în Moinești și Comănești profesorii pot opta pentru 47 de catedre din fiecare oraș. Dascălii care vor să predea temporar la școlile de la Tîrgu Ocna au de ales între 30 de posturi vacante netitularizabile, în Buhuși sînt 24, iar în Dărmănești, 21 de catedre vacante. Per total, în județ sînt 508 posturi vacante în mediul urban, acestea fiind și cele mai atractive pentru dascăli, fie pentru că sînt ușor navetabile, fie pentru că și condițiile din școli sînt mult mai bune decît cele de la orașe. Chiar dacă numărul posturilor din oraș pare mare, există sute de profesori care nu vor avea nici o șansă să predea la oraș. În timp ce la unele discipline, cum ar fi româna sau limbile străine, sînt posturi de cinci ori mai mari decît candidați, la matematică, învățători sau educatoare catedrele sînt atît de puține, încît profesorii cu facultate nu vor avea decît șansa de a deveni suplinitori necalificați la alte discipline.
Primii care vor putea să opteze pentru catedrele vacante netitularizabile vor fi candidații care optează pentru detașare. Condiția este ca ei să fie deja titulari în învățămînt, iar la concursul din iulie să fi luat cel puțin nota cinci. Pînă vineri, la ora 15,00, își depuseseră fieșele cu opțiuni pentru detașare doar 30 de cadre didactice, dintre care cei mai mulți, 14, erau învățători. Repartizarea computerizată a progesorilor este programată pentru sîmbătă. Abia în a patra etapă posturilor vacante care mai rămîn vor putea fi ocupate de progesorii suplinitori calificați. „În afara candidaților care în acest an au luat note peste cinci și nu sînt titulari, la etapa de repartizare a suplinitorilor calificați mai au dreptul să participe și concurenții care anul trecut au luat note peste șapte la concurs. Condiția este ca postul pe care au fost repartizați anul trecut să fie dat la restrîngere de activitate”, explică Livia Sibișteanu, inspector școlar general adjunct la ISJ Bacău. Marea dramă a cadrelor didactice din acest an este că cei care au participat la o etapă de mișcare, fie că a fost vorba de titularizare, suplinire sau detașanu, nu mai au voie să renunțe la post decît dacă pleacă din învățămînt. În aceste condiții, profesorii trimiși de calculator să predea la Mîlosu-Lipova sau Băcioi-Corbasca, fie pun catalogul în dulap, fie își cumpără cizme de cauciuc și trec la navetă. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns