• chiar în ajun de Sfîntu Dumitru, agentul șef principal de poliție Dumitru Hroștea aniversează 20 de ani de cînd este șef de post la Răcăciuni
Se spune că ai trăit degeaba pe acest pămînt dacă nu ai sădit un pom, nu ai ridicat o casă sau nu ai făcut un copil. Nimic mai adevărat. Dar sînt și unii semeni de-ai noștri, din păcate destul de puțini, care au făcut mai mult decît atît în viață. Un exemplu cît se poate de grăitor este cel al agentului șef principal de poliție Dumitru Hroștea. Acum în vîrstă de 47 de ani, Hroștea este polițistul care a reușit să rămînă cel mai mult într-o funcție: 20 de ani. Și nu una oarecare, ci cea de șef de post. Și nu oriunde, ci la Răcăciuni, una dintre cele mai mari comune din județul nostru. „Aventura” de două decenii a început exact în urmă cu 20 de ani, atunci cînd tînărul sergent major pe atunci Dumitru Hroștea, a fost promovat de la Răchitoasa, unde era ajutor, la Răcăciuni, ca șef de post. Era cel mai tînăr din județ. „A fost o experiență unică. Veneam dintr-o comună izolată, la șoseaua națională, cu oameni cu altă mentalitate și alt temperament. Deși eram tînăr, am reușit să mă acomodez relativ repede. Norocul meu a fost că am avut parte de colegi minunați, tineri și ei și astfel am reușit. Desigur, au contat mult și oamenii locului, care m-au sprijinit încă de la început. E drept, erau și alte vremuri”, povestește polițistul.
Revoluția l-a prins pe Hroștea la post. Atunci, omenia lui Hroștea a fost răsplătită din plin de localnici, care nu numai că nu l-au contestat sau alungat din comună, ca în alte părți, ci au sărit, cu mic, cu mare, în ajutorul său. „Am fost înconjurat zi și noapte de «revoluționari», împreună cu care am organizat filtre și am păzit barajul, despre care se spunea că va fi aruncat în aer de teroriști. Din fericire, nu s-a întîmplat nimic și, în doar cîteva săptămîni, situația a revenit la normal și viața și-a urmat cursul firesc”, povestește molcom Hroștea.
Dumitru Hroștea străbătut toate gradele militare de subofițer, pînă la cel maxim, fiind în două rînduri avansat în grad la „excepțional” și fiind premiat de șefi de nenumărate ori. Desigur, viața de șef de post nu este una ușoară. Mai ales atunci cînd ai de-a face cu fel de fel de infractori, dar și cînd trebuie să salvezi vieți omenești. Evenimentul care l-a marcat pe viață pe Dumitru Hroștea nu a fost nici vreo crimă oribilă, nici vreo tîlhărie spectaculoasă, ci inundațiile din 1991. ” Îmi aduc aminte ca azi. Era 27 iulie 1991, cînd barajul de la Valea Mocanului a cedat, după cîteva zile de ploi abundente. Au fost 11 morți. Zi și noapte am patrulat pe malul Siretului, pînă la Orbeni, în căutarea celor dispăruți. Niciodată nu am văzut atîta jale, ca în acele zile”, mai spune Hroștea.
Un tîlhar l-a „altoit” cu o secure în cap
Desigur, în cele două decenii de activitate, au existat și momente mai puțin plăcute. Unul dintre acestea, despre care Dumitru Hroștea abia dacă vrea să-și amintească, s-a petrecut în urmă cu șase ani, în momentul arestării unui infractor. „Eram la Pîncești și căutam un individ foarte periculos, care era căutat pentru tîlhărie. Colegii mei au înconjurat casa, iar eu m-am postat în interior. Tîlharul a intrat pe o ușă și, cînd a dat să iasă pe cealaltă, m-a văzut și mi-a dat cu securea în cap. Lama mi-a secționat obrazul, și medicii s-au chinuit ceva să-mi refacă iarăși fața”, povestește șeful de post.
Puțină lume știe însă că în spatele uniformei de polițist se ascunde un fost sportiv de performanță. ” În tinerețe, am jucat fotbal în Divizia A, la juniorii de la Politehnica Iași, iar mai apoi, la Constructorul Iași. Cînd am plecat în școala militară, a trebuit să renunț la sport”, ne spune șeful de post, care este sufletul echipei de fotbal „Old-boy” din comună, la care joacă în timpul liber și pentru care, ca în prima tinerețe, continuă să înscrie destule goluri. Deși mulți dintre componenți sînt în prag de pensie, ei mai țin și acum piept echipei locale Avîntul Răcăciuni, înscrisă în Divizia D.
Cu două decenii de șef de post în spate, agentul șef principal de poliție Dumitru Hroștea ar putea povesti cam încă pe atît. Mai ales că „a schimbat” pînă acum nu mai puțin de opt comandanți ai Inspectoratului Județean de Poliție, iar prin mîinile sale au trecut generații întregi de polițiști care, la rîndul lor, au ajuns și ei șefi de post respectați în comunele lor. Acum, cînd mai are puțin pînă la pensie, Dumitru Hroștea se simte ca în prima tinerețe. Crede că ar putea din nou s-o ia de la capăt. Așa ca acum două decenii, cînd cariera sa începea de la kilometrul zero. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns