Susținerea diverselor sectoare din agricutură prin subvenții a debutat cu stîngul în anul 2003. Nimeni nu știe dacă și cum se vor aplica aceste forme de susținere. Și asta deoarece hotărîrea care decide acordarea subvențiilor nu are norme de aplicare. În aceste condiții, Direcția Generală pentru Agricultură și Industrie Alimentară (DGAIA) Bacău nu poate accepta nici măcar documentațiile pentru subvenționare, iar agenții economici sînt bulversați de această situație.
Subvențiile sînt puțin diferite decît cele de anul trecut
Pentru anul 2003, lista produselor susținute prin subvenții s-a modificat față de anul trecut. În afara cărnii de pui, de porc și a tineretului bovin în viu, în acest an este subvenționată și carnea de oaie. În plus, la primele trei categorii subvențiile sînt mai mari cu 1.000 de lei față de nivelul praticat în 2002. De asemenea, sînt sprijiniți și cei care au familii de albine, cu 100.000 de lei/familie, dacă livrează minim 10 kg de miere la unitățile de procesare autorizate. Suma totală alocată la nivel de țară pentru subvenții ar fi de 420 de miliarde de lei.
De asemenea, Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor a mai emis un alt ordin, care îi sprijină pe producătorii agricoli din zona de deal și de munte cu 55% din prețul mașinilor, utilajelor, instalațiilor agricole și de mică industrie, achiziționate din producția internă. Aceștia din urmă ar urma să fie susținuți din fondul „Dezvoltarea agriculturii românești”.
Indiferent că este vorba de bugetul ministerului sau de fondul de dezvoltare, actele normative nu au norme metodologice de aplicare, motiv pentru care la această oră ele nu sînt funcționale.
Toată lumea așteaptă lămuriri
Datorită lipsei normelor de aplicare, subvenționarea este în acest moment blocată. DGAIA nu poate accepta documentațiile din partea agenților economici. „Fără norme noi nu putem discuta despre acești bani – a spus Ioan Melinte, directorul Direcției Agricole. Asta este situația, nu avem ce face deocamdată”. Pe de altă parte, și agenții economici sînt bulversați. Cei mai vitregiți sînt producătorii de carne de pasăre. Din cauza epuizării fondurilor, ei nu au mai primit nimic pentru produsele livrate în perioada 12-31 decembrie 2002, iar anul 2003 a început cu stîngul. „Nu avem nici un semnal despre ce va fi cu subvențiile – a declarat Grigore Horoi, vicepreședintele societății Agricola Internațional. Așteptăm și noi clarificările de la minister”. Gigantul alimentar băcăuan a înregistrat pierderi de circa 3,5 miliarde de lei în ultima parte a lunii decembrie trecut. Cu alte cuvinte, toată lumea așteaptă deciziile ministeriale, altfel banii rămîn blocați. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns