Cei mai talentaţi elevi nu sunt întotdeauna cei cu cele mai bune note în clasă, ci cei care doresc să progreseze constant şi cei care au un scop clar în viaţă. Din fericire, societatea modernă oferă numeroase şanse celor care doresc să fie cei mai buni în ceea ce fac. Aceste ocazii sunt cele mai frecvente în industria IT, unde se deschid noi locuri de muncă în fiecare zi.
Oferta de locuri de muncă în IT în România este una foarte bogată, astfel încât tinerii aflați la începutul carierei au adesea îndoieli pentru ce profesie să opteze. Dilema este şi mai mare atunci când se ia în considerare faptul că majoritatea joburilor se pot face online, şi asta pentru clienţi din întreaga lume. Deşi nu este niciodată prea târziu pentru o recalificare, un început bun poate accelera în mod semnificativ realizarea ambiţiilor personale.
QA tester
Una dintre cele mai recente profesii este cu siguranţă Quality Assurance tester. Sarcina acestor experţi este de a căuta erori software (bug-uri) şi de a verifica funcţionalitatea programelor de calculator. În acest fel, deficienţele sunt recunoscute în timp util, ceea ce înseamnă că programatorii şi alţi membri ai echipei de dezvoltare le pot elimina în cel mai scurt timp posibil.
Testarea QA necesită angajament pentru a “capta” şi cele mai mici erori. Partea bună este că nu e nevoie de prea mult timp pentru a învăţa elementele de bază care vă deschid porţile în industria IT. În plus, cei mai talentaţi elevi vor progresa rapid, iar unii dintre ei vor profita de acest lucru pentru deveni programatori sau dezvoltatori web.
Graphic designer
Elevii multitalentaţi au adesea o dilemă privind domeniul pe care să-l aleagă dacă îi interesează arta, dar şi tehnica. Unul dintre cele mai bune răspunsuri este, cu siguranţă, profesia de designer grafic. Aceşti experţi în artă vizuală, se ocupă cu designul grafic, crearea de postere, broşuri, reviste, cataloage, logouri etc. În plus, adesea se ocupă cu designul web, unde proiectează, respectiv concep identitatea vizuală a site-ului.
Deşi este vorba de un job creativ, acesta necesită o bună cunoaştere a instrumentelor software. Prin urmare, accentul se pune pe învăţarea celor mai influente programe, cum ar fi: InDesign, Photoshop, CorelDraw, Blender, Maya etc. Aceste instrumente software oferă un număr mare de opţiuni de prelucrare a imaginilor dar, de asemenea, opţiuni de creare a animaţiilor şi efectelor 3D incredibile.
Web developer
Dezvoltarea internetului şi a serviciilor online a sporit necesitatea de programatori web capabili. Ei utilizează excelent limbajele de programare şi diferite soluţii software pentru a satisface nevoile clienţilor. Cerinţele pot fi diverse, de la crearea unui blog simplu, a unui magazin online, până la dezvoltarea aplicaţiilor mobile avansate. Este clar că vorbim de un job complex şi foarte bine plătit, care adesea nu poate fi realizat de o singură persoană, fiind necesare eforturile întregii echipe.
Site-urile, precum şi soluţiile software presupun rezolvarea unui număr mare de provocări care sunt împărţite aproximativ în Front-end (ceea ce vede utilizatorul) şi Back-end (soluţii ale programatorilor care rulează o aplicaţie sau un site). În consecinţă, s-au evidenţiat două tipuri de programatori, adică dezvoltatori dedicaţi acestor domenii.
Front-end developer
Dezvoltatorii Front-end se ocupă cu crearea aspectului site-ului sau aplicaţiei. Ei se concentrează pe experienţa de utilizator pentru a face produsul final funcţional pentru toate dispozitivele, de la computer la smartphone-uri. Pentru a realiza acest lucru, se utilizează următoarele tehnologii:
- JavaScript,
- HTML,
- CSS.
Dezvoltatorii Front-end colaborează cu experţii Back-end pentru obţinerea unui site sau a unui program complet, funcţional şi sigur.
Back-end developer
Jobul unui dezvoltator Back-end se poate explica cel mai simplu spunând că acesta presupune tot ceea ce rulează un site sau o aplicaţie, dar nu este vizibil utilizatorului. Aceşti experţi au grijă de:
- stabilirea unei comunicări de succes între server şi baza de date,
- securitatea soluţiilor software,
- monitorizarea sistemului complet pentru recunoaşterea erorilor la timp etc.
Dezvoltatorii care ocupă acest loc de muncă se bazează pe cunoaşterea limbajelor de programare pentru a construi infrastructura produsului. Este vorba de o activitate foarte interesantă şi complexă, care se recomandă în special tinerilor talentaţi care au ambiţia de a progresa constant în carieră.
Lasă un răspuns