• randamentul economiilor în lei la Eurom Bank a fost de 7,6% în ultimele 52 de săptămîni • în aceeași perioadă, depozitarii în euro la Romexterra au avut un cîștig de 4%
Deși nu sînt cele mai profitabile metode de a face bani, economiile în lei și euro ale deponenților în băncile băcăuane au atras, în ultimele 52 de săptămîni, randamente de 7,59% – pentru depozitele în lei la Eurom Bank și de 3,9% – pentru depozitele în euro la Romexterra Bank. Acestea sînt cele mai mari cîștiguri pe un an la depozitele bancare ale băcăuanilor. Pentru perioade mai mici de un an, randamentele economiilor sînt, evident, mai mici, dar în topul băncilor cu cele mai bune dobînzi la depozitele atrase de la populație cel mai des apare numele Eurom Bank. Instituție cu capital străin, banca, al cărei management este asigurat de un grup de bancheri români și israelieni și care face parte din grupul financiar, comercial și industrial internațional Robinson, a introdus între produsele sale pentru persoane fizice depozitul L.E.U. – care echivalează cu trei depozite în lei, euro și dolari și care are o dobîndă fixă pentru jumătate din valoarea depozitului în lei și o dobîndă indexată în funcție de cursul leu/euro sau leu/dolar în proporție de cîte 25% pentru fiecare valută. Pentru depozitele pe o perioadă de șase luni, această bancă a oferit, la acest tip de depozit, o dobîndă anuală de 18%. Randamentul economiilor în lei la aceeași bancă a adus deponenților un randament și mai mare, de 8,85%, Eurom Bank fiind prima în topul bancar și la economiile în lei pe ultima lună, cu un randament de 0,93%. În fruntea clasamentului se află și Banca Transilvania, cu cel mai mare randament pentru depozitele în euro din ultima lună – cu un randament de 0,25% și de 2% pentru economiile în moneda europeană pe ultimele șase luni. În primul caz, dobînda oferită de Romexterra a fost de 3% pe an, iar în cel de al doilea de 4% pe an.
Care au fost cele mai mari dobînzi în băncile băcăuane?
La depozitele în lei ale băcăuanilor, cele mai mari dobînzi le-a oferit, de asemenea, Eurom Bank, cu 16,5% pentru termenul de o lună, 18% pentru trei și șase luni și 19% pentru nouă și 12 luni. Aceeași bancă a bătut piața și la certificatele de depozit în lei pe trei luni, cu o dobîndă de 18% pe an. În schimb, banca Carpatica a ținut prima linie la certificatele de depozit pe o lună – cu o dobîndă de 14,5% pe an, la certificatele de depozit nominative pe o lună – cu 16%, la același tip de certificate, dar pe trei luni – cu 16,5% și pe șase luni cu 17%. Banca Carpatica emite și depozitul „Ștefan cel Mare”, pe 12 luni, la care dobînda este de 19%. Tot la instrumentele de economisire în lei, Banca Transilvania a bătut piața cu o dobîndă anuală de 17,5% la certificatele de depozit nominative pe nouă și 12 luni. Un ofertant bun pe aceeași piață a fost, pentru băcăuani, Banc Post, care a oferit cele mai mari dobînzi la certificatele de economii pe trei luni – 12% și pe șase luni – 13%, dar și la certificatele de depozit nominative pe două luni, cu 12% dobîndă.
La depozitele în euro, Banca Transilvania și Eurom Bank au oferit cea mai mare dobîndă pentru termenul de o lună – 3%, și de 3,75% pentru trei luni. În schimb, Banca Țiriac a dat 4,25% pentru depozitele pe șase și nouă luni, în timp ce Banca Transilvania și Eurom Bank au oferit aceeași dobîndă numai la depozitele pe nouă luni. Pentru depozitele pe un an, Banca Țiriac a oferit cea mai mare dobîndă – 4,5%.
În Bacău funcționează 16 sucursale de bănci, dintre care două lucrează numai cu persoane juridice. În ultima lună, depunerile în bănci au adus titularilor unul dintre cele mai slabe cîștiguri, în timp ce investiția în acțiuni speculate la Bursa de Valori București a fost cea mai rentabilă. O investiție bună s-a dovedit și aceea în fondurile mutuale. Astfel, cine a investit în titluri Amonil Slobozia la Bursă a avut un randament de 84,65%, iar cine a jucat la fondul mutual Napoca de 5,18%. Scăderea dobînzii de intervenție a Băncii Naționale va determina – spun comentatorii – pînă la sfîrșitul anului o scădere a dobînzilor la credite, dar băncile comerciale vor face eforturi de a mări cu 1 – 2 procente dobînzile la depozitele atrase de la populație, pentru că acestea sînt cele mai importante pentru ele. (Petru DONE)
Lasă un răspuns