• programul PHARE pune la dispoziție fonduri nerambursabile pentru îmbunătățirea serviciilor sociale
Cele șapte orașe ale județului Bacău, Onești, Moinești, Comănești, Buhuși, Tîrgu Ocna și Dărmănești, la care se adaugă stațiunea Slănic Moldova, pot accesa fonduri PHARE în valoare de aproape trei milioane de euro. Aceste fonduri trebuie direcționate spre investiții care privesc îmbunătățirea serviciilor sociale. Valoarea totală la nivel de țară a acestei componente de finanțare nerambursabilă este de 14, 67 milioane de euro, din care cei mai mulți bani – 2,9 milioane de euro – sînt direcționați spre Regiunea Nord-Est. Valoarea proiectelor avute în vedere trebuie să fie cuprinsă între 10.000 și 200.000 de euro. Oportunitatea este din nou de mare interes – alături de componenta privind infrastructura urbană mică -, pentru că suma care vine prin PHARE poate ajunge la 90% din valoarea proiectului. Pentru a sprijini accesul la aceste fonduri, oficialii europeni care le administrează au prelungit termenul de depunere a dosarelor de pe 8 ianuarie 2003 pînă pe 17 februarie 2003. Amînarea datei limită este binevenită, întrucît sărbătorile de iarnă și vacanța prelungită pe care o au funcționarii publici constituiau piedici serioase în finalizarea documentației.
Sume nerambursabile pentru dezvoltarea asistenței sociale
Granturile din programul PHARE 2001 – Coeziune Economică și Socială (cum mai sînt numite aceste finanțări nerambursabile) sînt direcționate spre zonele care se confruntă cu dificultăți sociale și economice, contribuind la reducerea șomajului global.
Componenta „Schema de Investiții în Servicii Sociale” a programului va avea trei priorități. Prima este dezvoltarea capacității sistemului de asistență socială. Acest sistem trebuie îmbunătățit în așa fel încît să răspundă nevoilor sociale ale cetățenilor, prin crearea de servicii sociale comunitare pentru grupurile vulnerabile din zonele care se confruntă cu dificultăți social-economice. Tot aici se vizează reorganizarea și reabilitarea căminelor pentru persoane vîrstnice, identificate și selectate în acest scop, precum și dezvoltarea serviciilor de îngrijire la domiciliu pentru persoanele în vîrstă.
A doua prioritate a programului este reducerea sărăciei și integrarea efectivă pe piața muncii a grupurilor vulnerabile din punct de vedere social din localitățile care trec prin severe restructurări industriale.
Cea de-a treia prioritate este întărirea capacității administrațiilor locale și regionale de a construi parteneriate locale noi și eficiente în implementarea inițiativelor în domeniul serviciilor sociale.
Această componentă vine să umple un mare gol în finanțarea serviciilor sociale. Toate primăriile se plîng că nu au suficiente fonduri pentru investiții de acest fel.
Granturile pot susține proiecte pentru care primăriile nu au bani
Proiectele care pot fi susținute prin aceste granturi sînt de importanță majoră. Banii pot fi direcționați spre înființarea, dezvoltarea și/sau îmbunătățirea serviciilor sociale, oferite prin centre sociale, centre de reabilitare, de urgență, precum și reabilitarea instituțiilor selectate și dotarea căminelor de bătrîni cu echipament specific (medical, social, terapie de întreținere și reabilitare etc.).
Centre sociale pot fi centre de zi, cluburi de zi, centre de găzduire pe perioadă temporară sau cantine sociale. Cea de-a doua grupă de centre se referă la adăposturi temporare sau pot avea ca scop reabilitarea și recuperarea socială, consilierea, ajutor acordat la domiciliu, consiliere telefonică de urgență, ateliere protejate etc. Centrele de urgență pot privi tinerii care părăsesc instituții de ocrotire, persoane fără adăpost, femei și copii victime ale violenței la domiciliu, persoane în vîrstă, persoane cu dizabilități, persoane dependente de alcool, persoane dependente de droguri (adăposturi temporare care includ: hrană, asistență medicală, consiliere socială etc.).
Mai există două categorii de activități ce pot fi finanțate în acest mod. Una privește crearea de locuri de muncă în centrele sociale, cum ar fi îngrijitori, lucrători sociali, șoferi, bucătari, secretare etc., dar și locuri de muncă specializate: manageri în servicii sociale, asistenți sociali, economiști, psihologi, terapeuți, etc. A doua categorie se referă la instruirea șomerilor ce pot fi direcționați în lucrări de construcții legate de proiectele de reabilitare a instituțiilor selectate.
Primăriile din județ pot solicita fonduri externe
Proiectele pot fi depuse de primării, consilii locale și județene, singure sau în consorțiu cu organizații non-profit sau neguvernamentale (spitale, universități, școli, penitenciare etc.). Cine depune proiectul trebuie să fie direct responsabil de pregătirea și managementul proiectului și să nu acționeze ca intermediari. O condiție importantă este ca solicitantul să aibă surse de finanțare stabile și suficiente pentru a asigura continuitatea în derularea proiectului și, dacă este cazul, să participe la finanțarea acestuia. De asemenea, trebuie să aibă experiență și să poată demonstra capacitatea de a gestiona activități de amploarea proiectului pentru care este cerută finanțarea nerambursabilă.
Edilii din cele șapte orașe ale județului pot solicita finanțări și prin aceste programe. Conform celor declarate de Dragoș Benea, viceprimarul municipiului Bacău, edilii băcăuani au în vedere cel puțin trei proiecte. Unul se referă la înființarea unui adăpost pe timp de zi pentru persoanele cu handicap psihic, altul vizează înființarea unui centru de zi de ergoterapie și asistență medicală pentru persoanele de vîrsta a treia, iar al treilea are ca scop înființarea unui adăpost temporar pentru persoanele fără locuință. Dar și celelalte primării vor să obțină granturi în acest program. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns