• inspectorii ISCIR Bacău au găsit, în urma controalelor, 143 de cazane neautorizate • fiecare proprietar este obligat să își verifice periodic centrala de apartament și să încheie contracte de prestări servicii cu firmele autorizate • inspectorii nu pot aplica amenzi deoarece legea nu prevede acest lucru • sancțiunile ajung pînă la 400 milioane de lei pentru cei care montează centralele ilegal
Incidentul nefericit de la Bucegi, cînd doi membri ai echipei de fotbal de juniori de la clubul sportiv „Dinamo” au decedat, i-a pus pe jar pe reprezentanții Inspecției de Stat pentru Controlul
Cazanelor, Recipienților sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR). De la nivel central s-a comandat un control în toată țara, pentru a se vedea dacă montarea centralelor termice se face în mod corespunzător, iar lucrările sînt autorizate. Inspectorii ISCIR Bacău au efectuat 124 de controale, în urma cărora au găsite fără autorizație 186 de cazane. „Controlul a fost extins la toate centralele termice și cazanele care se află în locuri cu afluență de public. În Bacău au fost găsite 186 de cazane neautorizate și s-au întocmit 124 de procese verbale. Ca urmare a controlului, 43 de cazane au fost autorizate corespunzător”, ne-a declarat Mihai Prisacariu, inspector de stat șef la ISCIR. În urma controlului au rămas neautorizate 143 de cazane. Conducerea ISCIR mai spune că numărul centralelor verificate este mult mai mare, dar nu s-a ținut evidența lor, ci a cazanelor.
Există centrale termice în județ cu mai multe cazane sau locații unde există mai multe centrale termice, dar ISCIR monitorizează numai cazanele. Posesorii cazanelor respective au scăpat nesancționați, pentru că ISCIR Bacău nu poate aplica amenzi. Legea nu conferă această posibilitate și de aceea s-a dispus doar autorizarea imediată a cazanelor și centralelor respective. „În pregătire este o lege care va permite ISCIR să aplice amenzi. Sancțiunile, în funcție de abatere, vor varia între 40 și 500 de milioane de lei”, a precizat Mihai Prisacariu.
Pînă în luna noiembrie a acestui an, persoanele care au montate centrale termice în apartamente trebuie să facă verificarea tehnică periodică a acestora. În plus, fiecare proprietar este obligat să își verifice periodic centrala de apartament și să încheie contracte de prestări servicii cu firmele autorizate. Această obligativitate este instituită încă din anul 2002, iar nerespectarea ei este sancționată cu amenzi contravenționale cuprinse între 50 și 400 milioane lei. Verificarea tehnică periodică pentru centralele termice din apartamente se face din doi în doi ani, de către societăți autorizate de ISCIR. Pînă în prezent, ISCIR a autorizat 50 de societăți, urmînd să extindă numărul acestora, în funcție de solicitări și de îndeplinirea criteriilor impuse de legislația în vigoare. Inspectorul Prisacariu a apreciat că autorizarea se va face pentru circa 200 de agenți economici, astfel încît toți posesorii de centrale termice să își poată face verificarea tehnică în perioada impusă de legislație. (Elena SOLOMON, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns